NASLOVNAPOLITIKA
I u Brestovcu sumnjive radnje s poljoprivrednim zemljištima?

FOTO: Federico Respini/ Screenshot Google Street View

I u Brestovcu sumnjive radnje s poljoprivrednim zemljištima?

12.4.2021. 17:15 | Ante Mandarić PREGLEDA: 7950

Kaže se da su općine u Republici Hrvatskoj pravi El Dorado za lokalne šerife i moćnike koji uglavnom ako nešto rade ispod žita, to rade upravo na zakupima i prodaji poljoprivrednih površina, a koja su u vlasništvu Republike Hrvatske ili samih općina.

Nakon što je u Pleternici nećak Franje Lucića ostvario pravo na zakup nešto više od 20hA poljoprivredne zemlje u vlasništvu Republike Hrvatske, pisali smo o zamršenom poništavanju natječaja za zakup poljoprivrednih površina u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Velika. Ovih dana doznajemo kako ni u Općini Brestovac situacija nije najsjajnija.

Do podataka o poljoprivrednim površinama u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Brestovac nemoguće je doći


Slijedom informacija s kojima raspolažemo, poslali smo upit načelniku Općine Brestovac Zdravku Mandiću kako komentira navode pojedinih stanovnika o tome da ne mogu doći do podataka koje su poljoprivredne površine na području Općine Brestovac u vlasništvu Republike Hrvatske jer se o tome "uvelike taji"? Nadalje, optužuju kako pravo na zakup (i otkup) pojedinih poljoprivrednih površina, a kojima upravlja Općina Brestovac dobivaju osobe koje su rodbinski povezane s nekima od zaposlenih u Općini Brestovac.

Naime, takve podatke očito u Općini Brestovac iz nekog razloga ne žele dostaviti, a „sigurno“ je kako ih imaju? Postavlja se pitanje zbog čega se o tome šuti? Uvelike se priča kako je zakup poljoprivrednih zemljišta plodno tlo za (i)legalne radnje.

Odgovor načelnika Zdravka Mandića

'Poštovani, vezano za vaš upit slobodan sam odgovoriti kako slijedi:

Podaci o poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske  dostupni su u javnoj aplikaciji Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (https://oss.uredjenazemlja.hr/public/lrServices.jsp?action=publicLdbExtract ) gdje su vidljivi podaci o vlasništvu (zemljišna knjiga)  i podaci iz evidencije katastra za svo zemljište pa tako i ono u vlasništvu Republike Hrvatske, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske pa tako i na području Općine Brestovac.

Donošenjem Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 2013.godine ( NN 39/2013 ) raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske stavljeno je u nadležnost Agencije za poljoprivredno zemljište te je Općina Brestovac zadnji natječaj (za prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH) provela 2011.godine.

Novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu iz 2018.godine ( NN 20/18, 115/18, 98/19) ponovno je nadležnost za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem vraćena jedinicama lokalne samouprave, a Agencija za poljoprivredno zemljište je ugašena.

Po ovom novom zakonu Općina je izradila Program raspolaganja na koji je Ministarstvo poljoprivrede dalo suglasnost no nismo proveli niti jedan natječaj.

Program raspolaganja za područje općine dostupan je u obliku računalnog programa i grafičkih prikaza te svi zainteresirani mogu kod nadležnih službenika dobiti uvid u isti.

Zaključno: podaci o zemljištu javno su dostupni svima, a raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem moguće je samo putem javnog natječaja tako da općina ne može nikome mimo javnog natječaja prodati, dodijeliti, dati u zakup ili na bilo koji drugi način raspolagati tim zemljištem.

Iznimka su ugovori o privremenom korištenju poljoprivrednog zemljišta za korisnike s kojima je prijašnja Agencija za poljoprivredno zemljište sklapala ugovore o privremenom korištenju i koji su istekli te njima jedinice lokalne samouprave mogu produljiti ugovore na rok od dvije godine (po Uputi Ministarstva poljoprivrede za postupanje u primjeni odredbe članka 57.,članka 98 i članka 100.Zakona o poljoprivrednom zemljištu)

Lp'

Do čestica poljoprivrednih površina u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Brestovac po principu „ćorave koke“

Dakle, ukoliko dobro tumačimo odgovor iz Općine Brestovac, a smatramo kako ga itekako dobro tumačimo, vidljivo je da svi oni koji su zainteresirani za podatak o tome koje su čestice poljoprivrednih površina u vlasništvu Republike Hrvatske(ili same općine) na području Općine Brestovac, isto mogu učiniti putem servisa Uređena zemlja.

U praksi to dakle izgleda da onaj tko želi provjeriti neku poljoprivrednu česticu mora obaviti „pješice“ uz pregled točnog broja čestice i glavne knjige, a koje mora saznati drugim kanalima poput Geoportala ili slično. Uzmemo li u obzir kako površina Općine Brestovac iznosi 279,24 km2, to bi u prijevodu značilo na desetke tisuća čestica, a koje je potrebno danima pregledavati po principu ćorave koke koja ponekad ubode zrno odnosno u ovom slučaju zemljište koje u vlasništvu Republike Hrvatske.

Sve je prema propisima dok se ne dokaže suprotno

Na kraju, možemo zaključiti kako su i u Općini Brestovac svi natječaji prodaje, dodijele, davanja u zakup ili bilo koji drugi način raspolaganja poljoprivrednim zemljištem prema propisima dok se ne dokaže suprotno.

Podsjetimo, pitanje je zbog čega iz Općine Brestovac ne žele dostaviti sva poljoprivredna zemljišta koja su u vlasništvu Republike Hrvatske ili same općine na području Općine Brestovac?

Možda se nešto taji i pokušava namjestiti rođacima ili se radi samo o nemaru i lošem gospodarenju svojim resursima, možemo samo nagađati. Svakako, vrijeme će pokazati, a mi ćemo pratiti razvoj ove situacije te pravovaljano izvještavati javnost.

Ante Mandarić 

Tagovi: općina brestovac, Zdravko Mandić, El Dorado, općina velika, poljoprivredne površine, natječaj, zakup, republika hrvatska

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Danas, od 9,00 - 10,30 i 10,30 - 12,00 sati je pretposljednji dan obuke u Školi plivanja

.

Divljač stvara milijunske štete na usjevima, a poljoprivrednici ju ni ne prijavljuju jer je gotovo nenaplativa

.

Trik za tako finu limunadu da bismo je pijuckali cijelo ljeto

.

U slijetanju osobnog automobila s ceste u Marindvoru jedna osoba povrijeđena

.

Najveće škembe u Europi imaju Hrvati, Eurostat je objavio da je u Hrvatskoj 65% građana pretilo

.

Danas pretežno sunčano uz prolaznu naoblaku

.

FOTO: Šetnja kroz Kutjevo petkom

.

U 2020. godini najviše Hrvata otišlo u Njemačku, u Hrvatsku najviše doseljenih iz BiH

.

Na lipičkim bazenima dodijeljene prve diplome za uspješno završenu Školu plivanja

.

SKLONIŠTE ZA ŽIVOTINJE BUČJE: Najviše pasa i dalje udomljavaju Nijemci

.

Najfiniji pečeni krumpiri iz pećnice

.

Od ponedjeljka do srijede u Požegi će se održati akcija dobrovoljnog darivanja krvi

.

Bilice Cup: Brojne malonogometne ekipe u petak i subotu dolaze u Bilice

.

Izrada Provedbenog programa za mandatno razdoblje 2021. – 2025. obveza svih jedinica lokalne i regionalne samouprave

.

Alkohol i žene! U Hrvatskoj svaka šesta žena svakodnevno pije alkohol

.

Pojačane aktivnosti nadzora prometa u dane vikenda i najava akcije

.

U Pakracu pronađena droga kod 20-godišnjaka, u Pleternici predana ručna bomba

.

Biskup Škvorčević posjetio obitelji u Našicama nastradale u nevremenu

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 54 uzorka, od kojih su 3 pozitivna

.

Danas sunčano, do kraja dana moguće nestabilnosti

.

IZLOŽBA KONJA U MIHALJEVCIMA Vilenjaku 1. mjesto s pastuhom Mangom

.

Današnjom radionicom završeno Muzejsko ljeto za djecu

.

Evo kako će izgledati hrvatske kovanice eura. Na njima će biti i Tesla

.

Hrvatski tamburaški savez Osijek: Prijave za sudjelovanje na 44. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe su otvorene do 1. rujna 2021. godine.

.

Više od 25 tisuća građana otišlo ove godine u mirovinu, pogledajte koliko dobivaju

.

Komunalno društvo Kutjevo bogatije novom opremom

.

Nedovršena i puna rupa cesta u Štitnjaku opasnost je za vozače. Mještani ogorčeni

.

Obavijest o zaprimanju prijava za zbrinjavanje otpada koji sadrži azbest

.

Plenum klubova 1. i 2. Županijske nogometne lige Požeško - slavonske održat će se u četvrtak, 29. srpnja s početkom u 19,00 sati u Vetovu

FOTONALAZ

Kod Zvečevačkog parka uočena je srna, molimo vozače da budu oprezni