NASLOVNAPOLITIKA
Vijećnicima u Pakracu najinteresantniji prazni objekti

FOTO: pakrackilist.hr

Vijećnicima u Pakracu najinteresantniji prazni objekti

13.11.2019. 15:39 | Andrea Staklarević IZVOR: Compas.com.hr PREGLEDA: 504

Održana je petnaesta sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca, 12.studenog u Velikoj vijećnici Općinske zgrade na Trgu bana Josipa Jelačića.

Tijekom sjednice prvo pitanje postavila je gradska vijećnica Željka Pejša Božić (HDZ). Pitanje se odnosilo na zgradu pakračkog suda s obzirom na to da se Stalna služba Pakrac Općinskog suda u Bjelovaru preselila u novu zgradu, koja se nalazi preko puta ulice, a građanima je poznata kao zgrada nekadašnjeg „Komiteta“, odnosno kao „Zjalićeva“. Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević je rekla kako je zgrada, u kojoj je dosad sud bio smješten, državno vlasništvo te da je Grad Pakrac uputio resornom ministarstvu zahtjev za korištenjem zgrade, no još se čeka konkretan odgovor.
Postoji mogućnost da se u staru zgradu suda preseli Muzej ratne i vojne povijesti, ali isto tako postoji mogućnost da se  ondje smjesti i ostavština  prof. dr. sc. Matije Berljaka, čiji je rad i doprinos doveo do toga da dr. Josip Pazman, rođeni Pakračanin, nakon 150 godina konačno zauzme zasluženo mjesto u svom rodnom gradu i domovini. Sve ovo će biti moguće ukoliko Grad Pakrac dobije zgradu na korištenje.

Zoran Hofman (HDZ) postavio je pitanje o mogućnosti postavljanja ležećih policajaca ili nekih drugih sigurnosnih znakova u Ulici radničkih sindikata. Na što je gospođa Marija Čar, voditeljica Odsjeka za komunalne poslove odgovorila kako će se poduzeti svi potrebni koraci za to.


Vijećnica Mihajla Pavković  (SDP) postavila je dva pitanja koja se odnose na pakračku Ulicu braće Radić, naglasivši da, s obzirom na to da se u njoj nalazi sjedište Udruge slijepih Pakrac – Lipik (zgrada stare osnovne škole), postoji potreba da se na početku navedene ulice postavi znaka za ograničenje brzine, odnosno da se na neki način promet regulira jer ondje se često znaju naći i korisnici Crvenog križa, uglavnom osjetljivije skupine. Odgovoreno je da će se njezin prijedlog svakako uzeti u obzir, a vijećnica Pavković ukazala je i na potrebu zaštite pakračkog dvorca baruna Trenka u kojem je svojevremeno bila smještena i nadaleko poznata Učiteljska škola, kasnije gimnazija, a koja danas propada naočigled.Gradonačelnica je odgovorila da je problem u imovinsko-pravnim odnosima jer ona je u vlasništvu Srednje škole Pakrac, a predan je zahtjev od strane SPC-a za povrat i kako taj predmet još nije riješen. Rekla je da je prije nekoliko godina sanirano krovište dvorca, a istaknula je i da bi voljela da se taj spor čim prije riješi kako bi se moglo krenuti u revitalizaciju ovog objekta značajnog za pakračku kulturnu baštinu.

Vijećnik Neven Garača (SDP) postavio je pitanje vezano za potrebu da se u Pakracu postavi bankomat Hrvatske poštanske banke (HPB), a odgovoreno mu je kako će takav prijedlog biti poslan.

Saša Hejtmanek (HDZ) uputio je pitanje o planu nastavka izgradnje kanalizacije u Badljevini, a odgovor će dobiti pisanim putem.

Dragana Marina (SDP) su zanimali kriteriji koji se primjenjuju prilikom izbora tajnika Sportske zajednice grada Pakraca, konkretno pitanje stručne spreme. Gradonačelnica je kazala da je to pitanje za predsjednika SZGP-a, a nadovezala se kako Grad Pakrac razmišlja o jednoj novoj instituciji koja će voditi brigu o svim sportskim objektima. Drugo pitanje vijećnika Marina odnosilo se na to do koje razine se došlo u osamostaljivanju Više fizioterapeutske škole u Pakracu. Gradonačelnica Blažević je kazala kako je prije nekoliko dana u Vukovaru potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za obnovu stare pakračke bolnice čiji bi se prostor iskoristio za daljnji razvoj zdravstvenog veleučilišta.Pitanje svojevrsnog staračkog doma o kojem je prije nekoliko godina bilo govora, a koji je trebao biti smješten u Prekopakri, točnije u objektu, koji se prema Krejčijevim riječima nalazi u lošem stanju, postavio je Zoran Krejči (SDP).

Rečeno je da postoje problemi s deinstitucionalizacijom, ali da je navedeni projekt i dalje u planu. Vijećnik je kazao i to da je prošli mjesec Državni zavod za statistiku imao tiskovnu konferenciju na kojoj je, između ostalog, bilo govora o migracijama u periodu od 2013. do 2018. godine i prema čemu se Pakrac s -11,8% nalazi na četvrtom mjestu među pet gradova koji bilježe najveći pad stanovništva zbog iseljavanja u inozemstvo. Ostali gradovi su Hrvatska Kostajnica (-17,8%), Knin (-16,5%), Županja (-12,5%) i Glina (-11.6%). Stoga ga je zanimalo postoje li nekakve dodatne mjere da se taj trend zaustavi.

Odgovor gradonačelnice Blažević je da će dobiti pisani odgovor, a dodala je kako je unazad dvije godine uveden niz mjera uvedenih upravo za sprječavanje takvog negativnog trenda, osvrnuvši se i na to da je u ovom slučaju presudan Zakon o prebivalištu te da će od MUP-a tražiti informacije i detaljnija izvješća koja se odnose na migracije.

Vlado Eck (HDZ) postavio je pitanje o gužvama u pošti i može li se utjecati da se prvu smjenu uvede rad dva šaltera, a odgovoreno mu je da je takav prijedlog već poslan prema upravi Hrvatske pošte.

(IZVOR: www.compas.com.hr)


Tagovi: aktualni sat, vijećnici, prazni prostori, gradonačelnica

48 SATI NA 034PORTALU

.

Grad Pakrac nastavlja provoditi program demografskih i pronatalitetnih mjera „TRI PLUS“ u 2020. godini

.

Požeški boksač Mihael Heig (Graciano) ostvario pobjedu na “Osijek boxing openu“

.

UO Plesna radionica Ilijane Lončar vratila se s uspjehom s 13. hrvatskog natjecanja plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska

.

ŠTO KAŽE SUD: Smijete li imati uključena duga svjetla kad pretječete drugo vozilo?

.

NETKO JE MALO ZARONDAO: 57-godišnjak u 7.55 sati ujutro zaustavljen s 2,87 promila

.

Povodom 28. obljetnice oslobođenja Lipika održana je revijalna utakmica

.

Policija u kući u kojoj nitko ne živi u Požegi zatekla petoricu muškaraca, slučaj predali državnom odvjetništvu

.

Prošli tjedan iz trgovina su povučena čak tri proizvoda jer su opasni za zdravlje

.

Biskup Škvorčević pohodio je prognaničko naselje Kovačevac

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Planinarsko društvo ʺPsunjʺ Pakrac, organizira memorijalni planinarski pohod FOKINOM STAZOM 1991.

.

Struje neće biti ...

.

Danas pretežno oblačno s mjestimičnom kišom

.

Jednoj ženi je dosadilo da joj suprug stalno boravi po kafićima pa mu je sagradila kafić u dvorištu

.

Održan festival ʺHodočašće u došašćeʺ u Pakracu

.

Došla je druga nedjelja došašća, a s njom i paljenje druge svijeće na adventskom vijencu

.

KRIVA MAGLA??! Sudar auta i traktora u Krivaju, ima ozlijeđenih

.

Upaljena druga adventska svijeća u Lipiku

.

Požeški biskup Antun Škvorčević u Župi sv. Nikole u Međuriću, predvodio središnje euharistijsko slavlje

.

Vakula najavio veliku promjenu, očekuje se snijeg i u nizinama

.

Predstavljen kalendar i održano predavanje o benediktinskoj opatiji na 95. rođendanu Gradskog muzeja Požega

.

PRIČA IZ DUBLINA: ʺOtišli smo jer ne želimo trunuti u pokvarenom društvu gdje je bitno tko koliko ima i odakle mu to!ʺ

.

Upaljena druga adventska svijeća u Pakracu

.

Svečanim mimohodom pobjednika obilježena 28. obljetnica oslobođenja i Dan branitelja Lipika

.

Danas pretežno oblačno i maglovito

.

Održana 13. Smotra folklora ʺObičaji starog zavičaja 2019.ʺ u organizaciji KUD-a ZD Rama iz Pleternice

.

KRAĐE VOZILA: U kojim dijelovima Hrvatske su lopovi najaktivniji?!

FOTONALAZ

Mesari napravili ʺstražemanačku anakonduʺ!