Na „Grill Slavonicu“ u Zarilcu dolazi preko 80 ekipa roštilj majstora iz cijele kontinentalne Hrvatske

FOTO: AGM Kruna

23.4.2019. | 09:25 | AGM Kruna
IZVOR: pozeska-kronika.hr
Pregleda: 3554

Tjednik KRONIKA požeško-slavonska, Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega, Udruga „Mladi za mlade“ Pleternica i ŠRD „Londža“ Zarilac organiziraju po drugi puta u našem kraju gastro manifestaciju „Otvoreno prvenstvo u roštiljanju Grill Slavonica 2018.“ na izletištu i ribnjaku u Zarilcu u nedjelju 28. travnja. Pokroviteljstva su se prihvatili Grad Pleternica, Požeško-slavonska županija i Grad Požega, a manifestaciju podržava grad Kutjevo, te općine Brestovac, Velika, Kaptol, Jakšić i Čaglin. Kao sponzori redovno pomažu održavanje gastro manifestacija Elektromaterijal Alles Požega, Color Požega, Limarija Sebastijan Zagreb, Vinarija Soldo iz Vetova i Vinarija Enjingi iz Hrnjevca.



- Ovakve manifestacije održavaju se u još nekoliko gradova u Hrvatskoj, jako su dobro posjećene i medijski popraćene, te su u svakom slučaju turistički događaj i mjesto okupljanja velikog broja natjecatelja, sudionika i posjetitelja. Kako već sada u pripremi projekta imamo najavu natjecatelja iz šireg područja Slavonije iz susjednih županija, to će svakako biti još jedna manifestacija koja naš kraj ističe kao mjesto odlično u organizaciji turističkih događanja. Prošle godine imali smo 66 ekipa i 700 majstora na roštiljima. Ove godine očekujemo i preko 80 ekipa, pa svakako možemo reći da će u nedjelju „Grill Slavonica“ biti pravi praznik roštiljanja – istakao je predsjednik Udruge „Požeški čuvari baštine“ i urednik tjednika „Kronika“ Vladimir Protić, inicijator i organizator nekoliko etno, gastro i eno manifestacija u Požeštini.


  Na samom mjestu događanja organizirat će se i Etno sajam lokalnih OPG-ova i proizvođača hrane, starih zanata i domaće radinosti, antikviteta i ručnih radova, suvenira i drugih uporabnih predmeta. Zarilac i roštiljada bit će i cilj Biciklijade koja starta iz Pleternice a bicikle voze cijele obitelji.




- Očekuje se preko stotinu biciklista, pa i čitave obitelji na biciklima, koji će voziti jednu rekreacijsku vožnju od Pleternice prema roštiljadi u Zarilcu. Na cilju sve sudionike Biciklijade očekuje okrjepa, lovački čobanac koji priprema domaće Lovačko društvo „Vražjak“, te piće. U nastavku slijede razne igre za sudionike Biciklijade kojima se mogu priključiti i članovi ekipa s Roštiljade i posjetitelji. Na kraju se za sve sudionike Biciklijade izvlači i tombola, a glavna nagrada je, pogađate, vrijedni bicikl – dodaje dogradonačelnik grada Pleternice, Domagoj Katić, koji je aktivno uključen u organizaciju ispred pokrovitelja Grada Pleternice.

Ujedno ovim događanjem se otvara i sezona roštiljanja koja uvijek počinje u svibnju s dolaskom lijepih i toplih proljetni dana, kada svi žele izaći u prirodu nakon duge zime.

- Ekipe koje se sastoje od najmanje 4 do 8 ili više osoba sa sobom na natjecanje donose samo roštilj, začine i svoju tajnu dobrog roštilja a organizator osigurava pet vrsta mesa za pripremu ćevapa, pljeskavica, vratnog kotleta, ražnjića i roštiljske kobasice, ukupno preko tri kg mesne sirovine, te drva i ugljen za roštilj.

Nakon pravilnog mariniranja mesa i pripremanja prave smjese od mljevenog mesa, ekipa će ispeći meso na roštilju, na pladnju servirati uz garniranje i ukrašavanje svoga roštilja koje ide na ocjenjivanje. Prosudbena komisija ocijenit će i nagraditi tri najbolja roštilja, a dodatno ćemo nagraditi još tri roštilj majstora. Ove godine imamo još nekoliko nagrada potpunog iznenađenja – naglašava organizator Vladimir Protić.

Organizator zajedno sa sponzorima zbog velikog broja ekipa priprema čak šest vrijednih nagrada za najbolje roštilje i nagrade potpunog iznenađenja

Sve započinje od od 10,00 kada se okupljanju ekipe, uređuje mjesto za roštiljanje, od 11,00 ekipe zadužuju 5 vrsta mesa, priređuju marinadu za ražnjiće i kotlete, prave mješavine začina za ćevapčiće i pljeskavice, te pripremaju roštilj koji pale u 12,00 sati. U 11,00 sati dolaze biciklisti Biciklijade iz Pleternice za koje se priprema okrjepa i marenda. Roštiljanje mesa počinje na znak organizatora, a uređenje i garniranje roštiljanog mesa na pladnjeve za ocjenjivanje počinje od 13,00 sati.

Predsjednik komisije bit će Pobjednik Hrvatske u Roštilju 2017. godine, Željko Turalija iz Valpova s članovima svoje ekipe. Nakon ocjenjivanja kvalitete roštilja, slijedi objed za članove ekipa, njihove goste i posjetitelje, naravno ako su ga dobro pripremili i da nije izgorio, jer će onda morati posuditi od susjedne ekipe koji ćevapčić ili ražnjić. Od 15 sati slijediproglašenje pobjednika, dodjela pehara i vrijednih nagrada za šest najboljih ekipa, a u nastavku zabava uz TS „Satir“ iz Davora do večernjih sati. Za brojne posjetitelje bit će pripremljena i ugostiteljska ponuda.







VIŠE NA TEMU:
KRONIKA
ZARILAC

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI