Može li jednostavnije? Recept za brzinski grčki cheesecake bez šećera i glutena


(FOTO: Shutterstock)

27.4.2022. | 11:26 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 753

Melopita je omiljeni grčki cheesecake koji se radi bez previše kompliciranja jedan je od specijaliteta otoka Sifonos, jednog od Ciklada u Egejskom moru. Iako naziv sugerira da se radi o piti od meda, melopitu je najbolje usporediti s kolačem od sira bez biskvita, odnosno kore što je čini dobrodošlom na stolovima onih koji izbjegavaju gluten. U originalu se koriste sirevi poput blagog i mekog anthotyroa ili myzithre, ali slobodno je možete zamijeniti ricottom.

Sastojci za melopitu:
600 g ricotte
100 ml meda
3 jaja
1 žlica jestivog škroba
1 žlica ekstrakta vanilije

Za ukras:
60 ml meda
1 žlica mljevenog cimeta ili ribane limunove korice (prema želji)


Priprema:
-Jaja izvadite iz hladnjaka da se zagriju na sobnu temperaturu. Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite kalup za pečenje od 20 cm. U velikoj zdjeli umutite sve sastojke dok ne bude glatko i bez grudica.


-Izlijte u tepsiju i pecite 45-50 minuta dok vrh ne porumeni, a sredina pite se ne ljulja. Ostavite da se hladi u kalupu 5 min. Izvadite i ostavite da se potpuno ohladi. Prelijte medom i prema želji pospite cimetom.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
ŠEĆER
DESERT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI