Mlada obitelj Klarić iz Biškupaca uzgaja crne svinje te nastoji očuvati tradiciju i vrijednosti slavonskog sela

12.9.2021. | 12:07

Kristina Šimić

Pregleda: 10109

VEZANO

HRT napravio gaf: Požeškog gradonačelnika nazvali Željko Klarić
BIŠKUPCI: Upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,10 promila i koristeći mobitel pa sletio s kolnika
Biškupačku školu od trećeg mjesta dijeli mali broj glasova, ne dozvolimo da ’za dlaku’ izgubi renovaciju kuhinje. GLASAJTE JOŠ DANAS!
Pomozite da kuhinja škole u Biškupcima osvoji renovaciju i opremanje u Vegetinom natjecanju
REKORDER VIKENDA: 28-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,65 promila kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1320,00 eura
ALKOHOL I BRZINA: U slijetanju auta noćas u Biškupcima, lakše ozlijeđene putnice
ʺIzgleda da je Požega s okolicom uvjerljivo vodeća po besmislenim prometnim znakovima!ʺ
Završeno uređenje prostora javno-društvene zgrade u Biškupcima
Pijane osobe narušavale javni red i mir u bolnici i kafićima, svi odbili alkotest
U prometnoj nesreći kod Biškupaca smrtno stradao 21-godišnjak


(FOTO: Dijana Klarić: privatni album)

12.9.2021. | 12:07 | Kristina Šimić
Pregleda: 10109

Tužnu slavonsku stvarnost i poražavajuću statistiku o iseljavanju i odlasku mladih sa sela, poduzetna obitelj Klarić iz Biškupaca kraj Požege, odlučila je obojiti bojama nade i optimizma te svojim primjerom uzgoja autohtone slavonske crne svinje, pokazati  drugima da je uz puno truda, volje i  odricanja moguće oživjeti zaboravljenu slavonsku idilu.



Što je Slavonija bez obilja svog stola, dana protkanih bećarcem, kolom i zvucima tambure uz neizostavnu mesne delicije koji poput dukata na bogatoj nošnji prkosne Šokice, objedinjuje sve ono što plodonosnoj slavonskoj zemlji služi na diku. Kad tome dodate koncept zdrave hrane i života u skladu s prirodom dobijete pokretačku snagu mlade obitelji Klarić.





-Kao i većina ljudi, i mi smo svježe meso kupovali u trgovačkim lancima ili mesnicama, ali nismo bili zadovoljni kvalitetom ponude. K tomu, prije devet godina dijagnosticirana mi je celijakija i to je bio ključan trenutak promjene stava prema hrani i prehrani općenito. Celijakija je sa sobom donijela ne samo promjenu životnih navika, nego i promjenu mentalnog sklopa gdje sam zaista shvatila što znači da nam hrana služi kao lijek, a da nam lijek treba biti naša hrana. S tom promjenom svijesti, suprug i ja malo pomalo počeli smo sami uzgajati voće i povrće.



 Naši roditelji imali su kokoši pa smo u tom smislu konzumirali domaću piletinu i jaja. U međuvremenu blagoslovljeni smo s dva prekrasna sinčića i upravo su nam oni bili poticaj da se ozbiljnije krenemo baviti uzgojem crnih slavonskih svinja. Dvije godine suprug i ja smo živjeli u gradu, a potom smo preselili u Biškupce gdje se i nalazi naše imanje. I suprug i ja smo zaposleni, ali kroz dogovor i suradnju cijela obitelj uključena je u poslovima na imanju. Želimo da naša djeca od malih nogu prvenstveno nauče poštivati i voljeti slavonsku zemlju koja nas hrani, ali i da kroz sudjelovanje u svim poslovima na selu, steknu samopouzdanje i svijest da s malo volje i truda ne trebaju nikada biti gladni ni žedni.- prisjeća se Dijana Klarić.



Crna slavonska svinja ili fajferica, hrvatska je autohtona pasmina svinja, a mnogi će se sigurno zapitati koja je razlika između crne slavonske i domaće svinje- Prva i osnovna razlika je ta što je crna slavonska svinja autohtona i zaštićena pasmina, a bijela domaća svinja je takozvana hibridna mesna pasmina. Druga razlika je u kvaliteti mesa, a ta razlika proizlazi iz razlika između otvorenog i zatvorenog uzgoja te prehrane. Razlika se ne temelji nužno na sadržaju masti nego u kvaliteti mesa, poglavito suhomesnatih proizvoda.



Meso crne slavonske svinje tamnije je boje, znatno je manji postotak otpuštanja mesnog soka i veća je čvrstoća mišićnih vlakana. Naime, u zatvorenom uzgoju, odnosno svinjcima, svinju se intenzivno i ubrzano tovi s konvencionalnom prehranom, bijela svinja stalno je zatvorena, ne kreće se, ne boravi na svježem zraku i nema doticaja s prirodnom sunčevom svjetlošću. Za razliku od toga, crna slavonska svinja uzgaja se na slobodan način, u ekstenzivnom odnosno otvorenom pristupu gdje se slobodno kreće, ruje, kaljuža, sunča i igra. Ona je stalno u pokretu što značajno utječe na razvoj i kvalitetu njene mišićne mase. Ona se ne tovi, nego se poštuje njen prirodan ciklus prirasta pri čemu masu od 130-150 kg dostiže za 18 mjeseci.- pojašnjava Željko Klarić.



Za uzgoj crne slavonske svinje osobito je važna kvalitetna prehrana, kojom Slavonija, a pogotovo biškupački kraj  prožet prostranstvom obrađenih polja u mekom podpapučkom zagrljaju obiluje.

-Prije svega želim naglasiti s čim NE HRANIMO naše svinje. Našim svinjama ne dajemo nikakve „napoje“ niti ostatke ili hranu životinjskog porijekla kao niti koncentrat ili razne smjese i primjese za ubrzani rast životinje. Naše životinje kroz cijelu godinu svakodnevno dobiju dva obroka. Jedan obrok su uvijek žitarice: ječam, kukuruz i tritikal, a drugi obrok obavezno je SEZONSKI pa tako u proljeće dobivaju mlade koprive, lucernu i proljetne trave. Ljeti opet koprive, lucernu, štir i sve sezonsko voće i povrće. Ujesen jedu jako puno jabuka i bundeva, a zimi osušenu lucernu i povremeno kuhani krumpir. Na imanju imamo desetak hrastova pa se svinje počaste i ukusnim žirevima.-objašnjava Dijana Klarić.



Prvi početnički koraci u nestalnim vodama poljoprivrede bili su praćeni sjenkama neizvjesnosti i izazova što i dolikuje novim situacijama u koje se upuštamo srcima ispunjenih nadom i rukama spremnim za požrtvovni rad na plodnoj slavonskoj zemlji, protkanoj znojem i žuljevima naših seljaka. A, kako to obično biva, što oko vidi, ruke krenu da naprave pa danas, Željko Klarić, o izazovnim početcima govori- Kao i u svemu, ako se iskreno i ozbiljno posvetite bilo kojem poslu, zadatku ili dužnosti, logično je da to onda iziskuje određeni trud, vrijeme i odricanje. To je jedna obaveza u kojoj ne možeš uzeti dan godišnjeg odmora ili spojiti vikend. U tom smislu, traži svakodnevnu predanost i fizičku prisutnost. Najveći izazov bili su nam naši počeci jer nismo imali nikakvo predznanje o uzgoju svinja. S druge strane, to se pokazalo i kao prednost jer nismo bili opterećeni ustaljenim običajima i načinima uzgoja koji vladaju na našim prostorima. Što se tiče financijskih ulaganja, išli smo korak po korak isključivo s vlastitim sredstvima, bez kredita, jer želimo živjeti ideju samoodrživosti i uzgajati svinje u skladu s našim financijskim i vremenskim mogućnostima.



Obitelj Klarić na svom imanju trenutno imam pedesetak crnih svinja: nerast, krmače, nazimice, bravci i prasci. Čekaju natječaj za mjeru male vrijednosti iz europskih fondova jer bi voljeli uložiti novac za kupnju mehanizacije kao i za modernizaciju prostora za proizvodnju i preradu suhomesnatih proizvoda te se raduju budućim izazovima.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI