NASLOVNADRUŠTVO
Misa posvete ulja u požeškoj Katedrali

FOTO: pozeska-biskupija.hr

Misa posvete ulja u požeškoj Katedrali

19.4.2019. 08:50 | Mladen Mirković PREGLEDA: 1194

Biskup Antun Škvorčević predvodio je na Veliki četvrtak, 18. travnja u požeškoj Katedrali Misu posvete ulja u zajedništvu sa svećenicima Požeške biskupije. Prije početka svete mise stalni đakon Zdravko Ticl pročitao je biskupovo Pismo ovogodišnjim krizmanicima, koje će im u tiskanom obliku biti uručeno u njihovim župama. Pozdravljajući nazočne svećenike, biskup im je čestitao dan ustanove presvete euharistije i svećeništva, bez kojeg nema euharistije. Izrazio je radost što ih je Isus Krist izabrao, pozvao i poslao, a oni mu odgovorili. Zahvalio je svakom pojedinom od njih i svima zajedno za vjernost i požrtvovnost kojom služe Božjem narodu.Pozdravio je potom đakone, bogoslove, sjemeništarce i predstavnike krizmanika, te ih je podsjetio da će u ovom slavlju biti posvećeno sveto ulje kojim će biti pomazani na Svetoj krizmi u znak da ih Isus Krist potpuno prihvaća kao svoje prijatelje i ugrađuje u zajedništvo svoje Crkve. Pozvao je nazočne svećenike na molitvu da nitko od njih ne smalakše u svom poslanju, a osobito za one među njima koji su pogođeni bolešću ili nekim drugim nevoljama. Potaknuo ih je da ispitaju svoju savjest te iskrenim i poniznim srcem priznaju pred Bogom i jedni pred drugima da pokatkad nisu živjeli u skladu sa svojim pozivom i poslanjem.


Na početku homilije biskup je ispripovjedio kako mu je nedavno prigodom korizmene duhovne obnove svećenika u Požegi jedna gospođa rekla: «Kakva ste vi i ovi vaši svećenici sila!». Biskup je potvrdio istinitost njezinih riječi ali u smislu naviještenog drugog čitanja iz Knjige otkrivenja u kojoj on Isusa naziva vjernim Svjedokom, jer je svojom mukom i smrću na križu posvjedočio Božju moć u veličini njegove ljubavi prema čovjeku.Podsjetio je nazočne svećenike da ih je Isus Krist u krštenju zagrlio svojom svjedočkom vjernošću, pohranio ih u svoje srce koje gori trajnom ljubavlju za njih, osobito onda kad su slabi i kad trpe, te da ih je u sakramentu Svetog reda odjenuo u snagu svoje svjedočke vjernosti, kojoj je ime Duh Sveti. Ustvrdio je da je Isus ostvario djelo ljudskog spasenja u snazi Duha Svetoga, koji je u krštenju na Jordanu u liku goluba sišao na nj, te je nakon toga Isus u nazaretskoj sinagogi, kako nam svjedoči sv. Luka u današnjem evanđelju, primijenio na sebe riječi proroka Izaije «Duh Gospodnji na meni je».

Podsjetivši svećenike da se snaga Duha Svetoga, kojom je Isus ostvarivao svoje poslanje, očitovala u slabosti, biskup im je poručio da ih je Isus Krist u sakramentu Svetog reda, unatoč njihove slabosti i krhkosti, odjenuo u snagu svoga Duha, i povjerio im da u svijetu nastave njegovo proročko, svećeničko i kraljevsko poslanje. Još im je poručio da su oni sila, ne po onome što oni mogu i znaju, nego po vršenju poslanja koje im je Bog dodijelio. Pozvao ih je da se danas obnove u svijesti kako je njihova snaga jedino u Isusu Kristu, koji ih se ne odriče ni u njihovim grješnim stanjima, nego ih vatrom svoje ljubavi trajno pročišćava.Strašno je kad vatra uništi ljudsko djelo, kako smo se mogli uvjeriti prije nekoliko dana kad je buknuo požar u katedrali Notre Dame u Parizu. Ali je još strašnije kad vatra zla uništi čovjeka, Božje djelo, ustvrdio je biskup. Pozvao je svećenike da se ispitaju gori li u njima vatra Božje ljubavi ili možda vatra vlastite sebičnosti i zloće, koja se među ostalim očituje u ogovaranju i klevetanju drugih, te se onda zbog toga ne ostvaruje u potpunosti Isusovo trostruko poslanje koje im je povjereno. Upozorio ih je na razliku između ljudske slabosti u kojoj Bog može ostvarivati svoj naum i zloće koja to priječi. Pozvao ih je da zamole Gospodina i jedni druge za oproštonje zbog svega onoga što je u njima nedostojno njega i njih samih.

Napomenuvši da vremena u kojima im je dodijeljeno vršiti svećeničko poslanje nisu lagana, i da to kod njih može izazvati umor i razočaranost, biskup ih je ohrabrio tvrdnjom da Božje djelo koje im je povjereno samo prividno može izgledati da doživljava neuspjeh, zato što se ono ostvaruje u slabosti, te ih je pozvao da svakodnevno u molitvi nastoje disati dahom Duha Svetoga, te se vježbati u poniznosti i dobroti. Tako će na najbolji način posvjedočiti da je u snazi Duha Svetoga moguće uspjeti u svom poslanju, i da nije istina kako u Hrvatskoj ništa ne valja i kako se ništa ne može postići, zaključio je biskup. Povjerio je Isusovoj Majci da svojim zagovorom prati svećenike i pomogne im da nikad ne smalakšu, nego da uvijek ostanu vjerni u svom svećeničkom poslanju.Nakon homilije uslijedila je obnova svećeničke vjernosti i prinos darova u kojem su svećenici uručili novčani prilog za siromahe, prikupljen tijekom korizme u njihovim župama. Predstavnici krizmanika također su prinijeli svoj dar za potrebite. Pri svršetku misnog slavlja đakon Matej Filipović pročitao je uskrsnu čestitka papi Franji, koju su nazočni prihvatili svojim pljeskom. Biskup Antun je zatim čestitao jubileje onim svećenicima koji ih slave ove godine, napose 68. obljetnicu svećeništva prelatu Vjekoslavu Mariću, najstarijem svećeniku požeškog Prezbiterija. Predstavnicima krizmanika je poželio da Isus Krist u njima prepozna svoje iskrene prijatelje, te da im u sakramentu Svete potvrde udijeli snagu svoga Duha, kako bi mogli biti dobar i plemenit naraštaj u ovom dijelu domovine. Svećenicima pak je poželio uspjeh u njihovim pastoralnim pothvatima i plodno Sveto trodnevlje koje započinje.Tagovi: misa, biskupija, posveta ulja

48 SATI NA 034PORTALU

.

Struje danas neće biti .....

.

Policija zabilježila provalu u kuću, požar stana, prometne nesreće i mučenje životinja

.

Najviša dnevna temperatura između 23 i 27 °C

.

Veliki trgovački lanac odlučio besplatno dijeliti zaštitne maske svim kupcima koji ih ne budu imali

.

Ogroman interes za poticaje za električna vozila, ukupno 853 prijave

.

53 nova slučaja koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 132 osobe

.

U PSŽ trenutno 75 aktivnih slučajeva, 5 osoba je hospitalizirano

.

Na današnji dan 1958. godine planinarski dom ʺLapjakʺ dan na korištenje HPD-u ʺSokolovacʺ

.

Udruga Sirius Požega traži udomitelja za dvije male mace

.

Prilikom ulaska u zgradu Komunalca obavezno je korištenje maski za lice

.

KK HVIDR-a pobjednik Ljetne kuglačke lige Požega 2020.

Nikon D850 DSLR Camera i Nikon D750 DSLR

Potrebni ozbiljni radnici za rad u Švedskoj

NOVO! Antibakterijski i dezinfekcioni otirači

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom i na području Pakraca

.

Požeški ronioci demonstrirali ronjenje posjetiteljima lipičkih bazena

.

Marko Milaković proslavio je mladu misu u rodnoj Župi sv. Barbare u Jakšiću

.

VIKEND: Rezultati pojačanih mjera u prometu, recidivistu izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 20 tisuća kuna

.

Vozač trakora na lijevom blatobranu vozio 16-godišnjakinju koja je teško ozlijeđena u prometnoj nesreći

.

Krađa, požar, predaja oružja, pijani vozač s 2,91 promila...

.

Poruka iz Podcrkavlja: ʺNismo žarište i ne dopuštamo da nas se naziva čobanimaʺ

.

Može! Recept za čokoladni namaz koji možemo jesti čak i kada pokušavamo smršavjeti

.

Danas pretežno sunčano

.

50 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 132 osobe

.

PRENOSIMO REAKCIJU JERKA ZOVAKA NA JUČERAŠNJI TRANSPARENT

.

Od jučerašnjih 11 uzoraka, dva pozitivna, u Požeško-slavonskoj županiji aktivnih 75 slučajeva

.

Obitelj Jakovljević nakon požara i dalje živi u ovoj kući, trebaju našu pomoć da saniraju štetu!

.

Vetovo će dobiti semafor

.

Banke ponovno naplaćuju proviziju na bankomatima

.

TOP 10 tvrtki prema dobiti u Požeško-slavonskoj županiji

.

Raspored utakmica jesenskog dijela prvenstva 1. i 2. Županijske nogometne lige

.

Biskup Škvorčević krstio u Kutjevu peto dijete roditelja Treger

.

Sedam zakona za pečenje hrskavih, a sočnih zamrznutih krumpirića

.

VELIKA FOTOGALERIJA: Sjeverna tribina Stadiona uz Savu puna kao nekada

.

Struje danas neće biti .....

FOTONALAZ

FOTKA DANA: U polju kod Jakšića