NASLOVNADRUŠTVO
Misa posvete ulja u požeškoj Katedrali

FOTO: pozeska-biskupija.hr

Misa posvete ulja u požeškoj Katedrali

19.4.2019. 08:50 | Mladen Mirković PREGLEDA: 956

Biskup Antun Škvorčević predvodio je na Veliki četvrtak, 18. travnja u požeškoj Katedrali Misu posvete ulja u zajedništvu sa svećenicima Požeške biskupije. Prije početka svete mise stalni đakon Zdravko Ticl pročitao je biskupovo Pismo ovogodišnjim krizmanicima, koje će im u tiskanom obliku biti uručeno u njihovim župama. Pozdravljajući nazočne svećenike, biskup im je čestitao dan ustanove presvete euharistije i svećeništva, bez kojeg nema euharistije. Izrazio je radost što ih je Isus Krist izabrao, pozvao i poslao, a oni mu odgovorili. Zahvalio je svakom pojedinom od njih i svima zajedno za vjernost i požrtvovnost kojom služe Božjem narodu.Pozdravio je potom đakone, bogoslove, sjemeništarce i predstavnike krizmanika, te ih je podsjetio da će u ovom slavlju biti posvećeno sveto ulje kojim će biti pomazani na Svetoj krizmi u znak da ih Isus Krist potpuno prihvaća kao svoje prijatelje i ugrađuje u zajedništvo svoje Crkve. Pozvao je nazočne svećenike na molitvu da nitko od njih ne smalakše u svom poslanju, a osobito za one među njima koji su pogođeni bolešću ili nekim drugim nevoljama. Potaknuo ih je da ispitaju svoju savjest te iskrenim i poniznim srcem priznaju pred Bogom i jedni pred drugima da pokatkad nisu živjeli u skladu sa svojim pozivom i poslanjem.


Na početku homilije biskup je ispripovjedio kako mu je nedavno prigodom korizmene duhovne obnove svećenika u Požegi jedna gospođa rekla: «Kakva ste vi i ovi vaši svećenici sila!». Biskup je potvrdio istinitost njezinih riječi ali u smislu naviještenog drugog čitanja iz Knjige otkrivenja u kojoj on Isusa naziva vjernim Svjedokom, jer je svojom mukom i smrću na križu posvjedočio Božju moć u veličini njegove ljubavi prema čovjeku.Podsjetio je nazočne svećenike da ih je Isus Krist u krštenju zagrlio svojom svjedočkom vjernošću, pohranio ih u svoje srce koje gori trajnom ljubavlju za njih, osobito onda kad su slabi i kad trpe, te da ih je u sakramentu Svetog reda odjenuo u snagu svoje svjedočke vjernosti, kojoj je ime Duh Sveti. Ustvrdio je da je Isus ostvario djelo ljudskog spasenja u snazi Duha Svetoga, koji je u krštenju na Jordanu u liku goluba sišao na nj, te je nakon toga Isus u nazaretskoj sinagogi, kako nam svjedoči sv. Luka u današnjem evanđelju, primijenio na sebe riječi proroka Izaije «Duh Gospodnji na meni je».

Podsjetivši svećenike da se snaga Duha Svetoga, kojom je Isus ostvarivao svoje poslanje, očitovala u slabosti, biskup im je poručio da ih je Isus Krist u sakramentu Svetog reda, unatoč njihove slabosti i krhkosti, odjenuo u snagu svoga Duha, i povjerio im da u svijetu nastave njegovo proročko, svećeničko i kraljevsko poslanje. Još im je poručio da su oni sila, ne po onome što oni mogu i znaju, nego po vršenju poslanja koje im je Bog dodijelio. Pozvao ih je da se danas obnove u svijesti kako je njihova snaga jedino u Isusu Kristu, koji ih se ne odriče ni u njihovim grješnim stanjima, nego ih vatrom svoje ljubavi trajno pročišćava.Strašno je kad vatra uništi ljudsko djelo, kako smo se mogli uvjeriti prije nekoliko dana kad je buknuo požar u katedrali Notre Dame u Parizu. Ali je još strašnije kad vatra zla uništi čovjeka, Božje djelo, ustvrdio je biskup. Pozvao je svećenike da se ispitaju gori li u njima vatra Božje ljubavi ili možda vatra vlastite sebičnosti i zloće, koja se među ostalim očituje u ogovaranju i klevetanju drugih, te se onda zbog toga ne ostvaruje u potpunosti Isusovo trostruko poslanje koje im je povjereno. Upozorio ih je na razliku između ljudske slabosti u kojoj Bog može ostvarivati svoj naum i zloće koja to priječi. Pozvao ih je da zamole Gospodina i jedni druge za oproštonje zbog svega onoga što je u njima nedostojno njega i njih samih.

Napomenuvši da vremena u kojima im je dodijeljeno vršiti svećeničko poslanje nisu lagana, i da to kod njih može izazvati umor i razočaranost, biskup ih je ohrabrio tvrdnjom da Božje djelo koje im je povjereno samo prividno može izgledati da doživljava neuspjeh, zato što se ono ostvaruje u slabosti, te ih je pozvao da svakodnevno u molitvi nastoje disati dahom Duha Svetoga, te se vježbati u poniznosti i dobroti. Tako će na najbolji način posvjedočiti da je u snazi Duha Svetoga moguće uspjeti u svom poslanju, i da nije istina kako u Hrvatskoj ništa ne valja i kako se ništa ne može postići, zaključio je biskup. Povjerio je Isusovoj Majci da svojim zagovorom prati svećenike i pomogne im da nikad ne smalakšu, nego da uvijek ostanu vjerni u svom svećeničkom poslanju.Nakon homilije uslijedila je obnova svećeničke vjernosti i prinos darova u kojem su svećenici uručili novčani prilog za siromahe, prikupljen tijekom korizme u njihovim župama. Predstavnici krizmanika također su prinijeli svoj dar za potrebite. Pri svršetku misnog slavlja đakon Matej Filipović pročitao je uskrsnu čestitka papi Franji, koju su nazočni prihvatili svojim pljeskom. Biskup Antun je zatim čestitao jubileje onim svećenicima koji ih slave ove godine, napose 68. obljetnicu svećeništva prelatu Vjekoslavu Mariću, najstarijem svećeniku požeškog Prezbiterija. Predstavnicima krizmanika je poželio da Isus Krist u njima prepozna svoje iskrene prijatelje, te da im u sakramentu Svete potvrde udijeli snagu svoga Duha, kako bi mogli biti dobar i plemenit naraštaj u ovom dijelu domovine. Svećenicima pak je poželio uspjeh u njihovim pastoralnim pothvatima i plodno Sveto trodnevlje koje započinje.Tagovi: misa, biskupija, posveta ulja

48 SATI NA 034PORTALU

.

Ekskluzivna vijest: Požeško-slavonska županija dobila prvog ministra od osamostaljenja RH

.

Preseljenje spomen kosturnice: Dovršeno obilježje na Gavrinici

.

Što smrdi? U Pakracu zasmrdio merkaptan uslijed redovnog servisa?

.

Danas asfaltiran dio ulice Kalvarija u Pakracu

.

U petak policijska akcija nadzora brzine na više mjesta u županiji

.

Jučer krađa povrća kod Grabarja, vožnja bez vozačke dozvole, sudar kod Hrnjevca, tjelesni napad na 71-godišnjakinju

.

Opsežna sigurnosna problematika za polugodište 2019. u Požeško-slavonskoj županiji

.

Smrtno stradala osoba u Pakracu prilikom izvođenja građevinskih radova

.

Zastupnik Živog zida Ivan Sinčić sramoti nas u EU parlamentu pišući na glasačke listiće ʺDolje 4. Reichʺ !?!?

.

Uređenje i sanacija puteva Skenderovci - Brđani

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Stan u Pozegi

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Grad Požega provodi projekt ʺExport-expertʺ

.

Golub Maria Ivezića drugi na nacionalnom letu iz Beča!

.

Zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha posjetio mađarski grad Baju i poznatu Bajsku fišijadu

.

Započeo projekt energetske obnove zgrade Gradskog društva Crvenog križa u Požegi

.

Sutra struje neće biti...

.

Vrijeme danas pretežno sunčano, najviša temperatura od 26 do 31 °C

.

Teška prometna nesreća kod Hrnjevca, više osoba ozlijeđeno

.

Upisi u srednju školu: Nitko od Pakračana u građevinare

.

Pljačka pošte u Požegi ili nepravilno rukovanje alarmom ??!!

.

Nezaboravno iskustvo u Parku prirode Papuk: Pogledajte novi adrenalinski park Duboka

.

Kod Ovčara odbjegla krava, traži se pastir...

.

Slavonija počela pripreme za novu sezonu 3. Hrvatske nogometne lige - Istok

.

Utjecaj uspjeha na Svjetskom prvenstvu na hrvatsku ekonomiju

.

Za jučerašnji sudar u Dervišagi kriv 59-godišnji vozač, pet ljudi lakše ozijeđeno

.

KRADE SE SVE: Na području Požeštine ukrali nekoliko prijenosnih WC-a

.

Seniori NK Lipik 1925 započeli pripreme za predstojeću sezonu

.

APEL GRAĐANIMA IZ CZSS: ʺOsuđujemo svaki govor mržnje, uvredu, klevetu usmjerenu na sustav i njegove stručnjake!ʺ

.

Do 22. srpnja 2019. otvoren je natječaj za odabir korisnika Poduzetničkog inkubatora Požega

.

Struje neće biti ...

.

Vrijeme danas pretežno sunčano i malo toplije

FOTONALAZ

PARKING KOD LIDLA: Bez riječi, ali i bez vidljive oznake pristupačnosti