NASLOVNAŽIVOT
DOLAZI LEDENA FRONTA: Stiže nam prvi snijeg ove sezone, negdje će ga biti preko 20 cm

FOTO: L.S./DHMZ

30.11.2019. 20:15 | jutarnji.hr IZVOR: www.jutarnji.hr PREGLEDA: 3121

Nakon izrazito toplog studenog, koji ni po čemu nije opravdao svoje ime jer su tek jedan ili dva njegova dana imali blage jutarnje temperaturne minuse, s prosincem stiže zima, najavljuje u specijalnom priopćenju Državni hidrometeorološki zavod. Ona neće doći samo klimatološki, već barem nakratko, i s vremenskim obilježjima koja se očekuju u kopnenim krajevima.

Već u nedjelju (1. prosinca) u unutrašnjosti će biti slabog mraza, a s novim tjednom dolazi još jače zahladnjenje i prvi pravi ovosezonski snijeg, pogotovo u gorskim krajevima.

Promjena vremena uz zahladnjenje bit će uzrokovana pritjecanjem hladnog zraka sa sjevera kontinenta. Pritom će ciklona nad jugozapadnom Europom u naše krajeve s juga donositi zrak bogat vlagom nad hladnu zračnu masu koja nadire sa sjevera, što je dobar recept za nastajanje snježne oborine. Istovremeno, jačanjem anticiklone nad srednjom Europom nastat će velike razlike u tlaku zraka na području Dinarida te će na Jadranu zapuhati bura, dodatno pojačana prelijevanjem hladnog zraka preko planina. Ta će anticiklona u utorak pak donijeti prestanak oborina i razvedravanje.

U ponedjeljak će kiša najprije početi u zapadnim krajevima Hrvatske, a do kraja dana će je biti u cijeloj zemlji. Uz nagli dotok hladnog zraka sa sjevera kiša će u unutrašnjosti poslijepodne nerijetko prijeći u susnježicu i snijeg, osobito u višim predjelima. Do utorka ujutro u gorskoj Hrvatskoj te u gorama središnje i istočne Hrvatske očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača od 5 do 15 cm, a iznad 700 m nadmorske visine moguće i preko 20 cm, osobito u Gorskome Kotaru, te na području Velebita i Kapele. Tanji snježni pokrivač mogao bi nastati i u nizinama, pogotovo središnje Hrvatske.

Najviše oborine će u ponedjeljak pasti na sjevernom Jadranu te u gorju gdje će dio te količine biti u obliku snijega, a oborina će mjestimice biti obilna, ponajprije na širem riječkom području.

Osim snijega i kiše, probleme će stvarati i jaka i olujna bura koja će zapuhati krajem ponedjeljka i potrajati sve do četvrtka uz postupno slabljenje. Najviše problema s burom bit će na već poznatim lokacijama podno Velebita.

Nakon razvedravanja u utorak, sredinom tjedna treba očekivati i zamjetnu jutarnju hladnoću uz vrijednosti temperature znatno niže od uobičajenih za početak prosinca. Ujutro će najhladnije biti u gorju zbog snijega na tlu s temperaturom moguće i nižom od -10 °C, a u nizinama ispod -5 °C, uz veliku vjerojatnost poledice.
S obzirom na očekivane vremenske prilike uz zimske uvjete i olujnu buru, prilagodite aktivnosti, budite oprezni u prometu te pozorno pratite nove prognoze i upozorenja, napominju iz DHMZ-a.

No, prije dolaska hladne fronte, u nedjelju nas očekuje djelomice sunčano uz postupni porast naoblake sa zapada. U unutrašnjosti ujutro mraz, ponegdje i magla, a krajem dana će na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru mjestimice padati kiša. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Na Jadranu će umjerena bura sredinom dana okrenuti na jugo te jačati. Jutro u unutrašnjosti osjetno hladnije uz najnižu temperaturu od -4 do 0, na obali i otocima od 5 do 10 °C. Najviša dnevna uglavnom između 5 i 9 na kopnu, na Jadranu od 13 do 16 °C.

U ponedjeljak izražena promjena vremena. Prevladavat će oblačno i padat će kiša koja će uz pad temperature poslijepodne u unutrašnjosti prelaziti u susnježicu i snijeg, prvo u sjevernim predjelima. Obilnije oborine bit će u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, ali i na sjevernom Jadranu gdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Jako će jugo navečer na sjevernom dijelu okrenuti na buru te još pojačati. U utorak prestanak oborine, poslijepodne i slabljenje vjetra. Srijeda će većinom biti sunčana uz osjetno hladnije jutro, osobito u gorju.

(www.jutarnji.hr)

Tagovi: snijeg,vremenska,prognoza

Danas su svečano otvorene Gloria Rooms u Požegi

Počelo tiskanje glasačkih listića, cijena po listiću je 38 lipa

U Bektežu izbio požar na obiteljskoj kući

Kaptolski zvonci ponovno okupljaju sve generacije u Kaptolu od 20. do 23. prosinca

Svi zaposlenici tvrtki i ustanova kojima je osnivač ili vlasnik Grad Pakrac dobit će božićnicu

Na 17. Božićnom malonogometnom turniru u Lipiku, okupiti će se 77 ekipa

Obilježena 28. obljetnica pogibije virovitičkih policajaca u obrani Pakraca

ŠTO AKO STE PRESPORI NA CESTI: Zakon je jasno propisao što morate učiniti!

Projektom „PUK40“ pruža se pomoć potrebitim sugrađanima

ANAMARI JOŠ TREBA POMOĆ: “Želim da jedan dan ne moram birati između plaćanja računa, kupnje lijekova i hraneʺ

MUP provodi akciju “MIR I DOBRO” i poziva na oprez sa korištenjem pirotehnike

OŠ Antuna Kanižlića i ove godine tradicionalno organizira Božićni sajam

U Kutjevu zaustavljen 35-godišnjak s 2,34 promila alkohola, slijedi mu kazna do 20 tisuća kuna

Danas pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku

U Požegi dijete biciklom udarilo u osobni automobil

Požeština ostala bez struje !!!

VRHOVNI SUD ODLUČIO: Liječnicima moraju biti plaćeni prekovremeni sati

Gradonačelnik ugostio starije pionire NK Slavonije koji su napravili odličan rezultat na natjecanju Kvalitetne lige mladeži u Osijeku

8. Zimski Mladost kup u Brestovcu

Biskup Škvorčević abdominalnoj kirurgiji OŽB Požega donirao bolničke krevete

HDZ-ovci obilježili 20. godišnjicu smrti dr. Franje Tuđmana

SKANDAL NA SUĐENJU NEFEROVIĆU: Kovačević, Ćališ i Krpan svjedočili neistine u Neferovićevu korist

Većina nas ove namirnice stavlja u hladnjak, no vrhunski kuhari kažu drugačije

Od ponoći pojeftinilo gorivo na hrvatskim benzinskim pumpama

54-godišnji Požežanin lažnom bratiću poslao oko 2.000 kn, pa prijavio prijevaru

32-godišnji Kaptolčanin prodao drogu 20-godišnjaku iz Požege, kod obojice pronađena marihuana

Uz predstavu Crvenkapica ili Trnoružica, organizirano darivanje za djecu

Biskup Antun Škvorčević posjetio je obitelj čija je kuća obnovljena nakon požara

Biskup Antun Škvorčević pohodio je Župu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški

Danas oblačno s povremenom kišom

Mesari napravili ʺstražemanačku anakonduʺ!