NASLOVNAŽIVOT
DOLAZI LEDENA FRONTA: Stiže nam prvi snijeg ove sezone, negdje će ga biti preko 20 cm

FOTO: L.S./DHMZ

30.11.2019. 20:15 | jutarnji.hr IZVOR: www.jutarnji.hr PREGLEDA: 3562

Nakon izrazito toplog studenog, koji ni po čemu nije opravdao svoje ime jer su tek jedan ili dva njegova dana imali blage jutarnje temperaturne minuse, s prosincem stiže zima, najavljuje u specijalnom priopćenju Državni hidrometeorološki zavod. Ona neće doći samo klimatološki, već barem nakratko, i s vremenskim obilježjima koja se očekuju u kopnenim krajevima.

Već u nedjelju (1. prosinca) u unutrašnjosti će biti slabog mraza, a s novim tjednom dolazi još jače zahladnjenje i prvi pravi ovosezonski snijeg, pogotovo u gorskim krajevima.

Promjena vremena uz zahladnjenje bit će uzrokovana pritjecanjem hladnog zraka sa sjevera kontinenta. Pritom će ciklona nad jugozapadnom Europom u naše krajeve s juga donositi zrak bogat vlagom nad hladnu zračnu masu koja nadire sa sjevera, što je dobar recept za nastajanje snježne oborine. Istovremeno, jačanjem anticiklone nad srednjom Europom nastat će velike razlike u tlaku zraka na području Dinarida te će na Jadranu zapuhati bura, dodatno pojačana prelijevanjem hladnog zraka preko planina. Ta će anticiklona u utorak pak donijeti prestanak oborina i razvedravanje.

U ponedjeljak će kiša najprije početi u zapadnim krajevima Hrvatske, a do kraja dana će je biti u cijeloj zemlji. Uz nagli dotok hladnog zraka sa sjevera kiša će u unutrašnjosti poslijepodne nerijetko prijeći u susnježicu i snijeg, osobito u višim predjelima. Do utorka ujutro u gorskoj Hrvatskoj te u gorama središnje i istočne Hrvatske očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača od 5 do 15 cm, a iznad 700 m nadmorske visine moguće i preko 20 cm, osobito u Gorskome Kotaru, te na području Velebita i Kapele. Tanji snježni pokrivač mogao bi nastati i u nizinama, pogotovo središnje Hrvatske.

Najviše oborine će u ponedjeljak pasti na sjevernom Jadranu te u gorju gdje će dio te količine biti u obliku snijega, a oborina će mjestimice biti obilna, ponajprije na širem riječkom području.

Osim snijega i kiše, probleme će stvarati i jaka i olujna bura koja će zapuhati krajem ponedjeljka i potrajati sve do četvrtka uz postupno slabljenje. Najviše problema s burom bit će na već poznatim lokacijama podno Velebita.

Nakon razvedravanja u utorak, sredinom tjedna treba očekivati i zamjetnu jutarnju hladnoću uz vrijednosti temperature znatno niže od uobičajenih za početak prosinca. Ujutro će najhladnije biti u gorju zbog snijega na tlu s temperaturom moguće i nižom od -10 °C, a u nizinama ispod -5 °C, uz veliku vjerojatnost poledice.
S obzirom na očekivane vremenske prilike uz zimske uvjete i olujnu buru, prilagodite aktivnosti, budite oprezni u prometu te pozorno pratite nove prognoze i upozorenja, napominju iz DHMZ-a.

No, prije dolaska hladne fronte, u nedjelju nas očekuje djelomice sunčano uz postupni porast naoblake sa zapada. U unutrašnjosti ujutro mraz, ponegdje i magla, a krajem dana će na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru mjestimice padati kiša. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Na Jadranu će umjerena bura sredinom dana okrenuti na jugo te jačati. Jutro u unutrašnjosti osjetno hladnije uz najnižu temperaturu od -4 do 0, na obali i otocima od 5 do 10 °C. Najviša dnevna uglavnom između 5 i 9 na kopnu, na Jadranu od 13 do 16 °C.

U ponedjeljak izražena promjena vremena. Prevladavat će oblačno i padat će kiša koja će uz pad temperature poslijepodne u unutrašnjosti prelaziti u susnježicu i snijeg, prvo u sjevernim predjelima. Obilnije oborine bit će u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, ali i na sjevernom Jadranu gdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Jako će jugo navečer na sjevernom dijelu okrenuti na buru te još pojačati. U utorak prestanak oborine, poslijepodne i slabljenje vjetra. Srijeda će većinom biti sunčana uz osjetno hladnije jutro, osobito u gorju.

(www.jutarnji.hr)

Tagovi: snijeg,vremenska,prognoza

Znanstvenici sve bliže univerzalnom lijeku za različite vrste raka

Rukometaši Požege pobijedili Slatinu u posljednjoj pripremnoj utakmici pred nastavak sezone 1. HRL – Sjever

Novi način naplate cestarine na autocesti tek početkom 2022. godine

Održan okrugli stol u povodu 15. obljetnice projekta Cesarić u Cesariću

Cigarete opet poskupljuju, a uz njih i alternativni proizvodi

U četvrtak se u požeškom Art kinu prikazuju tri filma

NEFEROVIĆ PROGLAŠEN KRIVIM: Župan 10 mjeseci, dožupan 10 mjeseci za nasilje!

Vikend obilježile lakše prometne nesreće, pijani vozači...

Godišnja skupština Trenkovih pandura: Potnaru 4. mandat predsjednika

Otvorenje Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji

Vozači, oprez! Ceste su skliske i maglovito je, ponegdje moguća poledica