NASLOVNADRUŠTVO
MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM: ʺNe smijemo dozvoliti da osobe s invaliditetom diskriminiramo, pasiviziramo i „guramo“ u socijalne naknade i mirovineʺ

FOTO: HZJZ

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM: ʺNe smijemo dozvoliti da osobe s invaliditetom diskriminiramo, pasiviziramo i „guramo“ u socijalne naknade i mirovineʺ

3.12.2022. 08:25 | 034 Portal PREGLEDA: 448

Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi 624.019 osoba s invaliditetom, od čega je 57% muškaraca i 43% žena, a u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske osobe s invaliditetom čine 16% stanovnika.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, izdaje sljedeće priopćenje za medije povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, a koje prenosimo u cijelosti:

"Unatoč povećanju naknada koje su dodijeljene na osnovi invaliditeta tijekom 2022. godine, svakodnevna poskupljenja svih proizvoda i usluga kao i rastuća inflacija gotovo da su ih u potpunosti neutralizirala. Štoviše, došlo je do daljnjeg porasta siromaštva koje posebno teško pogađa osobe s invaliditetom i njihove obitelji, jer trebaju svakodnevno podmirivati dodatne troškove koji proizlaze iz invaliditeta. Naknade koje se dodjeljuju na osnovi invaliditeta potrebno je kontinuirano usklađivati s porastom troškova uslijed inflacije.


Na životni standard osoba s invaliditetom posebno utječu rastući troškovi goriva jer javni prijevoz nije dovoljno prilagođen njihovom kretanju, kao i troškovi električne energije za korištenje asistivne tehnologije, grijanja i slično. Upozoravamo da osobe s invaliditetom i njihove obitelji uz sve te troškove sve teže podmiruju i one osnovne životne troškove za ostale režije, hranu, odjeću, lijekove i pomagala.

Velike teškoće u svakodnevnom životu i funkcioniranju osobama s invaliditetom predstavlja nekonkurentnost plaća pružatelja usluga podrške kao što su to osobni asistenti, videći pratitelji, prevoditelji/tumači hrvatskog znakovnog jezika i pomoćnici/asistenti u nastavi. Uz satnicu koja je najniža na tržištu, osobe s invaliditetom ugrožava posljedično tome i nedostatak radne snage – uz navedene pružatelje usluga nedostatak je pružatelja usluga pomoći u kući, njegovatelja, medicinskih sestara, liječnika te stručnih suradnika. Mnogi strepe jer su prisiljeni promišljati o odlasku u smještaj u ustanove i o izdvajanju iz svojih obitelji i zajednice, dok su obitelji sve zabrinutije što će biti kad oni više ne budu mogli skrbiti o svom članu - djetetu s teškoćama u razvoju ili osobi s invaliditetom.

Posebno je zabrinjavajuće što je usmjerenost na krizu ponovno stavila u drugi plan žurnu potrebu rješavanja gorućeg pitanja razvoja sustava rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj, dok se istodobno u stručnim krugovima stalno ističe njezin značaj. Neshvatljivo i nedopustivo da se zbog nepostojanja ovog sustava i dalje ugrožava budućnost i zdravlje onih koji su nam kao društvu najdragocjeniji.

Stoga povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom u Hrvatskoj uslijed pogoršanja opće ekonomske situacije i višegodišnjih odgađanja i propusta da se sustavno osiguraju potrebne usluge na odgovarajući način, traže od Vlade Republike Hrvatske da nakon desetljeća kašnjenja donese tako dugo očekivane zakone o osobnoj asistenciji i inkluzivnom dodatku, a sve to kako bi se zajamčilo pružanje onih temeljnih i osnovnih usluga na kojima počiva njihov dignitet, a za mnoge i opstanak. Traže da se osigura radna snaga na poslovima pružanja podrške osobama s invaliditetom čiji će rad i uvjeti rada biti pravedno vrednovani.

Pozdravljamo povećanje naknade za ugrožene kupce energenata i korisnike naknada, ali i upozoravamo da je tu naknadu potrebno s obzirom na svakodnevne promjene i dalje i kontinuirano usklađivati s rastom cijena.

Posebno apeliramo da usmjerenost na rješavanje krize ne bude izgovor za nečinjenje i nastavak nepoduzimanja mjera za uspostavljanje sustava rane intervencije koji bi svoj djeci s teškoćama u razvoju omogućio pravodobnu terapiju i rehabilitaciju bez dugotrajnih lista čekanja uslijed čega se nepovratno gubi mogućnost njihovih boljih terapijskih ishoda.

Potičući da se riješi sustavno financiranje, izražavamo zabrinutost i za održivost reprezentativnih udruga osoba s invaliditetom koje su u mnogim sredinama i jedini pružatelji različitih socijalnih usluga koje u pravilu ovise o projektima i projektnom financiranju.

Danas kada u Hrvatskoj nedostaje radne snage, sigurni smo da između 624.019 osoba s invaliditetom od čega u radno aktivnoj dobi njih 268.911 ima onih koji bi na otvorenom tržištu rada, za koje se zalažemo, zasigurno našli radno mjesto na kojem bi mogli pokazati svoj puni potencijal i vještine.

Kao država i poslodavci ne smijemo dozvoliti da osobe s invaliditetom, zbog neosiguravanja podrške i prilagodbe pri zapošljavanju i na radnom mjestu, diskriminiramo, pasiviziramo i „guramo“ u socijalne naknade i mirovine, a istovremeno ih potičemo da se što više obrazuju, razvijaju i steknu što veća znanja i vještine na visokoj razini, ne pružajući im siguran pristupačan prijevoz, potrebnu podršku i prilagodbu te usmjeravajući ih na srednje škole i fakultete ne prema afinitetima već prema pristupačnosti."

Tagovi: međunarodni dan, osobe s ivaliditetom, hrvatska, 3. prosinac

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Još jedna tvrtka s tridesetak zaposlenih napustila Požegu

.

59-godina NK Slavonije iz Požege- Sretan rođendan plavima s Orljave

.

NEVJEROVATNO: Muškarac ilegalnom prodajom lijekova za potenciju zaradio 7.800 eura

.

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

.

Radnice Orljave poručile: Ako se ne nađe rješenje za naše otpremnine, spremne smo ponovno prosvjedovati u Zagrebu

.

Uživajte u zabavi i osvojite velike nagrade!

.

Novi udar na poljoprivrednike: ʺImam 72 godine, od svoje dvadesete bavim se poljoprivredom. Nikad nije bilo tako skupoʺ

.

Od sutra dobrovoljno darivanje krvi samo za učenike srednjih škola te studente

.

Hrvatska naknada za povratnu ambalažu najniža je u Europi! Kod nas je 7 centi, u Finskoj 40

.

PRIPREMITE SE: Stiže osjetno zahlađenje i snijeg

.

Nepoznati počinitelj provalio u metalnu kutiju i otuđio alat

.

Sportski vikend, 04. i 05. 02. 2023. u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc

.

Sedma smo zemlja u EU koja najviše troši na hranu i alkohol. 2021. po jednom bili rekorderi

.

Imate račun viška u banci? Bilo bi dobro da ga ovih dana zatvorite, evo i zašto

.

Recept za polpete koje se mogu poslužiti s kremastim umakom i kupusom ili ponijeti u pecivu ʺza vanʺ

.

HEP ZA DANAS NAJAVIO RADOVE: Evo tko će i kada ostati bez struje

.

Danas djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku

.

Bezidejno osmišljena Noć muzeja još je jedan niski udarac požeškoj kulturi

.

Za mjere aktivne politike zapošljavanja na području pet slavonskih županija uloženo je 1,3 milijarde kuna za oko 42 tisuće osoba

.

Odgovor jednog djeteta u zadaći je apsolutni hit na internetu. Pogledajte zašto!

.

Slavonci po benzin opet idu u BiH: Evo koliko uštede po spremniku

.

Raste broj oboljelih od tuberkuloze, već sad ih prijavljeno 168, a lani u cijeloj godini 175

.

U Hrvatskoj vino poskupjelo 2 do 3 puta više nego u EU. Čaša vina polako postaje luksuz

.

Mladić (20) za volanom BMW-a sravnio sve ispred sebe u Pleternici

.

Dvije teške krađe provaljivanjem u Kamenskom Vučjaku

.

Udruge članice PŠS-a trebaju izabrati svoje predstavnike u Skupštini PŠS-a za mandatno razdoblje 2023. - 2027. i do 25. ožujka dostaviti punomoći za zastupanje

.

Pronađen nestali Tomislav Crnjac- Crni iz Pleternice

.

KONOBARSKE MUKE: Bakše sve manje, čekaju se detalji oko uvođenja poreza

.

HPD SOKOLOVAC POŽEGA: S Matkom Peićem po Požegi i Požeškoj gori

.

Priopćenje za javnost sa skupštine biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine i susreta s pakračko-slavonskim episkopom Jovanom

.

Kad nema ʺničegaʺ u hladnjaku: Recept za prefinu zapečenu tjesteninu s tunom iz konzerve i povrćem

.

HEP ZA DANAS NAJAVIO RADOVE: Evo tko će i kada ostati bez struje

.

Danas sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

Prisjetimo se spajanja požeške i pakračke bolnice

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Snježna idila na Papuku