Marko Barčan, pakrački pivar: Nije lagano, ali me početni žar ne napušta

FOTO: Pakrački list

Marko Barčan, pakrački pivar: Nije lagano, ali me početni žar ne napušta

20.9.2019. 07:52 | Darko Baronica IZVOR: Pakrački list PREGLEDA: 1251

Prošlo je godinu dana otkako je Marko Barčan u svojoj tvrtki „Pivovara Slavonica“ počeo s proizvodnjom craft piva „Grof“ i „Grofica“. Stoga smo mu se obratili s pitanjem kakva su iskustva nakon jednogodišnjeg  razdoblja poslovanja?

Situacija je za mene i dalje izazovna. Znači ne mogu reći da je lagana, jednostavna. Iskreno, nadao sam se da će sve skupa ići brže ili bolje. No pokazuje se da su bili u pravu oni koji su me dobronamjerno upozoravali da će mi za realizaciju početnih planova trebati četiri ili pet godina. Poslovanje tvrtke je stabilno, znači podmirujem sve obveze uključujući i postupni povrat kredita u iznosu od 50.000 eura koje sam dobio od HAMAG-a. No i dalje moram ulagati vlastita sredstva i sredstva moje obitelji.

U odnosu na očekivanja kakav je fizički obim proizvodnje? 


Mjesečna proizvodnja 3000 litara 

Trenutno radim s oko 30 posto kapaciteta što znači da mjesečno proizvodimo oko tri tisuće litara od teoretskih maksimalnih deset tisuća litara na koliko su kapacitirane moje proizvodne mogućnosti. Tih tri tisuće litara su neki minimum za normalno financijsko poslovanje. Moja očekivanja su bila da ćemo brzo doći na 4 do 5 tisuća. No očigledno to tako brzo neće ići. Trenutno imam dva proizvoda: „Grofa“ i „Groficu“. Sada nas je dvoje zaposleno. Očekivao sam povoljnije financijsko poslovanje i stvaranja uvjeta za otvaranje kušaonice što sam najavio i lani u intervju u vašem mediju. No nije bilo sredstava, ali niti vremena.

Je li pivo sezonska roba, artikl koji se prodaje više ljeti nego zimi?

I ja sam tako razmišljao. No nakon proteka godine dana vidio sam da nisam u pravu. Meni je značajno tržište Zagreb gdje ga distribuiram kroz nekih 30 ili 40 kafića. No Zagreb se u ljeti u tolikoj mjeri isprazni da se neki od tih kafića čak i zatvore i odu mjesec dana na godišnji odmor tako da mogu reći, bar kada je u pitanju moje poslovanje, da pivo nije sezonska roba. Kada sam vidio da Zagreb ljeti neće moći povući moje planirane količine, pokušao sam se orijentirati na Istru. No pokazalo se da troškovi transporta ne podnose tržišnu cijenu tako da su mi iskustva takva da bih se trebao u poslovanju fokusirati na krug od oko 150 kilometara.

Kakvo je lokalno pakračko-lipičko tržište?

Nisam u ozbiljnoj varijanti niti previše očekivao od lokalnog tržišta. Prisutni smo u desetak ugostiteljskih objekata koju vuku određenu količinu, ali je to daleko od toga da bi od tog tržišta mogao živjeti. Razlog je jednim dijelom cijena mada su se ugostitelji međusobno dogovorili i u dogovoru sa mnom nisu postavili dvostruku maržu, kakva je inače praksa, nego su mi išli malo na ruku s nešto nižom cijenom tako da se pivo može kupiti u ugostiteljskim objektima po cijeni od 15 do 17 kuna, što je nešto niže nego u Zagrebu.

Ima li povratnih informacija o kvaliteti?

Ima u smislu da su ocjene dosta kvalitetne, zadovoljavajuće, čak i u objektima tipa restorana gdje se možda pojavljuje pivski malo informiranija publika. Meni je posebno drago da nemamo niti jedne pritužbe da pivo mijenja okus. Postigli smo standard i to se stalno trudimo pratiti i držimo se postignutog recepta kao sveto pismo.

Što se u ovih godinu dana dogodilo na tržištu craft piva u Hrvatskoj?

Na jesen dvije nove vrste i gastro suvenirnica

Broj malih pivara je narastao na nekih sedamdesetak. Uslijed toga ugostiteljski objekti koji nemaju ekskluzivne ugovore s industrijskim pivovarama, maltene svaki tjedan, dobivaju neko novo pivo pri čemu je velika većina odlično craft pivo. No naši potrošači su takvi da uvijek vole probati novo pivo. Stoga ću i ja skoro izbaciti i treće, a na zimu očekujem početak proizvodnje i crnog piva. Upravo zbog te navike potrošača da stalno istražuju mogu već sada biti siguran da ću novo pivo bez problema u prva dva tjedna prodati u količinama od 4 ili 5 tisuća. Ne želim stavljati bilo kakav proizvod na tržište. Recept sam dugo isprobavao i znam što želim i trebam dobiti.

Planovi za drugu godinu poslovanja?

Planova naravno ima, ali se oni uvijek vežu uz ulaganja pri čemu su sredstva ograničena. To je i razlog što se u ovoj godini nisam natjecao za neka sredstva EU jer kod privatnih investicija oni uvijek zahtijevaju značajno vlastito učešće u ulaganju. Stoga u ovoj godini nisam niti realizirao najavljenu kušaonicu u objektu i dvorištu u Tomislavovoj ulici gdje pivo proizvodimo. Dijelom zbog novca, a dijelom i zbog vremena, jer ipak sav posao oko proizvodnje, ali i distribucije, marketinga, knjigovodstva, ne male administracije obavljamo nas dvojica.

U planu je tijekom jeseni u postojećem poslovnom prostoru otvoriti nešto poput gastro suvenirnice gdje bi uz svoje pivo prezentirao i prodavao i ostale gastro proizvode ovog kraja poput soka od Voćka ili vina od Ćasića. Nažalost takvih proizvoda, s deklaracijom koja omogućuje slobodnu maloprodaju, je u našem kraju malo pa ću vjerojatno posegnuti i za sirevima Jareša iz Dežanovca. U sklopu toga bih svakoga mjeseca prodavao i proizvode craft piva drugog hrvatskog proizvođača kako bi pakrački ljubitelji craft piva dobili uvid u hrvatsku proizvodnju i mogli usporediti moje pivo s drugima. Uz pokretanje dva nova najavljena proizvoda bit će dakle novina. Mada sve ne ide tako brzo kako sam planirao, zadovoljan sam. Posebice na činjenicu da me i dalje drži onaj početni žar i volja da u ovom poslu uspijem.

Članak preuzet s Pakračkog lista.

http://pakrackilist.hr/marko-barcan-pakracki-pivar-nije-lagano-me-pocetni-zar-ne-napusta/





Tagovi: marko barčan, pivovara slavonica, pakrac, pakrački pivar, pivar, pivo

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Capak otkrio što će se desiti ako se u nekom klubu utvrdi zaraza

.

U Kutjevu je otvorena nova samoposlužna autopraonica ʺMiroʺ

.

Nakon trotjednog jačanja, kuna je drugi dan zaredom izgubila na vrijednosti

.

NOVE MJERE ZA NOĆNE KLUBOVE: Inspektorima veće ovlasti, bez plesnih podija

.

Zbog povećanog glicidila ovaj proizvod se povlači iz trgovina

.

Danas povećanje novooboljelih u Hrvatskoj, brojka je prešla 100

.

Još uvijek stignete glasati za naljepšu ljetnu okućnicu Grada Lipika

.

Objavljen natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

.

Večeras promatrajte spektakl na nebu- Suze sv. Lovre

.

I Općina Velika uvela online prijavu novorođene djece putem sustava e-građani

Ponuda za svoje potrebe osobni zajam stope od 3%

Ponuda za svoje potrebe osobni zajam stope od 3%

Ponuda za svoje potrebe osobni zajam stope od 3%

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

ʺOrljava kup 2020.ʺ održava se u subotu u B. Drenovcu

.

Na proslavi Ilinja u Striježevici tučnjava i vrijeđanje zbog razlika u nacionalnosti

.

Danas će bez struje biti...

.

Blagdan sv. Klare kod požeških klarisa

.

U Požeštini su aktivna još samo tri slučaja, 41 osoba u samoizolaciji

.

Osobna i zdravstvena jedan dokument, ali još se ne zna kad i kako

.

Ne može brže: Recept za fini tiramisu koji ćete ʺsmućkatiʺ za 5 minuta

.

Danas promjenljivo oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima s grmljavinom

.

Nakon pet mjeseci se otvaraju kina

.

U protekla 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze

.

Pogledajte koje ulice u Požegi će sutra ujutro biti bez opskrbe plinom

.

Vakula za dane pred nama najavljuje česte pljuskove, munje, gromove i tuču

.

Samo 2 sastojka! Prefin čokoladni kolač gotov u svega 60 sekundi

.

Krizmaniću ide dobro nakon optužbi kćeri za nasilje. Unatoč optužnici dobio je lijepi posao u gradskoj tvrtki

.

Otvorenje i blagoslov nove zgrade sjedišta Caritasa Požeške biskupije

.

Nove cijene goriva, pogledajte što je pojeftinilo a što poskupjelo

.

U Lipiku sa stola na terasi ugostiteljskog objekta, otuđio novčanik

.

Sletio s ceste poljoprivrednim traktorom u Jakšiću

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 4 slučaja zaraze

.

Danas će bez struje biti...

.

Danas uz lokalno jači razvoj oblaka bit će pljuskova s grmljavinom

FOTONALAZ

Još jedno genijalno požeško parkiranje