Marko Barčan, pakrački pivar: Nije lagano, ali me početni žar ne napušta

FOTO: Pakrački list

Marko Barčan, pakrački pivar: Nije lagano, ali me početni žar ne napušta

20.9.2019. 07:52 | Darko Baronica IZVOR: Pakrački list PREGLEDA: 1084

Prošlo je godinu dana otkako je Marko Barčan u svojoj tvrtki „Pivovara Slavonica“ počeo s proizvodnjom craft piva „Grof“ i „Grofica“. Stoga smo mu se obratili s pitanjem kakva su iskustva nakon jednogodišnjeg  razdoblja poslovanja?

Situacija je za mene i dalje izazovna. Znači ne mogu reći da je lagana, jednostavna. Iskreno, nadao sam se da će sve skupa ići brže ili bolje. No pokazuje se da su bili u pravu oni koji su me dobronamjerno upozoravali da će mi za realizaciju početnih planova trebati četiri ili pet godina. Poslovanje tvrtke je stabilno, znači podmirujem sve obveze uključujući i postupni povrat kredita u iznosu od 50.000 eura koje sam dobio od HAMAG-a. No i dalje moram ulagati vlastita sredstva i sredstva moje obitelji.

U odnosu na očekivanja kakav je fizički obim proizvodnje? 


Mjesečna proizvodnja 3000 litara 

Trenutno radim s oko 30 posto kapaciteta što znači da mjesečno proizvodimo oko tri tisuće litara od teoretskih maksimalnih deset tisuća litara na koliko su kapacitirane moje proizvodne mogućnosti. Tih tri tisuće litara su neki minimum za normalno financijsko poslovanje. Moja očekivanja su bila da ćemo brzo doći na 4 do 5 tisuća. No očigledno to tako brzo neće ići. Trenutno imam dva proizvoda: „Grofa“ i „Groficu“. Sada nas je dvoje zaposleno. Očekivao sam povoljnije financijsko poslovanje i stvaranja uvjeta za otvaranje kušaonice što sam najavio i lani u intervju u vašem mediju. No nije bilo sredstava, ali niti vremena.


Je li pivo sezonska roba, artikl koji se prodaje više ljeti nego zimi?

I ja sam tako razmišljao. No nakon proteka godine dana vidio sam da nisam u pravu. Meni je značajno tržište Zagreb gdje ga distribuiram kroz nekih 30 ili 40 kafića. No Zagreb se u ljeti u tolikoj mjeri isprazni da se neki od tih kafića čak i zatvore i odu mjesec dana na godišnji odmor tako da mogu reći, bar kada je u pitanju moje poslovanje, da pivo nije sezonska roba. Kada sam vidio da Zagreb ljeti neće moći povući moje planirane količine, pokušao sam se orijentirati na Istru. No pokazalo se da troškovi transporta ne podnose tržišnu cijenu tako da su mi iskustva takva da bih se trebao u poslovanju fokusirati na krug od oko 150 kilometara.

Kakvo je lokalno pakračko-lipičko tržište?

Nisam u ozbiljnoj varijanti niti previše očekivao od lokalnog tržišta. Prisutni smo u desetak ugostiteljskih objekata koju vuku određenu količinu, ali je to daleko od toga da bi od tog tržišta mogao živjeti. Razlog je jednim dijelom cijena mada su se ugostitelji međusobno dogovorili i u dogovoru sa mnom nisu postavili dvostruku maržu, kakva je inače praksa, nego su mi išli malo na ruku s nešto nižom cijenom tako da se pivo može kupiti u ugostiteljskim objektima po cijeni od 15 do 17 kuna, što je nešto niže nego u Zagrebu.

Ima li povratnih informacija o kvaliteti?

Ima u smislu da su ocjene dosta kvalitetne, zadovoljavajuće, čak i u objektima tipa restorana gdje se možda pojavljuje pivski malo informiranija publika. Meni je posebno drago da nemamo niti jedne pritužbe da pivo mijenja okus. Postigli smo standard i to se stalno trudimo pratiti i držimo se postignutog recepta kao sveto pismo.

Što se u ovih godinu dana dogodilo na tržištu craft piva u Hrvatskoj?

Na jesen dvije nove vrste i gastro suvenirnica

Broj malih pivara je narastao na nekih sedamdesetak. Uslijed toga ugostiteljski objekti koji nemaju ekskluzivne ugovore s industrijskim pivovarama, maltene svaki tjedan, dobivaju neko novo pivo pri čemu je velika većina odlično craft pivo. No naši potrošači su takvi da uvijek vole probati novo pivo. Stoga ću i ja skoro izbaciti i treće, a na zimu očekujem početak proizvodnje i crnog piva. Upravo zbog te navike potrošača da stalno istražuju mogu već sada biti siguran da ću novo pivo bez problema u prva dva tjedna prodati u količinama od 4 ili 5 tisuća. Ne želim stavljati bilo kakav proizvod na tržište. Recept sam dugo isprobavao i znam što želim i trebam dobiti.

Planovi za drugu godinu poslovanja?

Planova naravno ima, ali se oni uvijek vežu uz ulaganja pri čemu su sredstva ograničena. To je i razlog što se u ovoj godini nisam natjecao za neka sredstva EU jer kod privatnih investicija oni uvijek zahtijevaju značajno vlastito učešće u ulaganju. Stoga u ovoj godini nisam niti realizirao najavljenu kušaonicu u objektu i dvorištu u Tomislavovoj ulici gdje pivo proizvodimo. Dijelom zbog novca, a dijelom i zbog vremena, jer ipak sav posao oko proizvodnje, ali i distribucije, marketinga, knjigovodstva, ne male administracije obavljamo nas dvojica.

U planu je tijekom jeseni u postojećem poslovnom prostoru otvoriti nešto poput gastro suvenirnice gdje bi uz svoje pivo prezentirao i prodavao i ostale gastro proizvode ovog kraja poput soka od Voćka ili vina od Ćasića. Nažalost takvih proizvoda, s deklaracijom koja omogućuje slobodnu maloprodaju, je u našem kraju malo pa ću vjerojatno posegnuti i za sirevima Jareša iz Dežanovca. U sklopu toga bih svakoga mjeseca prodavao i proizvode craft piva drugog hrvatskog proizvođača kako bi pakrački ljubitelji craft piva dobili uvid u hrvatsku proizvodnju i mogli usporediti moje pivo s drugima. Uz pokretanje dva nova najavljena proizvoda bit će dakle novina. Mada sve ne ide tako brzo kako sam planirao, zadovoljan sam. Posebice na činjenicu da me i dalje drži onaj početni žar i volja da u ovom poslu uspijem.

Članak preuzet s Pakračkog lista.

http://pakrackilist.hr/marko-barcan-pakracki-pivar-nije-lagano-me-pocetni-zar-ne-napusta/





Tagovi: marko barčan, pivovara slavonica, pakrac, pakrački pivar, pivar, pivo

48 SATI NA 034PORTALU

.

Svetkovina Duhova u požeškoj Katedrali

.

Otvorena novo uređena ʺSvečana dvorana Gloriaʺ u Požegi

.

Super vijesti stižu iz Nacionalnog stožera

.

Danas je 18. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji i dalje aktivna ČETIRI slučaja

.

Munja na polju u Slavoniji napravila rupu od pet metara

.

Općina Kaptol omogućila besplatan Internet za građane

.

DOBRI STARI OBIČAJI: Povodom rođenja novog člana obitelji, okićena okućnica u Gaju

.

Radovi na reciklažnom dvorištu u Velikoj privode se kraju

.

Evo kada nam stiže pravo ljetno vrijeme...

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

haljina, duga, lagana

NOVČANE POZAJMICE KREDITI

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Gotovo 2 milijuna kuna za projekt Most suradnje

.

NA RIJECI SAVI SE PREVRNUO ČAMAC: U tijeku potraga za nestalim 47-godišnjakom

.

Slavlje preuzimanja svetih ulja u požeškoj Katedrali

.

Danas pretežno oblačno i kišovito

.

Novi predsjednik HNS-a Predrag Štromar: HNS se najoštrije protivi zabrani rada nedjeljom

.

Subotnja šetnja Požegom 30.5.2020.

.

Tijekom posljednja 24 sata u Hrvatskoj JEDNA novooboljela osoba od koronavirusa

.

Oproštaj od preminulog svećenika Tomislava Vučura

.

U Brodsko-posavskoj županiji oporavila se još jedna osoba od koronavirusa

.

Obilježena 30. godišnjica Dana državnosti RH u Požegi

.

HBOR: Krediti za poljoprivredna gospodarstva uz kamatnu stopu 0,5% i bez naknada

.

U Požeško-slavonskoj županiji i dalje aktivno 4 slučaja zaraze korona virusom, ukupno testirano 1268 osoba

.

Evo kako napraviti kinder bueno kolač bez pečenja

.

U povodu Dana državnosti RH svečano položeni vijenci na Trgu 123. brigade u Požegi

.

U Požegi tijekom posljednja 3 dana krv darovalo 349 osoba

.

Video čestitka pripadnika Hrvatske vojske povodom Dana državnosti RH

.

Čestitka gradonačelnika Darka Puljašića povodom Dana državnosti RH

.

Danas pretežno sunčano uz promjenjivu naoblaku

FOTONALAZ

Munja na polju u Slavoniji napravila rupu od pet metara