NASLOVNADRUŠTVO

Kršenje prometnih propisa u slučaju hitnih medicinskih slučajeva: Oslobađa li vas to od kažnjavanja?

29.11.2022. 13:08 | revijahak.hr IZVOR: revijahak.hr PREGLEDA: 951

Postoje situacije u kojima minute život znače! Doslovno! Ima li ičeg važnijeg i plemenitijeg od spašavanja nečijeg života. Ukoliko postoji ma i najmanja mogućnost da vam netko izdahne na rukama ili se u vašem vozilu oprosti od ovog svijeta, teško da ćete zadržati pribranost. Postoje doduše i takvi, hladni k’o špricer, racionalni do boli i u najkritičnijim situacijama. Više se ubrajaju u iznimke koje svijećom treba tražiti. Većina nas se takvim odlikama ne može pohvaliti kada su u pitanju život i smrt.  Postoje okolnosti u kojima treba promptno djelovati. Nekome je pozlilo, netko je stradao, je li u pitanju vama bliska osoba, dijete, majka, suprug ili netko posve nepoznat, tako je svejedno. Bitna je što prije liječnička, stručna pomoć. Zvati „hitnu“, čekati je, lomiti ruke i nerve u minutama koje traju vječnost dok pomoć ne stigne ili krenuti prema najbližoj zdravstvenoj ustanovi u vlastitoj režiji? Voziti! Teška odluka, tu nagon u najvećem broju slučajeva odnosi prevagu nad racionalnim promišljanjem. Uostalom, onom tko ne raspolaže stručnim znanjem donijeti valjanu ocjenu i procjenu težine stanja druge osobe, gotovo je nemoguće, više je stvar puke sreće. Intuicije možda.

U situacijama za koje kažemo da su „pitanje života i smrti“, ekstremne potrebe za hitnom medicinskom intervencijom, je li opravdano kršenje prometnih propisa?  Izvanredne okolnosti zbog kojih vam je poštivanje ograničenja brzine i inih prometnih propisa i pravila zadnja briga. Situacije u kojima nekom spašavate život ili ste bar takvog uvjerenja, na način da se  najkraćim putem, najbrže što možete dočepate zdravstvene ustanove, prvog liječnika! Život i zdravlje onog kojeg prevozite u najplemenitijoj mogućoj nakani baca vam u drugi plan obvezu poštivanja ograničenja brzine. Samo što prije, samo što brže, minute život znače.

Ima li pravni sustav razumijevanja za takvo postupanje? Kada se sve završi, okonča, nadamo se na sreću, adrenalin pada, glava se hladi a stvari dolaze na naplatu. Vozili ste prebrzo, prekoračili brzinu, slijedi kazna. Ima li smisla prigovarati, iznositi pred sudom okolnosti konkretnog slučaja, opravdavati kriznom situacijom, bolešću, životnom ugrozom svoje nepoštivanje prometnih propisa. Ljudi, ljudski život je bio u pitanju!


Načelno govoreći, zakon baš izrijekom ne daje pravo ikome da krši propise o sigurnosti prometa na cestama. Put do pakla popločan je dobrim namjerama. Spašavajući nečiji život bjesomučnom vožnjom, oduzimanjem prednosti, prolaskom kroz crveno, kršenjem propisa o ograničenju brzine, koliko ste drugih života ugrozili, koliko ste ih doveli u opasnost?  Nadamo se bez u konačnici, štetnih posljedica. Vi ste vozili svoj ili tuđi automobil, niste vozač vozila hitne pomoći.

Takva vozila imaju poseban status! Na vozila službe hitne pomoći i sanitetskog prijevoza kada posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove ne primjenjuju se odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama o ograničenju brzine, propuštanju vozila i prednosti prolaska, o zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili prelaženju iz trake u traku, zabrani presijecanja kolone vozila, obvezi vezivanja sigurnosnim pojasom te zabrani upotrebe mobitela. Iznimno na njih se ne primjenjuju i neke druge odredbe ali uz uvjet da je to neophodno potrebno  uz vođenje računa o sigurnosti ostalih sudionika u prometu.

Vi dakle, niste u toj kategoriji. Međutim, svi smo mi krvavi ispod kože i osjetljivi na situacije životne ugroze, sudska praksa govori u prilog tome. Postoje zakonske odredbe koje omogućavaju pod određenim okolnostima da se izrekne kazna ispod zakonom propisanog minimuma, odnosno da se izrekne opomena. Ukoliko ste iz najplemenitijih mogućih nakana ogriješili se o zakon koji regulira sigurnost prometa na cestama i za takve grijehe predviđa kazne, nema razloga da se u svojoj obrani, prigovoru ne pozovete na okolnosti konkretnog slučaja koje su vas navele da kršenje propisa. Uvažava li to sud? Primjeri iz prakse govore da, da! Da, bit će utvrđeno da ste primjerice prekršili zakon, ali kod kažnjavanja, izricanja sankcije, kako je vidljivo iz sudskih rješidaba  to biva uvaženo! Brzinska bitka za nečiji život ili zdravlje, nadamo se s pozitivnim ishodom.

Općinski prekršajni sud u Zagrebu u predmetu Pp-2660/2022-3  u presudi od 1. ožujka 2022. prihvatio je tako prigovor okrivljenika i preinačio pobijani obvezni prekršajni nalog u pogledu odluke o kazni. Izrečena je blaža novčana kazna od najmanje zakonom propisane i ukinuta izrečenu zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca. Okrivljenik je  protiv obaveznog prekršajnog naloga podnio pravodobni prigovor i u njemu naveo da je doista prekoračio dopuštenu brzinu ali su okolnosti u kojima se našao bile stresne, trenutne neočekivane. Misli su mu naime, kako ističe bile usmjerene samo na jedno, da što prije stigne sa suprugom do Klinike za tumore da joj pruže hitnu medicinsku pomoć, pozlilo joj je u autu tijekom povratka s kemoterapije, budući je onkološki bolesnik.  Sud je utvrdio da je riječ o neosuđivanoj osobi, konstatirano je kako  štetne posljedice odnosnim prekršajem nisu nastale, a naročito su uzete su  u obzir životne prilike okrivljenika. Prekršaj je dakle, počinjen ali je kazna određena ispod zakonskog minimuma!

Općinski prekršajni sud u Zagrebu i u predmetu  Pp-13527/21 uvažio je prigovor okrivljenika protiv obaveznog prekršajnog naloga u slučaju u kojem je vozilo protupropisno bilo parkirano kratko vrijeme na javnoj prometnoj površini zbog „izvanrednih“ okolnosti.

Činjenica da je jednoj osobi iznenada pozlilo, da je prevezena u bolnicu s obzirom da je onkološki bolesnik, gdje je kasnije i preminula, bila je razlog kratkotrajnog protupropisnog parkiranja na javnoj površini. Nepredvidive i izvanredne okolnosti bile su navodi zbog kojih se od suda tražilo razumijevanje.  Sud je prihvatio prigovor okrivljenika preinačio prekršajni nalog i umjesto novčane kazne od 3.000,00 kn primijenio mjeru upozorenja, opomenu.

Dakle, sigurnost prometa na cestama nije dozvoljeno ugrožavati ni u ovim izvanrednim situacijama, nije dopušteno kršiti propise koji reguliraju tu materiju, ali sud pri odlučivanju o kazni može uvažiti posebne okolnosti ovakvih slučajeva. Postoji zakonski temelj za to.

(IZVOR: www.revijahak.hr)

Tagovi: hitna, promet, kršenje prometnih propisa, vožnja, brza vožnja, hitan slučaj, cesta, hrvatska

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

POVEĆAJTE OPREZ: Olujni vjetar prevrnuo prikolicu kamiona kod Kule

.

Snažan vjetar iščupao stablo iz korijena u Kuli

.

Iz Kolibe21 objavili kako ovog ljeta neće biti legendarnih partija

.

Policija traga za počiniteljem koji je sinoć pokosio autobusnu stanicu i dvije ograde

.

U prometnoj nesreći lakše ozlijeđeno 14-godišnje dijete

.

BMW-a ni na mapi: Ovi auti najčešće sudjeluju u prometnim nesrećama u Hrvatskoj

.

Evo koliko mjesečno zarade profesionalni igrači video igrica

.

Projekt „Pritisak za pristup“

.

Biskup Škvorčević predvodio slavlje sv.Blaža u Tisovcu

.

Na Gradskoj kuglani odigrana memorijalna utakmica u spomen na Filipa Soldića

.

Kultna „Večernja škola“ Željka Pervana stiže u nedjelju, 26. ožujka u Požegu! (SD Tomislav Pirc, 19,59 sati)

.

Svijećnica- Dan posvećenog života u Požegi

.

Kwek-kwek: Prepeličja jaja pržena u tijestu koja se izvrsno slažu s octom i gotova su začas

.

Danas promjenjivo oblačno uz kišu

.

Na svu sreću bez žrtava: Pokosio autobusnu stanicu pa pobjegao

.

Olujić: Plenković se odrekao usluga Aladrovića kako bi dokazao svoju moć

.

DARIVANJE KRVI U POŽEGI: U protekla tri dana krv je dalo 348 dobrovoljnih darovatelja

.

UPRAVO: Automobil naletio na pješaka u Požegi

.

Bivši gradonačelnik Puljašić nepravomoćno je osuđen

.

U Pleternici predstavljeni projekti Slatki zalogaj i projekt #mladistart faza II.

.

Objavljena snimka divljanja u N. Gradiški. Pogledajte kako je mladić završio u bolnici

.

VOZAČI OPREZ: I ovog vikenda pojačane mjere u prometu

.

27-godišnjak iz Pakraca osumnjičen za računalnu prijevaru

.

JAVNI NATJEČAJ za zakup poslovnog prostora u hotelu „Pakrac“

.

Koliko dugo ćemo još piti domaće mlijeko? Broj proizvođača pao je ispod 3000

.

Lidl uvodi velike promjene, evo što kupci mogu očekivati...

.

IZNENAĐENJE!! Podaci DZS-a govore kako hrana u Hrvatskoj nije poskupjela nakon uvođenja eura

.

Vlada povećala broj osoba koje imaju pravo da im država plaća zdravstveno osiguranje, ovo su kriteriji...

.

Još jedna tvrtka s tridesetak zaposlenih napustila Požegu

.

Rukometaši Požege subotnjim gostovanjem u Slatini kreću u drugi dio sezone 1. HRL - Sjever

.

Riža, meso i gljive: Recept za kremasti složenac kojem ćete se rado vraćati

.

Struje neće biti...

.

Danas uglavnom oblačno uz moguću kišu

.

59-godina NK Slavonije iz Požege- Sretan rođendan plavima s Orljave

.

NEVJEROVATNO: Muškarac ilegalnom prodajom lijekova za potenciju zaradio 7.800 eura

.

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Snježna idila na Papuku