NASLOVNADRUŠTVO
Kroz projekte do obrazovanja – Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije

FOTO: pszupanija.hr

Kroz projekte do obrazovanja – Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije

6.6.2020. 09:07 | PSŽ IZVOR: pszupanija.hr PREGLEDA: 885

Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije „Panora“, provodi niz projekata za poboljšanje školstva na području županije, osim uspješnih energetskih obnova, provode se projekti koji su direktna pomoć djeci u nastavi i obrazovanju. Takvi projekti su od velikog značaja za samog učenika i njegov razvoj kroz školstvo, kako bi se svakom od njih pružili jednaki uvjeti za znanje. Projekti koji su trenutno u provedbi su Školska shema voća i mlijeka, Obrok za 5 – faza IV i Obrazujmo se zajedno IV, nositelj projekata je Požeško-slavonska županija, a pomoć u pripremi, izradi i provedbi navedenih projekata pruža „Panora“.

Projekt „Školska shema voća i mlijeka“ provodi se drugu školsku godinu te je program potpore koji ima za cilj promicanje uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika djece u odgojno-obrazovnim ustanovama. Ciljna skupina su učenici osnovnih i srednjih škola u shemi voća te učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola u shemi mlijeka i mliječnih proizvoda. Projekt se provodi  od 15. listopada 2019., do kraja školske godine 2019/2020, a vrijednost projekta je oko 330, 000,00 kn. U projektu sudjeluje 17 škola, 11 osnovnih i 6 srednjih kojima je osnivač Požeško-slavonska županija.

Projekt pod nazivom „Obrok za 5 – faza IV“ provodi se već četvrtu godinu s ciljem ublažavanja najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u vidu podjele hrane u školama. Ciljna skupina je oko 1050 djece, od kojih je većina korisnika dječjeg doplatka. U projektu sudjeluje 11 osnovnih škola kojima je osnivač Požeško-slavonska županija.


Projektni prijedlog je apliciran na javni poziv Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva u školskoj godini 2019./2020. Razdoblje provedbe projekta je od 23. rujna 2019. do 30.lipnja 2020. Vrijednost projekta je 991.270,67 kn. Sredstva su u 100 % iznosu osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

„Zadovoljni smo sa suradnjom koju imamo sa školama u provedbi projekata, naravno bilo bi puno bolje kad bi se povećala sredstva za Obrok za 5, da nam se omogući uključivanje većeg broja djece. Svjesni smo u kakvim uvjetima živimo, da su standardi za neke puno niži od nekih većih gradova te nam je namjera pomoći što većem broju djece. Važno je napomenuti da su u projektu do sada sudjelovale osnovne škole kojima je osnivač grad Požega te Katolička osnovna škola, ali zbog ograničenih sredstava ove godine smo išli samostalno u prijavi i provedbi projekta, dakle sa osnovne škole kojima je osnivač županija.“ – rekla je Marija Jelušić, stručna suradnica za projekte.

Putem projekta „Obrazujmo se zajedno IV.“ pruža se potpora uključivanja učenika s teškoćama u školama s područja Požeško-slavonske županije, kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Tijekom četiri godine trajanja projekta kroz njega bi trebalo proći 70 učenika.

Projektni prijedlog je apliciran na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III.“. Ukupna vrijednost projekta je 8.335.531,20 kuna,  od čega 7.918.754,64 kuna su sredstva sufinancirana iz Europskog socijalnog fonda, a 416.776,56 kuna su sredstva županije. Razdoblje provedbe projekta je od 21. kolovoza 2017. do 20. kolovoza 2021. U projektu sudjeluje 11 osnovnih škola i 4 srednje škole kojima je osnivač Požeško-slavonska županija.

Pokazatelji u školskoj godini 2019./2020. su pozitivni, od početka rujna pružena je podrška obrazovanju 39 učenika s teškoćama u razvoju kroz sustavan rad pomoćnika u nastavi. Njih je bilo 46 i od ove školske godine su bila 2 stručna komunikacijska posrednika, oni pružaju podršku gluhonijemim učenicima. Ukupno je do sada pružena skrb za 78 učenika s teškoćama u razvoju te je ostvaren zadani cilj od 70 učenika.

„Krajem svibnja smo obično imali konferenciju na kojima bi dodjeljivali diplome pomoćnicima koji nisu imali edukaciju, a koji su završili prije sklapanja ugovora sa školama, nakon natječaja, no ove godine smo morali otkazati konferenciju zbog trenutne situacije u svijetu.“ – dodala je Marija Jelušić.

izvor: www.pszupanija.hr

Tagovi: panora, PSŽ, projekti, obrazovanje

48 SATI NA 034PORTALU

.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom i na području Pakraca

.

Požeški ronioci demonstrirali ronjenje posjetiteljima lipičkih bazena

.

Marko Milaković proslavio je mladu misu u rodnoj Župi sv. Barbare u Jakšiću

.

VIKEND: Rezultati pojačanih mjera u prometu, recidivistu izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 20 tisuća kuna

.

Vozač trakora na lijevom blatobranu vozio 16-godišnjakinju koja je teško ozlijeđena u prometnoj nesreći

.

Krađa, požar, predaja oružja, pijani vozač s 2,91 promila...

.

Poruka iz Podcrkavlja: ʺNismo žarište i ne dopuštamo da nas se naziva čobanimaʺ

.

Može! Recept za čokoladni namaz koji možemo jesti čak i kada pokušavamo smršavjeti

.

Danas pretežno sunčano

.

50 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 132 osobe

Nikon D850 DSLR Camera i Nikon D750 DSLR

Potrebni ozbiljni radnici za rad u Švedskoj

NOVO! Antibakterijski i dezinfekcioni otirači

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

PRENOSIMO REAKCIJU JERKA ZOVAKA NA JUČERAŠNJI TRANSPARENT

.

Od jučerašnjih 11 uzoraka, dva pozitivna, u Požeško-slavonskoj županiji aktivnih 75 slučajeva

.

Obitelj Jakovljević nakon požara i dalje živi u ovoj kući, trebaju našu pomoć da saniraju štetu!

.

Vetovo će dobiti semafor

.

Banke ponovno naplaćuju proviziju na bankomatima

.

TOP 10 tvrtki prema dobiti u Požeško-slavonskoj županiji

.

Raspored utakmica jesenskog dijela prvenstva 1. i 2. Županijske nogometne lige

.

Biskup Škvorčević krstio u Kutjevu peto dijete roditelja Treger

.

Sedam zakona za pečenje hrskavih, a sočnih zamrznutih krumpirića

.

VELIKA FOTOGALERIJA: Sjeverna tribina Stadiona uz Savu puna kao nekada

.

Ujutro pretežno oblačno, zatim smanjenje naoblake sa zapada

.

Ljeto na lipičkim bazenima, 11.7.2020.

.

Teža prometna nesreća kod Velike između traktora i automobila, dvije osobe prevezene u OŽB Požega

.

U PSŽ ima 73 aktivna slučaja, 5 osoba je hospitalizirano

.

Posjetite novootvorenu cvjećarnicu ʺPalmaʺ u Požegi

.

140 novih slučajeva zaraze koronavirusom

.

Subotnja sunčana šetnja Požegom 11.7.2020.

.

Zabrana paljenja vatre na otvorenom

.

Sedam novooboljelih na području susjedne županije

.

Ravnatelj bolnice Glavić i epidemiolog Vitalia obranili požešku bolnicu i Požeštinu od daljnjeg širenja koronavirusa

FOTONALAZ

FOTKA DANA: U polju kod Jakšića