NASLOVNAPOLITIKA

Krenuo je projekt ʺSlavonija i Baranjaʺ: USKOK optužio skupinu od 19 Slavonaca zbog utaje poreza

14.1.2019. 13:47 | jutarnji.hr IZVOR: Jutarnji.hr PREGLEDA: 4149

Uskok je pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv 19 okrivljenika koje tereti da su se udružili kako bi utajom poreza ili carine, u sastavu zločinačkog udruženja, državni proračun oštetili za skoro 37 miljuna kuna.

Prema neslužbenim informacijama navodni organizator zločinačke organizacije je Aleksandar Vukičević, a na vrhu kriminalne piramide su bili i Marijan Novoselac te Željko Alerić.

Uskok sumnja da je Vukičević kao odgovorna osoba, odnosno stvarni voditelj poslovanja devet tvrtki, od 1. siječnja 2015. do 11. travnja 2017., na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca, Bršadina, Borova i Palače, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi neosnovanim umanjenjem osnovice PDV)-ašest trgovačkih društava i jedne poljoprivredne zadruge.

 U cilju realizacije plana Vukičević je navodno sam i posredstvom petorice suokrivljenika od raznih prodavatelja nabavljao robu "na crno“ nakon čega je tako nabavljenu robu prodavao navedenim tvrtkama i poljoprivrednoj zadruzi.

Za kupnju i prodaju robe "na crno“ okrivljenici su u ime svojih društava ispostavljali nevjerodostojne račune, u kojima su neosnovano obračunali i iskazali iznos PDV-a, nakon čega su odgovorne osobe tvrtki, kojima su ispostavljeni nevjerodostojni računi, nalagale njihovo plaćanje iako su znali da će tako trgovačkim društvima i poljoprivrednoj zadruzi biti umanjene obveze uplata dužnih davanja po osnovi PDV-a na štetu državnog proračuna.

Navodni šef organizacije je potom "osigurao daljnje transfere i izvlačenje novca i to djelomičnim podizanjem zaprimljenih sredstava u gotovini, a djelomično daljnjim transferima na račune angažiranih društava u lancu", pri čemu su, po njegovom nalogu, sačinjavani fiktivni računi i prateća knjigovodstvena dokumentacija, izvijestio je Uskok.

Plaćanje fiktivnih računa prvookrivljenik je nalagao osobno i posredstvom 67-godišnjeg i 59-godišnjeg okrivljenika te je potom osigurao gotovinsko podizanje više od 178 milijuna kuna s računa društava povezanih u lancu. Na taj način, po tvrdnjama tužiteljstva, okrivljenici su neosnovanim umanjenjem dužnih iznosa PDV-a, na štetu državnog proračuna, pribavili protupravnu imovinsku korist od 36,9 milijuna kuna koju su, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili.

Slučaj otkriven još 2017.

O cijelom slučaju Jutarnji list pisao je još u travnju 2017. godine. Naime, policija i USKOK su 11. travnja u rano jutro zakucali su na vrata triju tvrtki sa šireg područja Vinkovaca i Vukovara zbog sumnji da su njihovi vlasnici i odgovorne osobe bili dio lanca malverzacija s porezima, kojima je državni proračun oštećen za nekoliko desetaka milijuna kuna.

Šokirani su bili zaposlenici tvrtki Cezareja u Nijemcima, Amarilis u Vinkovcima i Sale u Bršadinu, kada su istražitelji ušli u sjedišta ovih tvrtki te sve njih, jedno po jedno, pozivali na razgovore. U isto vrijeme temeljem naloga počeo je i pretres poslovnih prostorija, kao i pregled i izuzimanje poslovnih knjiga, datoteka na računalima.

Zanimljivo je što se sve događalo prilično diskretno. Konkretno, ispred sjedišta tvrtke Amarilis u Vinkovcima bio je parkiran tek jedan civilni bijeli kombi, dok su se pripadnici interventne policije, koji su bili u osiguranju pretresa, nazirali tek u daljini kroz prozore zgrade u kojoj je Uprava tvrtke. Slično je bilo i sjedištu Cezareje u Nijemcima, a dobar dio mještana ovog sela nije ni znao da im je u susjedstvu u tijeku velika policijska akcija.

- Moram priznati da mi je to prva vijest. Nisam znao za tu akciju, niti mi je itko od suradnika rekao da se tako nešto događa, tako da vam ne mogu ni reći ništa konkretnije - rekao nam je tada Ivica Klem, načelnik općine Nijemci s kojim s razgovarali u poslijepodnevnim satima.

Osim u Nijemcima, istražitelji su isti posao, prema našim informacijama, obavljali i u otkupnoj stanici Cezareje u Ivankovu.

- Čuo sam da su upali rano ujutro i rekli radnicima da nitko ne smije napuštati zgradu te da će svi biti pozvani na obavijesne razgovore - rekao nam je jedan naš sugovornik koji je, kako sam kaže, razgovarao s jednim od radnika Cezareje, ali više detalja o samoj akciji nije znao.

- Cezareja i Amarilis su među najvećim otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda u Vukovarsko-srijemskoj županiji i s obzirom na aktualnu situaciju u Agrokoru bojim se da će se ovo porazno odraziti na lokalnu poljoprivrednu proizvodnju. Ne znam što im se stavlja na teret i ne mislim da ne trebaju odgovarati ako su počinili kakvo kazneno djelo, ali razmišljam o tome koliko će to novih problema potencijalno donijeti lokalnim OPG-ima - rekao je naš sugovornik.

Istražitelji su još 2017. smatrali kako je organizator nezakonitih poslova bio šef tvrtke Sale, Aleksandar Vukičević. Osim njega, u središtu istrage našli su se i direktori Cezareje i Amarilisa, Marijan Novoselac i Željko Alerić, kao i direktori još nekih tvrtki s područja Osijeka, Vinkovaca, Vukovara i obližnjih mjesta. (Nikola Patković)
Tagovi: optužbe, uskok, slavonija

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Požar na otvorenom u Požegi: ʺOvo je već treća godina zaredom da tu gori!ʺ

.

Zdenko Došen iz Požege o uzgoju konzumne šljive

.

Slavonija bolja od Hajduka

.

Održana izvještajna skupština DVD-a Gornji Emovci

.

Društvo Mađara Pakrac aktivno promiče i čuva identitet mađarske nacionalne manjine ovog kraja

.

Počela gradnja novog objekta dječjeg vrtića u Pleternici

.

PROMOCIJA KNJIGE “PAKAO SRPSKOG LOGORA”- knjiga bolnih svjedočanstava i stradanja

Stolarska kombinirka HOBI89

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

BUĐENJE PRIRODE: Na Papuku viđeni prvi vijesnici proljeća

.

Četrdesetak planinara sudjelovalo u šestom noćnom pohodu na Omanovac

.

Policajci će se moći zapošljavati i s tri razreda srednje škole

.

Stručni skup za odgajateljice u vjeri Požeške biskupije, 16.2.2019.

.

Usred zime proljeće: I danas toplo i sunčano, temperatura do 14°C

.

PAO S TRAKTORA I POGINUO: Strašna nesreća jutros između Ugaraka i Milanovca

.

Subotnja šetnja Požegom 16.02.2019.

.

„Dan mimoza“ u Požegi

.

BOŽO PETROV U SLAVONSKOM BRODU: ʺBlamaža hrvatske politike da vam ja to ne mogu opisati!ʺ

.

Lijevo je bolnica u Rijeci, a desno ona u Mostaru za koju je Vlada jučer dala 40 milijuna kuna

.

U Požegi održano predavanje o rijetkim bolestima u Hrvatskoj - ʺRijetki inspiriraju. Ostavi trag!ʺ

.

Velički bazeni kroz objektiv Roberta Deme - ʺSlavonijo, tko te nije volio....ʺ

.

Danas sunčano, ujutro mjestimice magla

FOTONALAZ

BUĐENJE PRIRODE: Na Papuku viđeni prvi vijesnici proljeća