Kremast i sočan: Recept za rižoto od liganja koji teško možete zeznuti

FOTO: Shutterstock

3.8.2021. | 09:14 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 1613

Kad je topli, kremasti rižoto u pitanju, mogli bismo ga jesti svaki dan, posebno ovaj čiji su glavni sastojci lignje i rajčica..

Dobar rižoto odlikuju kremoznost i sočnost, što je lako postići ako znamo tehnički pravilno skuhati rižoto. Za savršen rižoto baš sve je bitno. Bitan je odabir same riže, najčešće se radi o riži carnaroli ili arborio, a prvi ključni korak kod kuhanja rižota jest tostiranje riže na dobro zagrijanoj tavi. Potom slijedi dodavanje vina radi kiseline, zalijevanje vrućim temeljcem sve do kraja kuhanja i na samom kraju mantekiranje, odnosno dodavanje maslaca za kremoznu notu. A kako kuhamo rižoto od liganja „na crveno“? Saznajte u receptu!

Sastojci:


350 g riže (carnaroli ili arborio)
500 g očišćenih liganja
300 g konzervirane sjeckane rajčice
100 ml bijelog vina
2 režnja češnjaka
1 vezica svježeg peršina
1 l povrtnog temeljca
30 g maslaca
maslinovo ulje
sol


Priprema:

1. Najprije očistite lignje: odstranite glavu s utrobom i izvadite središnju hrskavicu pa lignje operite i ostavite ih u cjedilu da se ocijede. Ogulite kožu, odstranite oči i zube. Odrežite krakove s glave i odrežite krila s tijela. Lignje narežite na kolutiće, a krila na trakice.

2. Zagrijte širu, dublju tavu pa dodajte maslinovo ulje. Ubacite češnjak prerezan popola pa čim zamiriše, dodajte rižu te je tostirajte minutu-dvije na jačoj vatri.

3. Dodajte vino, nakon 2 minute dodajte narezane lignje zajedno s krakovima i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta. Potom dodajte sjeckanu konzerviranu rajčicu i polovicu sjeckanog lišća peršina te nastavite pirjati. Kad se tekućina malo reducira, zalijte dijelom vrućeg temeljca i posolite prema ukusu.

4. Nastavite kuhati uz stalno dodavanje vrućeg temeljca sve dok riža ne bude kuhana (riži treba između 14 i 18 minuta, ovisno o tipu koji koristite).

5. Na samom kraju umiješajte na kockice narezan maslac, pospite ostatkom sjeckanog peršina i odmah poslužite.

(Izvor: Punkufer.hr)

 

 


VIŠE NA TEMU:
RIŽOTO
LIGNJE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI