Karpati: Recept za osvježavajući kolač koji će voljeti i ljubitelji ledenog vjetra

FOTO: kolaci.biz

31.7.2021. | 09:31 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 4846

Ako ste u potrazi za slasticom u kojoj ćete uživati u ljetnim danima, razmislite o karpati kolaču, koji će se posebno svidjeti onima koji vole voćne slastice.

Ako se pita Natašu Pralicu, koja je s nama podijelila ovaj recept, ljeto je idealno godišnje doba za karpati kolač jer imamo više vrsta svježeg voća na izbor. Naravno, uvijek možete koristiti i ono zamrznuto.

Kako god, rezultat će biti osvježavajući i ukusan kolač (koji izgledom podsjeća na planine prekrivene snijegom) u kojem će uživati svi vaši ukućani, a sada evo i recepta.


SASTOJCI


KREMA:

- 1 l mlijeka
- 200 g šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 250 g margarina ili maslaca

TIJESTO:

- 300 ml vode
- 200 g masti
- prstohvat soli
- 200 g brašna
- 5 jaja

OSTALO:


- 450-500 g voća po želji (Nataša je koristila šumsko voće)
- 500 ml vrhnja za šlag
- šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA

PUDING KREMA:

1. Puding i šećer pomiješajte s malo mlijeka.

2. Ostatak mlijeka stavite kuhati.

3. Kada mlijeko uzavre, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding.

4. Vratite puding da se kuha.

5. Gotov puding prebacite u drugu zdjelu i pokrijte ga prozirnom folijom.

6. Ostavite da se ohladi.

7. Nakon što se smjesa ohladila, uklonite foliju i izradite je mikserom.

8. Dodajte narezan margarin ili maslac sobne temperature.

9. Kremu dobro izmiksajte.

KARPATI TIJESTO:

1. Ovaj dio možete napraviti dok se krema hladi.

2. U lonac dodajte mast, vodu i prstohvat soli.

3. Stavite kuhati dok ne prokuha i mast se istopi.

4. Čim sklonite sa strane, dodajte brašno i sve pomiješajte kuhačom.

5. Ostavite da se ohladi.

6. Miksajte dodajući jedno po jedno jaje.

7. Protvan od pećnice promjera 33 x 33 cm po sredini malo pouljite i postavite masni papir. Ulje dodajete da papir ne pleše prilikom razmazivanja.

8. Pola pripremljenog tijesta rasporedite po masnom papiru.

9. Stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta.

10. Tijesto će dobiti lijepu boju i napuhati se, to tako treba biti.

11. Izvadite tijesto iz protvana i ostavite da se ohladi.

12. Ponovite postupak s drugim tijestom.

13. Oba tijesta ohladite.

SLAGANJE KOLAČA:

1. U protvanu u kojem ste pekli kore možete započeti slaganje kolača. Bilo bi dobro da je protvan dublji, iako se može kao kod Nataše slagati i u plićem

2. Postavite jednu koru.

3. Premažite kremu.

4. Rasporedite voće. Ako je zamrznuto, možete ga rasporediti i smrznuto.

5. Premažite šlag koji ste prethodno izradili.

6. Postavite drugo tijesto.

7. Kolač stavite u frižider da prenoći.

8. Prije služenja kolač pospite šećerom u prahu.

Za slučaj da vam neki dio nije jasan, pogledajte i Natašin video recept, a ovaj i brojne druge ukusne recepte možete pronaći i na blogu Natašine slastice.

(Izvor: zadovoljna.hr)




VIŠE NA TEMU:
KOLAČ
RECEPT
SASTOJCI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI