Kao iz slastičarnice: Najbolji recept za kremasti sladoled bez jaja i šećera


(FOTO: Shutterstock)

6.5.2022. | 09:34 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1732

Da biste kod kuće napravili ukusan i kremast sladoled ne treba vam aparat za sladoled, tek poneki trik-sastojak poput ksantan gume, zgušnjivača koji se dobiva fermentacijom kukuruznog šećera. Nije štetna i dopuštena je u ekološkoj proizvodnji hrane. Ksantan guma prodaje se u trgovinama sa zdravom hranom, a osim što zgušnjava jela, pruža im i vlakna. Prilikom dodavanja jelima pripazite na količinu jer ako pretjerate sladoled će biti gumenast.

Za domaći sladoled ne treba vam ni šećer pa tako jednostavno možete napraviti zdravu poslasticu u kojoj možete uživati i ako izbjegavate ugljikohidrate ili pazite na kalorije. Odlična zamjena je eritrit, prirodni šećerni alkohol bez kalorija koji se dobiva fermentacijom šećera iz kukuruza, a u malim količinama nalazi se i u namirnicama poput gljiva, grožđa i lubenica te fermentiranoj hrani kao što su vino, sir ili sojin umak.

Eritrit je nešto manje sladak u odnosu na običan šećer, a okus mu je karakterističan, lagano rashlađujući zbog kojeg mnogi kažu da imaju pepermintast osjećaj na jeziku. Gotovo da ne mijenja okus pa je omiljen dodatak napicima, ali i kuhanje te pripremu slastica. Dobra ideja je dodati i malo neutralnog alkohola, poput votke kako se sladoled u zamrzivaču ne bi pretvorio u kamen, osobito ako koristite eritrit. Umjesto njega, poslužit će i šećer od breze ili ksilitol, ali u tom slučaju pripazite da sakrijete sladoled od kućnih ljubimaca jer je za njih toksičan. Alkohol nije obavezan, a ako ga izostavite sladoled ostavite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi prije posluživanja.


Baza za pripremu sladoleda je vanilija, u koju možete dodati čokoladu, kavu, matchu, sušeni prah bobičastog voća ili pak dehidrirani kikiriki u prahu. Prilikom odabira kokosovog mlijeka obavezno odaberite punomasno jer laganije verzije neće dati dobre rezultate jer će sladoled imati komadiće leda.


Sastojci za domaći sladoled: 
385 ml punomasnog kokosovog mlijeka
135-150 g ksilitola ili eritrita (prema ukusu)
1/4 žličice soli
1/4 žličice ksantan gume
480 g vrhnja za šlag ili ohlađenog kokosovog vrhnja
4 žličice ekstrakta vanilije
1 žlica votke ili žestokog pića po izboru

Dodatno:

50 g kakao praha za čokoladni sladoled
3 žlice instant kave za sladoled od kave
225 g bobičastog voća za voćni sladoled

Priprema domaćeg sladoleda: 

- Pomiješajte kokosovo mlijeko, zaslađivač i sol u lonac na srednjoj vatri. Miješajte dok smjesa ne postane glatka pa prebacite u blender ili posudu u kojoj ćete miješati štapnim mikserom. Postepeno dodajte ksantan gumu i blendajte dok se potpuno ne sjedini. Procijedite smjesu u zdjelu, prekrijte slojem prozirne folije i ostavite da se smjesa potpuno ohladi. Tekstura će biti gusta i poput želea.
- U veliku ohlađenu zdjelu dodajte vrhnje za šlag ili hladno vrhnje od kokosa i miksajte dok se ne stvore mekani vrhovi. Umiješajte pripremljenu smjesu i ekstrakt vanilije. Ako ga koristite, dodajte žestoko piće po izboru. Smjesa bi trebala biti gusta, ali još uvijek lagano tekuća. Ako vam je iz bilo kojeg razloga smjesa pregusta, malo po malo je razrijedite s još kokosovog mlijeka.
- Premjestite sladoled u posudu koja se može zatvoriti i stavite u zamrzivač dok se ne smrzne (4-6 sati do preko noći
- Okusi: Ako dodajete suhe sastojke poput kakaa, kave, matche, suhog voća u prahu ili dehidriranog kikirikija, jednostavno ga dodajte u kokosovo mlijeko tijekom kuhanja. Pripremate li sladoled sa svježim voćem, izgnječite ga u pire i dodajte u smjesu na samom kraju.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI