Kako spriječiti kiselost mlijeka u ljetnim mjesecima?

2.8.2020. | 11:36

Adi Pašalić
IZVOR: agroklub.com

Pregleda: 3371

Mužnja krava
(FOTO: agrobiz.hr)

2.8.2020. | 11:36 | Adi Pašalić
IZVOR: agroklub.com
Pregleda: 3371

Svježe pomuzeno mlijeko ima blago kiselu reakciju koja ne predstavlja problem. No, od trenutka muže, ono postaje izvrsna podloga za hranu i razvoj mnogim vrstama gljivica, bakterija i mikroorganizama. Što činiti?

Jednostavnim testom, titracijom lužinom na licu mjesta ili mjerenjem pH vrijednosti moguće je utvrditi kiselost mlijeka. Što ono znači i zašto stvara probleme farmerima i mljekarama u preradi? Samo po sebi svježe pomuzeno mlijeko ima blago kiselu reakciju koja ne predstavlja problem. Od samog trenutka muže, ono postaje izvrsna podloga za hranu i razvoj mnogim vrstama gljivica, bakterija i mikroorganizama. Svojim djelovanjem i razvojem mikroorganizmi stvaraju sekundarnu kiselost, pa ono postaje sluzavo, kiselkasto, gorko, neugodnog mirisa, u konačnici neupotrebljivo. Ovo može biti ogroman problem za početnike, međutim dobrim higijensko-sanitarnim postupcima i tretiranjem mlijeka nakon muže, mogućnost pojave rizika kiselosti se može svesti na minimum.

Uzročnik mikroorganizmiUzročnik pojave kiselosti mlijeka su mikroorganizmi, a pokretač je sam stočar odnosno nepravilno postupanje prije, tijekom i poslije muže. Svježe pomuzeno mlijeko za mikroorganizme predstavlja pravi "švedski stol", gozbu koja se ne odbija. U sirovom obliku je idealna hrana i podloga za rast, razvoj i razmnožavanje mikroorganizama. Svojim djelovanjem mikroorganizmi razgrađuju bjelančevine, šećer, masti, a nusproizvodi nastali razgradnjom mliječne i maslačne kiseline u mlijeku povećavaju pH reakciju, i tada se ono, narodski rečeno počinje kvariti i nije za upotrebu.


Otkupljivači ga ne primaju, a svakom litrom takvog mlijeka na gubitku je farmer. Obzirom da su poznati uzročnici, potrebno je samo stvoriti uvjete koji spriječavaju njihovo razmnožavanje, a to se postiže pravilnom sanitarno-higijenskom mužom i postupkom nakon toga. 


Ljetni problemIdealni uvjeti za razvoj mikroorganizama su dobra podloga, mlijeko i temperatura koja je idelna u ljetnim mjesecima za mikroorganizme. Svaka minuta poslije muže pruža mogućnost kontaminacije, neadekvatno ostavljeno mlijeko nakon te aktivnosti, zasigurno će vrlo brzo postati kiselo. Dovoljno je i desetak minuta da mikroorganizmi iskoriste povoljne uvjete i počnu se razmnožavati i razgrađivati njegove komponente. Prosjek mikroorganizama u sirovom mlijeku nakon muže je oko 3.000 /1cm2. Za sat vremena uz optimalne uvjete za njihov razvoj taj broj se može udvostručiti. Ljetni dani uz povišene temperature zahtijevaju posebne postupke, brzo reagiranje i povećane mjere u postupanju s ovom tekućinom.

Brzo hlađenje je rješenjeBilo da se radi o strojnoj ili ručnoj muži niti u jednom trenutku ne treba preskakati osnovne radnje prije samoga posla, dezinfekciju opreme, vimena, posuda, odjeće radnika, ruku muzača. Dobri sanitarno-higijenski uvjeti smanjuju rizik pojave štetnih mikroorganizama u mlijeku. Ključni i najrizičniji trenutak je onaj odmah poslije muže.

Mlijeko se, ako se radi o ručnoj muži, mora izmusti u namjenske posude i bez ikakvog odlaganja ili čuvanja odmah ohladiti na +4 °C. Svako odlaganje predstavljat će štetu po poljoprivrednika. Najidealnije je brzo hlađenje obaviti skladištenjem u laktofrize. Ukoliko nema laktofriza, ono se u adekvatnim inox posudama može ohladiti i u namjenskim hladnjacima ili škrinjama. U konačnici kiselost vrlo jednostavno može biti minimizirana. Time se onemogućavaju idealni uvjeti za rast i razvoj mikroorganizama, a mlijeko ostaje s povoljnim kemijsko-biološkim karakteristikama i kao takvo može biti otkupljeno i ući u mljekaru na preradu.

(Izvor:agroklub.com)


VIŠE NA TEMU:
MLIJEKO
KRAVE
STOČARI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI