Kako spriječiti kiselost mlijeka u ljetnim mjesecima?

FOTO: agrobiz.hr

Kako spriječiti kiselost mlijeka u ljetnim mjesecima?

2.8.2020. 11:36 | Adi Pašalić IZVOR: agroklub.com PREGLEDA: 1102

Svježe pomuzeno mlijeko ima blago kiselu reakciju koja ne predstavlja problem. No, od trenutka muže, ono postaje izvrsna podloga za hranu i razvoj mnogim vrstama gljivica, bakterija i mikroorganizama. Što činiti?

Jednostavnim testom, titracijom lužinom na licu mjesta ili mjerenjem pH vrijednosti moguće je utvrditi kiselost mlijeka. Što ono znači i zašto stvara probleme farmerima i mljekarama u preradi? Samo po sebi svježe pomuzeno mlijeko ima blago kiselu reakciju koja ne predstavlja problem. Od samog trenutka muže, ono postaje izvrsna podloga za hranu i razvoj mnogim vrstama gljivica, bakterija i mikroorganizama. Svojim djelovanjem i razvojem mikroorganizmi stvaraju sekundarnu kiselost, pa ono postaje sluzavo, kiselkasto, gorko, neugodnog mirisa, u konačnici neupotrebljivo. Ovo može biti ogroman problem za početnike, međutim dobrim higijensko-sanitarnim postupcima i tretiranjem mlijeka nakon muže, mogućnost pojave rizika kiselosti se može svesti na minimum.

Uzročnik mikroorganizmi Uzročnik pojave kiselosti mlijeka su mikroorganizmi, a pokretač je sam stočar odnosno nepravilno postupanje prije, tijekom i poslije muže. Svježe pomuzeno mlijeko za mikroorganizme predstavlja pravi "švedski stol", gozbu koja se ne odbija. U sirovom obliku je idealna hrana i podloga za rast, razvoj i razmnožavanje mikroorganizama. Svojim djelovanjem mikroorganizmi razgrađuju bjelančevine, šećer, masti, a nusproizvodi nastali razgradnjom mliječne i maslačne kiseline u mlijeku povećavaju pH reakciju, i tada se ono, narodski rečeno počinje kvariti i nije za upotrebu.


Otkupljivači ga ne primaju, a svakom litrom takvog mlijeka na gubitku je farmer. Obzirom da su poznati uzročnici, potrebno je samo stvoriti uvjete koji spriječavaju njihovo razmnožavanje, a to se postiže pravilnom sanitarno-higijenskom mužom i postupkom nakon toga. 

Ljetni problem Idealni uvjeti za razvoj mikroorganizama su dobra podloga, mlijeko i temperatura koja je idelna u ljetnim mjesecima za mikroorganizme. Svaka minuta poslije muže pruža mogućnost kontaminacije, neadekvatno ostavljeno mlijeko nakon te aktivnosti, zasigurno će vrlo brzo postati kiselo. Dovoljno je i desetak minuta da mikroorganizmi iskoriste povoljne uvjete i počnu se razmnožavati i razgrađivati njegove komponente. Prosjek mikroorganizama u sirovom mlijeku nakon muže je oko 3.000 /1cm2. Za sat vremena uz optimalne uvjete za njihov razvoj taj broj se može udvostručiti. Ljetni dani uz povišene temperature zahtijevaju posebne postupke, brzo reagiranje i povećane mjere u postupanju s ovom tekućinom.

Brzo hlađenje je rješenje Bilo da se radi o strojnoj ili ručnoj muži niti u jednom trenutku ne treba preskakati osnovne radnje prije samoga posla, dezinfekciju opreme, vimena, posuda, odjeće radnika, ruku muzača. Dobri sanitarno-higijenski uvjeti smanjuju rizik pojave štetnih mikroorganizama u mlijeku. Ključni i najrizičniji trenutak je onaj odmah poslije muže.

Mlijeko se, ako se radi o ručnoj muži, mora izmusti u namjenske posude i bez ikakvog odlaganja ili čuvanja odmah ohladiti na +4 °C. Svako odlaganje predstavljat će štetu po poljoprivrednika. Najidealnije je brzo hlađenje obaviti skladištenjem u laktofrize. Ukoliko nema laktofriza, ono se u adekvatnim inox posudama može ohladiti i u namjenskim hladnjacima ili škrinjama. U konačnici kiselost vrlo jednostavno može biti minimizirana. Time se onemogućavaju idealni uvjeti za rast i razvoj mikroorganizama, a mlijeko ostaje s povoljnim kemijsko-biološkim karakteristikama i kao takvo može biti otkupljeno i ući u mljekaru na preradu.

(Izvor:agroklub.com)

Tagovi: mlijeko, krave, kiselost, stočari

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

1. Cosa Nostra tuning&style show

.

Stožer obavijestio o novim brojkama

.

U tijeku saniranje glavnog kolektora u koritu rijeke Pakre

.

Danas dva nova slučaja koronavirusa u Požeštini, ukupno trenutno imamo sedmero oboljelih

.

Čestitamo blagdan Velike Gospe

.

Legendarni pjevač Kićo Slabinac je nakon operacije srca u životnoj opasnosti

.

Otvoren natječaj za dodjelu stipendija Požeške biskupije

.

Biskup Škvorčević predvodio slavlje predvečerja Velike Gospe

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Pogledajte kako rade trgovački lanci i šoping centri na Veliku Gospu

.

Najniža temperatura zraka od 17 do 19, a najviša od 25 do 27 °C

.

VJEROVALI ILI NE: U Slavoniji ćemo brati banane

.

PEVEX gradi centar u Požegi i traži zemljište!

.

Počinje veliki popis poljoprivrede na selu

.

SLUŽBENI PODACI: Rekordnih 208 novozaraženih u protekla 24 sata

.

Na adrese poljoprivrednika poslani novi ugovori vrijedni gotovo 25 milijuna kuna

.

Kako će se odvijati nastava na jesen?

.

Pet brodskih obitelji dobilo opremu za prvorođenče

.

Danas će bez struje biti...

.

Danas novozaražena dva stanovnika Požeštine koji imaju trenutno prebivalište u Zagrebu

.

Policija i ovog vikenda nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti u prometu

.

Jučer četiri prometne nesreće i požar na otvorenom

.

AUSTRIJSKI MEDIJI: “Namješta li Hrvatska broj zaraženih?”

.

Tiramisu s borovnicama: Recept za ukusnu voćnu verziju obožavanog deserta

.

Danas djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku

.

Danas će bez struje biti...

FOTONALAZ

Još jedno genijalno požeško parkiranje