Juha šampiona: Recept za savršeno kremastu juhu od gljiva koju ćete obožavati


(FOTO: Shutterstock)

4.10.2022. | 11:11 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1294

Francuzi obožavaju juhe, bilo bistre ili juhe sa zaprškom (roux), mješavinom maslaca i brašna. Roux se koristi za juhe kojima je baza bešamel, kao što je primjerice i juha od gljiva. U receptu za francusku juhu ne nedostaje maslaca, a koristi se i aromatizirano mlijeko koje je lako pripremiti. U toplo mlijeko dodaje se luk izbockan klinčićima i drugi začini koji daju finu aromu. Trebat će vam i masnije vrhnje, a ne možete li naći crème fraîche poslužit će i vrhnje za šlag bez šećera.

Sastojci za francusku juhu od gljiva:
500 g šampinjona
50 g maslaca
3 srednje ljutike

Za zapršku i bešamel:


40 g maslaca
40 g brašna
800 ml punomasnog mlijeka
lovorov list
1 mala glavica luka
2 klinčića
prstohvat naribanog muškatnog oraščića


Preostalo:
200 ml vrhnja za šlag bez šećera (ili crème fraîche)
50 ml punomasnog mlijeka
krutoni
maslac
peršin
sol, papar

Priprema francuske juhe od gljiva:
- Dodajte maslac u lonac pa zagrijte na srednje niskoj temperaturi. Kad se maslac otopi, dodajte sitno sjeckanu ljutiku i pržite 2-3 minute uz miješanje tako da ne potamni.
- Zatim dodajte sjeckane gljive i promiješajte da se sjedine sa ljutikom. Kuhajte 2-3 minute pa posolite i popaprite. Nastavite kuhati na srednje niskoj vatri i neprestano miješajte gljive tako da ispuste većinu tekućine (oko 10 minuta). Ugasite vatru i ostavite sa strane.
- Za zapršku dodajte malo maslaca u malu tavu i zagrijte. Kada se maslac otopi dodajte brašno i miješajte da se sjedini. Kuhajte dvije minute uz povremeno miješanje, a zatim ugasite vatru i stavite lonac na stranu.
- U drugi lonac dodajte punomasno mlijeko, 2 manja lista lovora, luk u koji zabodite klinčiće, a dodajte i sol, papar i prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića. Stavite lonac na srednje jaku vatru i lagano kuhajte uz miješanje. Aromatizirano mlijeko je spremno kada luk počne "plesati" ili se ljuljati. Maknite mlijeko s vatre i ostavite da odstoji 5 minuta. Izvadite luk, klinčiće i lovorov list.
- Povežite zapršku i aromatizirano mlijeko pa umutite da se sjedini. Lonac stavite na srednju vatru i uz neprestano miješanje zakuhajte bešamel. Umak bi se trebao početi lagano zgušnjavati kada je spreman.
- Stavite fino cjedilo na lonac s kuhanim gljivama i polako ulijevajte bešamel. Pomoću gumene lopatice ostružite sav umak koji se zalijepio za posudu. Pomiješajte da se sjedini. Izmiksajte štapnim mikserom pa procijedite za više okusa i glatku teksturu. Ulijte preostalo mlijeko i vrhnje za šlag pa promiješajte da se sjedini. Lagano zagrijte na srednjoj vatri.
- Poslužite u tanjurima s krutonima, malim komadićem maslaca i nasjeckanim peršinom.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI