NASLOVNADRUŠTVO

Juha šampiona: Recept za savršeno kremastu juhu od gljiva koju ćete obožavati

4.10.2022. 11:11 | punkufer.dnevnik.hr IZVOR: punkufer.dnevnik.hr PREGLEDA: 743

Francuzi obožavaju juhe, bilo bistre ili juhe sa zaprškom (roux), mješavinom maslaca i brašna. Roux se koristi za juhe kojima je baza bešamel, kao što je primjerice i juha od gljiva. U receptu za francusku juhu ne nedostaje maslaca, a koristi se i aromatizirano mlijeko koje je lako pripremiti. U toplo mlijeko dodaje se luk izbockan klinčićima i drugi začini koji daju finu aromu. Trebat će vam i masnije vrhnje, a ne možete li naći crème fraîche poslužit će i vrhnje za šlag bez šećera.

Sastojci za francusku juhu od gljiva:
500 g šampinjona
50 g maslaca
3 srednje ljutike

Za zapršku i bešamel:


40 g maslaca
40 g brašna
800 ml punomasnog mlijeka
lovorov list
1 mala glavica luka
2 klinčića
prstohvat naribanog muškatnog oraščića

Preostalo:
200 ml vrhnja za šlag bez šećera (ili crème fraîche)
50 ml punomasnog mlijeka
krutoni
maslac
peršin
sol, papar

Priprema francuske juhe od gljiva:
- Dodajte maslac u lonac pa zagrijte na srednje niskoj temperaturi. Kad se maslac otopi, dodajte sitno sjeckanu ljutiku i pržite 2-3 minute uz miješanje tako da ne potamni.
- Zatim dodajte sjeckane gljive i promiješajte da se sjedine sa ljutikom. Kuhajte 2-3 minute pa posolite i popaprite. Nastavite kuhati na srednje niskoj vatri i neprestano miješajte gljive tako da ispuste većinu tekućine (oko 10 minuta). Ugasite vatru i ostavite sa strane.
- Za zapršku dodajte malo maslaca u malu tavu i zagrijte. Kada se maslac otopi dodajte brašno i miješajte da se sjedini. Kuhajte dvije minute uz povremeno miješanje, a zatim ugasite vatru i stavite lonac na stranu.
- U drugi lonac dodajte punomasno mlijeko, 2 manja lista lovora, luk u koji zabodite klinčiće, a dodajte i sol, papar i prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića. Stavite lonac na srednje jaku vatru i lagano kuhajte uz miješanje. Aromatizirano mlijeko je spremno kada luk počne "plesati" ili se ljuljati. Maknite mlijeko s vatre i ostavite da odstoji 5 minuta. Izvadite luk, klinčiće i lovorov list.
- Povežite zapršku i aromatizirano mlijeko pa umutite da se sjedini. Lonac stavite na srednju vatru i uz neprestano miješanje zakuhajte bešamel. Umak bi se trebao početi lagano zgušnjavati kada je spreman.
- Stavite fino cjedilo na lonac s kuhanim gljivama i polako ulijevajte bešamel. Pomoću gumene lopatice ostružite sav umak koji se zalijepio za posudu. Pomiješajte da se sjedini. Izmiksajte štapnim mikserom pa procijedite za više okusa i glatku teksturu. Ulijte preostalo mlijeko i vrhnje za šlag pa promiješajte da se sjedini. Lagano zagrijte na srednjoj vatri.
- Poslužite u tanjurima s krutonima, malim komadićem maslaca i nasjeckanim peršinom.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)





Tagovi: hrana, ručak, juha, juha od gljiva, gljive, krem juha, recept, hrana, jelo, predjelo, ideja, što kuhati

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

STRAVA U SLAVONIJI: Vozač izgorio zajedno s automobilom

.

Subotnja šetnja Požegom, 28.01.2023.g

.

Predivna snježna idila na Jankovcu

.

Provjerite tko ove godine ima pravo na povrat poreza i kome se smiješi najveći dobitak

.

VAŽNO UPOZORENJE ZA GRAĐANE: Kriminalci šalju mailove i predstavljaju se kao banka

.

Cijena kilograma pilećeg filea penje se i do 17 eura, a u postotku najviše poskupjela jaja

.

Bliži se rok podnošenja zahtjeva za dječji doplatak: Doznajte koji su uvjeti i kako do potrebnih dokumenata

.

Teretnim automobilom udario u spomenik pa pobjegao

.

Mladić prilikom nadzora prometa odbio testiranje na droge

.

Nova pravila: Bez ovoga ne krećite na put automobilom prema Njemačkoj

.

Samo 3 sastojka: Francuska krema koja se jede s varivom i palačinkama

.

Danas oblačno uz moguć snijeg

.

Požega: U Ekonomskoj školi prezentirana kampanja „Postani policajac/policajka“

.

ʺJedna hrvatska pričaʺ: Film o sudbini požeškog Židova Ivice Haasa

.

Nije luksuz, nego nužda, ali mnogima je preskupo: Građanima se sprema novi udar na kućni budžet

.

Iz Orljave pozivaju na sedmo javno prikupljanje ponuda za prodaju pokretnina društva

.

Od ponedjeljka dobrovoljno darivanje krvi u Požegi

.

SVE ŠTO HODA MOŽE SE JESTI, ČAK I ŽOHARI: Kukce iz prirode potrebno je dobro termički obraditi

.

Prisjetimo se jedne od rijetkih obnova Židovskog groblja u RH

.

“60% naše plaće ide državi. Što radi s tim novcem?

.

Carigradski patrijarh i ekumenska nastojanja u Hrvatskoj

.

SL. BROD: Podignuta optužnica zbog brutalnog udarca u glavu Djeda Mrazu na Badnjak

.

Inspektorat objavio nove rezultate: Najviše poskupjeli keksi i hrana za mačke, evo i koliko je kažnjenih

.

Održana prezentacija studijskih programa Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi

.

OPREZ: I ovog vikenda pojačane mjere u prometu

.

KUTJEVO: 20-godišnjak prodavao namještaj pa ostao bez 900€

.

Postavlja se nova LED rasvjeta u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc

.

HEP ZA DANAS NAJAVIO RADOVE: Evo tko će i kada ostati bez struje

.

Ragu bez grama mesa: Najlakši recept za gust umak koji ide savršeno uz široke rezance

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 12 uzoraka, od kojih su 3 pozitivna

.

Godišnji susret Vijeća Nacionalnog ureda za katoličke škole i njihovih ravnatelja

.

Danas oblačno uz povremeni snijeg

.

Dodijeljeni ugovori vrijedni preko 200 tisuća eura – županica Jozić: „Svi vi potpisnici ugovora činite jedan važan segment Požeško-slavonske županije“

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Snježna idila na Papuku