Juha od češnjaka: Brzi recept za prefinu španjolsku juhu koja se radi ʺni od čegaʺ

17.1.2022. | 10:07

Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr

Pregleda: 1323

FOTO: Shutterstock

17.1.2022. | 10:07 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 1323

Idealna je za kuhanje za one dane kada nemate previše stvari u hladnjaku i ne da vam se potegnuti do trgovine, a svejedno biste željeli uživati u nečemu finom i zasitnom...

Sopa de Ayo ili juha od češnjaka je tradicionalno španjolsko jelo. Posebno je popularna u hladnijem dijelu godine, a najčešće se poslužuje uz stari kruh.

Idealna je za kuhanje za one dane kada nemate previše stvari u hladnjaku i ne da vam se potegnuti do trgovine, a svejedno biste željeli uživati u nečemu finom i zasitnom.


Priprema juhe tradicionalno započinje pirjanjem češnjaka u maslinovom ulju s dimljenom španjolskom paprikom u prahu. Nezaobilazan sastojak su i izmućena jaja koja se stavljaju pred kraj kuhanja i termički obrađuju u aromatičnoj tekućini.


Sastojci za španjolsku juhu od češnjaka – Sopa de Ayo:8 češnja češnjaka65 ml maslinova ulja2 čajne žličice dimljene paprike u prahu2 jaja2 žlice bijelog vina1 l povrtnog ili pilećeg temeljcasol po željiPriprema:U većem loncu zagrijte maslinovo ulje na laganoj temperaturi pa na njemu prepirjajte očišćeni češnjak koji ste narezali na deblje kriške.Pirjajte češnjak oko tri minute dok ne dobije lijepu zlaćanu boju. Pripazite da češnjak ne izgori jer će pokvariti okus cijelog jela.Dodajte dimljenu papriku i sol i dobro promiješajte.Dodajte vino i pirjajte sve zajedno još oko dvije minute.Podlijte sve zajedno s temeljcem. Kada juha zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko desetak minuta.U maloj zdjelici razmutite jaja i postupno ubacite u juhu. Jaja kuhajte u juhi oko dvije minute.Poslužite juhu toplu s kriškom starog kruha. Dobar tek!Savjet plus:Juhu možete poslužiti i s komadićima hrskavog preprženog kruha. Stari kruh narežite na kocke, pomiješajte s uljem i omiljenim začinima pa ispecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 15-ak minuta.

(Izvor: Punkufer.hr)


VIŠE NA TEMU:
JUHA
ČEŠNJAK
SASTOJCI
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI