Čokoladni keksi
(FOTO: Getty Images)
Ovaj recept za kekse s tri vrste čokolade primjer je odličnog omjera uloženog vremena i truda i užitka - brzo i jednostavno napravit ćete ukusnu slasticu kojoj niti jedan ljubitelj čokolade neće naći zamjerke.
Tijesto ćete lako napraviti kako treba, ali pripazite kako napreduje za vrijeme pečenja i radije provjerite nekoliko puta jesu i keksi pečeni nego da bacate čitavu seriju.
Sastojci za brze kekse s tri vrste čokolade:
200 g maslaca, omekšalog
200 g smeđeg šećera
175 g glatkog brašna
50 g kakaa u prahu
1 čajna žličica praška za pecivo
50 g tamne čokolade, nasjeckane
50 g mliječne čokolade, nasjeckane
50 g bijele čokolade, nasjeckane
2-3 žlice mlijeka, ili po potrebi
1⁄2 čajne žličice soli
Priprema brzih keksa s tri vrste čokolade:
U velikoj zdjeli električnim mikserom pjenasto umutite maslac i šećer. Dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo, mlijeko i sol i miksajte dok ne dobijete ujednačenu glatku smjesu bez grudica.
Dodajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se ravnomjerno ne rasporedi.
Žlicom za sladoled napravite 14 kuglica.
Kuglice rasporedite u 2-3 lima obložena papirom za pečenje. Ostavite u hladnjaku 15 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Pecite kekse u serijama 10-13 minuta, po potrebi i manje, dok ne postanu suhi na rubovima, ali u sredini i dalje ostanu mekani.
Kada izvadite kekse iz pećnice, 2-3 puta nježno udarite dnom lima za pečenje o radnu površinu da se keksi raspucaju.
Ohladite na sobnoj temperaturi i poslužite.