NASLOVNADRUŠTVO
Jedni uz pomoć EU-a uređuju svoje zgrade, drugi se svađaju

FOTO: Glas Slavonije

UZ SVJETSKI DAN STANOVANJA

Jedni uz pomoć EU-a uređuju svoje zgrade, drugi se svađaju

3.10.2018. 14:07 | Novinar 034 IZVOR: Glas Slavonije PREGLEDA: 2400

Etažiranje i izbor predstavnika suvlasnika veliki su problemiNajveći su problemi suvlasnika osječkih stambenih zgrada trenutačno vezani uz iskorištavanje EU sredstava za energetsku obnovu, potom uz etažiranje te uz izbor predstavnika suvlasnika zajedničke nekretnine.

Analiza je to Zavoda za stanovanje d.o.o. u povodu obilježavanja Svjetskog dana stanovanja kod kojega se pod upravljanjem nalazi najveći broj višestambenih zgrada u Osijeku, njih 1598 (80 %) s 20.977 jedinica.

"Treba ulagati u višestambene zgrade korištenjem EU sredstava. To će omogućiti bolje uvjete života suvlasnika zgrade, smanjiti potrošnju energije te povećati vrijednost nekretnine, kvalitetu života te sigurnost suvlasnika i okoline. Iako se suvlasnike stambenih zgrada kontinuirano informira o mogućnostima za sufinanciranu energetsku obnovu, samo se mali broj njih uspijeva organizirati i iskoristiti ponuđena im sredstava. No, ipak valja pohvaliti kako su suvlasnici dvadesetak zgrada pod upravom Zavoda uspjeli pokrenuti, a neki i dovršiti proceduru sufinancirane obnove", kaže direktor Zavoda za stanovanje, Bojan Bodražić. Dodaje kako su brojni suvlasnici stambenih zgrada u Osijeku uložili u svoje stambene zgrade i mimo EU fondova.


"Gotovo trećina zgrada, njih petstotinjak, već je pod kreditima za obnovu pročelja i krovova. Svakako je dobra vijest i da su suvlasnici sami prepoznali potrebu za obnovom svojih zgrada koje su u njihovu vlasništvu preko kreditnih linija koje im je osigurao Zavod kao većinski upravitelj na području grada Osijeka", kaže Bodražić.

Dodaje i kako je, dok jedan dio suvlasnika muči ova relativno nova problematika u sektoru stanovanja, velik broj i onih koji se još uvijek muče s etažiranjem.

"Velik je dio etažnog vlasništva na području grada Osijeka još neupisan u zemljišnoj knjizi, odnosno još uvijek je veliki broj neetažiranih zgrada. Na temelju ranijih upisa u knjigu položenih ugovora moguće je i dalje postojeći stan prodati, nasljeđivati, zalagati, odnosno provoditi sve radnje za pravni promet nekretnina. No, bez obzira na to, potrebno je nastaviti postupke povezivanja knjige položenih ugovora i zemljišne knjige (upis katastarske čestice, upis promjena izgrađenosti, upis posebnih dijelova, upis prava vlasništva na posebnim dijelovima)", kaže Bodražić.

Bodražić napominje i kako je jedan od ključnih čimbenika za rješavanje svih problema u stambenim zgradama dobar odnos suvlasnika s izabranim predstavnikom suvlasnika. No taj je odnos, nažalost, u mnogim zgradama narušen.

"Predstavnik suvlasnika danas bi trebala biti osoba koja posjeduje stručna znanja i vještine u pogledu stanovanja te raditi na dobrobit suvlasnika i slijediti odluke većine suvlasnika u ovisnosti o vrsti radova i potreba same zgrade. Svakako bi pri tome predstavnici suvlasnika trebali u pogledu navedenih poslova slijediti upute stručnih službi Zavoda koji su u tom smjeru i educirani, a u konačnici upravitelj i za tu vrstu poslova, odnosno edukacije, prima i naknadu", kažu u Zavodu. 

Tagovi: svjetski dan stanovanja, zgrade, eu fondovi, ređenje zgrada, predstavnik stanara

48 SATI NA 034PORTALU

.

Formirane Lige mladeži Nogometnog saveza Požeško - slavonske županije

.

Recesija u Njemačkoj mogla bi jako pogoditi iseljenike iz Hrvatske

.

Krajem srpnja 2019. u evidenciji požeškog HZZ-a registrirana je 2.141 nezaposlena osoba

.

FOTKA DANA: Jutro nad Požegom

.

Redovite letačke aktivnosti Eskadrile borbenih aviona

.

Na Papuku održan 10. ʺAstro partyʺ

.

Struje danas neće biti .....

.

Nema el Cid-a, do matricida

Iznajmljujem stan 60m2

Brza i pouzdana ponuda kredita u 48 sati

Ponuda za zajam svima potrebitima na mreži

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Rekorder vikenda 23-godišnji vozač s 2,66 promila zaustavljen u Biškupcima

.

Jučer dvije prometne nesreće u Požegi i Pakracu

.

Danas sunčano te i dalje vruće, sutra moguća promjena

.

19. kolovoza 1991. započeo je opći napad na Lipik i Pakrac

.

Članovi HPD-a „Sokolovac“ Požega, Silvija i Ratimir Čajka - prvi Požežani koji su se popeli na Elbrus, najviši vrh Europe

.

Proslava blagdana Gospe Voćinske

.

Tips&Tricks: rashladite vino u svega nekoliko minuta

.

Pronađena Dolores Bingula - Valdin iz Kaptola

.

ARTine Vas daruju za početak plesne sezone

.

Zaključeno prvo kolo Kupa NSPSŽ

.

Struje danas neće biti .....

.

Vikend obilježili požari, prometne nesreće, posjedovanje droge, narušavanje javnog reda i mira...

.

Danas sunčano i vruće

.

Gori stan u Babinom viru, na terenu vatrogasci i policija

.

17 nepalskih radnika u mesnici Ravlić polako uče hrvatski jezik

.

Struje danas neće biti .....

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Jutro nad Požegom