Jean Luc Prost, direktor škole Avize Viti Campus iz Francuske ʺvinski kumʺ Veleučilišta iz Požege

9.11.2019. | 11:17

Mladen Mirković

Pregleda: 2831

FOTO: M.M.

9.11.2019. | 11:17 | Mladen Mirković
Pregleda: 2831

Veleučilište u Požegi želi napraviti iskorak u području proizvodnje i prodaje vina. Intenzivirali su promotivne aktivnosti prodaje vina, što u području Požeško-slavonske županije tako i šire, a u tu svrhu osim prodavaonice u dvorištu Veleučilišta u Požegi, ulaže se oko 100 tisuća kuna u novu prodavaonicu vina u Požegi koja se nalazi u pješačkoj zoni u Cehovskoj ulici.



Tako je jučer održano krštenje mošta u Klijeti i spremištu vina u Podgorju gdje je dugogodišnji suradnik Jean Luc Prost, direktor škole Avize Viti Campus i član upravnog odbora Champagne Sanger iz Francuske bio "Vinski kum".





"Ovime svime želimo potaknuti osim prodaje vina i turističku ponudu Požege i tako postati ustanova koja se nalazi u fokusu razvoja ovoga grada. Htjeli smo napraviti nešto drugačije neobično i inovativno, pa smo prilikom Martinja pozvali našeg dugogodišnjeg suradnika Jean Luc Prost, direktor škole Avize Viti Campus i člana upravnog odbora Champagne Sanger iz Francuske da nam bude "Vinski kum" i da ga tako uključimo u naše tradicionalne običaje Slavonije. Ušli smo u jedan projekt koji će trajati 2 godine s njegovom školom i s Vinskim školama iz Španjolske, Francuske i Italije, tako da će svi ti profesori dolaziti više puta u Požegu . Prodavaonica se nalazi u Cehovskoj ulici i nadamo se da će prodavaonica biti u funkciji do kraja iduće godine." - rekao je pročelnik Poljoprivrednog odjela VUP-a Josip Mesić



“Veleučilište u Požegi proizvodi veliki broj različitih etiketa sortnih vina, ima mogućnost puštanja manje serije vina. Do sada smo puštali 11 različitih sorata vina, danas je to puno jednostavnije, a trenutno nova vina koja su izišla na tržište : Merlo 2017., Chardonnay 2017., jedan blend bijelog Pinoa, Pinoa sivog i Chardonnay-a, Sovinjon bijeli , Vražjak i Graševina surli. Tri vrhunska vina su Graševina, Chardonnay i Merlo te će se sva ta vina moći pronaći kod nas u prodavaonici." - rekao je prodekan za razvoj Berislav Andrlić



“Naš Vinski kampus dijeli se na 4 dijela: srednja škola, viša škola, obrazovanje odraslih i proizvodni dio. Godina je izuzetna, visoka je kvaliteta grožđa, fermentacija je također prošla zadovoljavajuće. Ovdje imamo od bijelih vina lagano izbistrene Pinoe, Graševina, Chardonnay, s obzirom na to da se grožđe bere od kraja osmog mjeseca u različitim varijantama pojedinih pokusa, ali možemo reći da je godina iznad prosječna. Godina je iznadprosječna ako ste mogli sačuvati grožđe tijekom lipnja i srpnja, a ako niste uspjeli sačuvati grožđe od silnih kiša, to se podrazumijeva pod jednu problematičnu godinu. S obzirom na to da su bili optimalni uvjeti za dozrijevanje grožđa, berba je odrađena u optimalnim uvjetima, a to će tek pokazati buduće vino. Količinu koju očekujemo je relativna stvar, jer mi svake godine prorjeđujemo urod na crnim sortama, tako da sa 1.5 kg do 1.7 kg skidamo kilogram po trsu kako ne bi ovisili o kišnoj jeseni.“ - zaključio je Josip Mesić



 

 







































VIŠE NA TEMU:
VELEUČILIŠTE
MARTINJE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI