NASLOVNAŽIVOT
Je li vrijeme rješenja došlo ili prolazi?!

FOTO: Franjo Memedović

KOLUMNA FRANJE MEMEDOVIĆA

Je li vrijeme rješenja došlo ili prolazi?!

11.5.2019. 11:48 | Franjo Memedović PREGLEDA: 3124

Davno je to sada već bilo, one daleke 1948.godine, kada je u Brodskom Drenovcu započela izgradnja Društvenog doma, ili kako ga onda nazivaše, Domom kulture i to na način ,,dobrovoljnim" radom i ,,dragovoljnom" predajom građevinskog materijala, cigle, crijepa ,kamena i drvene građe, koju su mještani Drenovca, ali i okolnih sela, pripremali za izgradnju svojih stambenih i gospodarski objekata. Koliko je takav način bio dobar i ,,plemenit", pokazale su godine i vrijeme kroz koje je građevina nikad dovršenog Društvenog doma u Brodskom Drenovcu prolazila i kakvu je sudbinu dočekala, te u kakvom se stanju danas nalazi. Kada se to na takav način radi, onda nikako drugačije i ne može niti završiti, nego po onoj narodnoj OTETO, PROKLETO.

Kroz sedamdeset godina građevina Društvenog doma u Drenovcu, onako na pola dovršena služila je za neke namjene od improvizirane dovršenosti velike i male sale za društvena i zabavna događanja , do korištenja jednog dijela za potrebe skladišta nekad moćnog kombinata, kao i za potrebe prodavaonice u sklopu istog. Brigu o kompletnoj građevini nikad nitko preuzeo nije, i njena djelomična i površna korištenost, doprinijela je njenoj zapuštenosti i propadanju. Sadašnje stanje i izgled Društvenog doma u Brodskom Drenovcu, u nekada jednom od naj razvijenih i naj ljepših sela Požeške doline, više je nego jadno, zastrašujuće, avetno, apokaliptično i za one koji mu se približe po život vrlo, vrlo opasno.
Kada se iz današnjeg kuta gledanja promišlja, a i ondašnjeg, građevina ovakvog megalomanskog doma Drenovcu nikada i nije bila potrebna, bez obzira na to što je u ono vrijeme Drenovac brojao upola više žitelja nego što ih danas ima, ali tko je onda, kao i danas, vlastima i politici mogao i smio proturječiti.

I što danas nakon sedamdeset godina s drenovačkom ruševinom Društvenog doma? Ovo si pitanje zasigurno postavljaju i u Gradu Pleternici u čijem je vlasništvu. Rješenje se mora naći i ono bi trebalo biti na tragu dogovora između mještana Drenovca i pleterničke Gradske uprave, a u smislu i pravcu s današnjim društvenim potrebama drenovčana. Sigurno je jedno, da će se jedan veći dio ove građevine morati srušiti, a onaj vitalniji pokušati urediti i privesti namjeni i potrebama u obliku novog Društvenog doma u Brodskom Drenovcu.

Grad Pleternica s ovakvim rješenjem ne bi trebao imati problema, jer dobro je poznato koliko je Gradska uprava sposobna i vješta u pribavljanju sredstava iz fondova EU i fondova Hrvatske vlade, za ovakve i slične namjene. Možda je došlo vrijeme da se te i takve radnje poduzmu i za adaptaciju i dovršenje novog, na dijelu temelja starog, Društvenog doma u Brodskom Drenovcu. Da Brodski Drenovac, kao jedno od većih naselja na području Grada Pleternice, ne bi bilo jedino naselje bez Društvenog doma, ovom projektu potrebno je pristupiti odlučno, žurno uz potporu sviju onih koji u tome svoj doprinos mogu dati. Za ovaj problem je u više navrata interes iskazivala i gradonačelnica, Antonija Jozić, inače poznata po zauzimanju za ravno mjerni razvoj cijelog pleterničkog područja. Ako je za nešto neko vrijeme i prošlo, možda je za to isto, neko novo i drugo došlo!?


Tagovi: drenovac, obnova, društveni dom

48 SATI NA 034PORTALU

.

U Pakrac uskoro stiže trgovina Pepco

.

Subotnja šetnja Požegom 20.7.2019.

.

Ronko i Lucić u istom čamcu “putuju prema zalazećem suncu “

.

Odigran je prvi dan Makijevog memorijala

.

Općina Kaptol za sve osnovnoškolce nabavlja radne bilježnice

.

Potpisan ugovor za izgradnju Područnog vrtića u Poljani u vrijednosti 7.259.984,75 kuna

.

Danas i sutra sunčano i vruće

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

VW Golf Plus 1.9 TDI Goal oprema

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

UNESCO komisija posjetila Park prirode Papuk

.

U Požegi s radom započela druga Škola kuglanja za osnovnoškolce

.

Za vikend u Pakracu i Lipiku bogat društveni program

.

Radovi na uređenju oborinske odvodnje u Poljani

.

Požeština privatna prčija Pleterničkih Kennedyja? Otac župan, sin ministar, jedan šogor ravnatelj ŽUC-a, drugi Zavoda za javno zdravstvo

.

U automobilskom prostoru filtra za zrak skrivao 495 grama marihuane

.

Rodbina, suborci i prijatelji prisjetili se dragovoljca Domovinskog rata, pukovnika Dragana Jajića

.

U Požegi, u auto školama ʺHerzʺ i ʺDugaʺ održano je predavanje budućim mladim vozačima

.

U novu sezonu s novom Upravom kluba

.

Svečana dodjela diploma malim požeškim plivačima

.

Izmjena ovogodišnjeg natječaja za upis polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka

.

U požeškoj Gimnaziji popunjena sva mjesta u 1. razredu 2019./20.

.

Struje neće biti ...

.

Danas će prevladavati sunčano vrijeme, najviša dnevna temperatura većinom od 26 do 31°C

.

Nogometaši, vinari i uprava HNK Graševine Vetovo napunili klupsko vino u butelje

FOTONALAZ

PARKING KOD LIDLA: Bez riječi, ali i bez vidljive oznake pristupačnosti