NASLOVNAŽIVOT
Je li vrijeme rješenja došlo ili prolazi?!

FOTO: Franjo Memedović

KOLUMNA FRANJE MEMEDOVIĆA

Je li vrijeme rješenja došlo ili prolazi?!

11.5.2019. 11:48 | Franjo Memedović PREGLEDA: 2633

Davno je to sada već bilo, one daleke 1948.godine, kada je u Brodskom Drenovcu započela izgradnja Društvenog doma, ili kako ga onda nazivaše, Domom kulture i to na način ,,dobrovoljnim" radom i ,,dragovoljnom" predajom građevinskog materijala, cigle, crijepa ,kamena i drvene građe, koju su mještani Drenovca, ali i okolnih sela, pripremali za izgradnju svojih stambenih i gospodarski objekata. Koliko je takav način bio dobar i ,,plemenit", pokazale su godine i vrijeme kroz koje je građevina nikad dovršenog Društvenog doma u Brodskom Drenovcu prolazila i kakvu je sudbinu dočekala, te u kakvom se stanju danas nalazi. Kada se to na takav način radi, onda nikako drugačije i ne može niti završiti, nego po onoj narodnoj OTETO, PROKLETO.

Kroz sedamdeset godina građevina Društvenog doma u Drenovcu, onako na pola dovršena služila je za neke namjene od improvizirane dovršenosti velike i male sale za društvena i zabavna događanja , do korištenja jednog dijela za potrebe skladišta nekad moćnog kombinata, kao i za potrebe prodavaonice u sklopu istog. Brigu o kompletnoj građevini nikad nitko preuzeo nije, i njena djelomična i površna korištenost, doprinijela je njenoj zapuštenosti i propadanju. Sadašnje stanje i izgled Društvenog doma u Brodskom Drenovcu, u nekada jednom od naj razvijenih i naj ljepših sela Požeške doline, više je nego jadno, zastrašujuće, avetno, apokaliptično i za one koji mu se približe po život vrlo, vrlo opasno.Kada se iz današnjeg kuta gledanja promišlja, a i ondašnjeg, građevina ovakvog megalomanskog doma Drenovcu nikada i nije bila potrebna, bez obzira na to što je u ono vrijeme Drenovac brojao upola više žitelja nego što ih danas ima, ali tko je onda, kao i danas, vlastima i politici mogao i smio proturječiti.

I što danas nakon sedamdeset godina s drenovačkom ruševinom Društvenog doma? Ovo si pitanje zasigurno postavljaju i u Gradu Pleternici u čijem je vlasništvu. Rješenje se mora naći i ono bi trebalo biti na tragu dogovora između mještana Drenovca i pleterničke Gradske uprave, a u smislu i pravcu s današnjim društvenim potrebama drenovčana. Sigurno je jedno, da će se jedan veći dio ove građevine morati srušiti, a onaj vitalniji pokušati urediti i privesti namjeni i potrebama u obliku novog Društvenog doma u Brodskom Drenovcu.

Grad Pleternica s ovakvim rješenjem ne bi trebao imati problema, jer dobro je poznato koliko je Gradska uprava sposobna i vješta u pribavljanju sredstava iz fondova EU i fondova Hrvatske vlade, za ovakve i slične namjene. Možda je došlo vrijeme da se te i takve radnje poduzmu i za adaptaciju i dovršenje novog, na dijelu temelja starog, Društvenog doma u Brodskom Drenovcu. Da Brodski Drenovac, kao jedno od većih naselja na području Grada Pleternice, ne bi bilo jedino naselje bez Društvenog doma, ovom projektu potrebno je pristupiti odlučno, žurno uz potporu sviju onih koji u tome svoj doprinos mogu dati. Za ovaj problem je u više navrata interes iskazivala i gradonačelnica, Antonija Jozić, inače poznata po zauzimanju za ravno mjerni razvoj cijelog pleterničkog područja. Ako je za nešto neko vrijeme i prošlo, možda je za to isto, neko novo i drugo došlo!?Tagovi: drenovac, obnova, društveni dom

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Norijada 2019. na Atletskom stadionu u Požegi 22.5.2019.

.

Geopriče nastavljaju putovanje Papukom i na dva kotača

.

(FOTO) U Radovancima otvoren novi Društveni dom vrijedan 2,3 milijuna kuna

.

300.000,00 kn za rekonstrukciju Ulice Đure Salaja u Dobrovcu

.

034 Portal prestigao 100 tisuća pregleda

.

Vino Veleučilišta najbolje na županijskom ocjenjivanju vina Vino-kap 2019.

.

Daj pedalu lošim navikama!

.

Cijena struje rasla nam brže nego u EU, uskoro će opet

Trpezarijski stol od punog drveta za 6 osoba

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Policija dovršila istraživanje nad 62-godišnjakom koji je u dvorištu kuće tupim predmetom ubio mačku

.

Judaši Jigora odlični na međunarodnom turniru u Zvorniku

.

Osnovna glazbena škola Pakrac: Koncert filmske glazbe

.

Izbor za najboljeg sportaša Lipika u 2018. godini

.

Struje neće biti...

.

Vrijeme danas djelomice sunčano s promljenljivom naoblakom i malo toplije

.

Franjo Lucić se ljuti ...... s pravom ili bez ?!?!?!

.

Poljanski osnovnoškolci sudjelovali na Vitezijadi u Sv. Ivanu Žabno

.

Veleučilište u Požegi proslavilo 21. obljetnicu osnutka - uskoro stižu novi studiji

.

29. smotra folklora u Velikoj počinje u petak, 24.5. nogometnom utakmicom bivših ʺVatrenihʺ te koncertom Mate Bulića

.

Pakracu novi novci iz Ministarstva regionalnog razvoja: Za dva projekta 640.000 kuna

.

Lakše ozlijeđena vozačica u prometnoj nesreći kod Vukojevice

.

Uzbuna pred vratima Hrvatske: Stigla opaka smrtonosna bolest, 75 je zaraženih! Cjepivo ne postoji

.

Angela se baš usrećila, Njemački mediji o HDZ-ovom skupu: Nacionalistički tonovi uz ustaškog barda

.

Lipičanin Vedran Kelemen osvojio srebro u Koprivnici

.

Struje neće biti...

.

Vrijeme danas promjenljivo i nestabilno

FOTONALAZ

Evo kako ptice vide polja uljane repice u cvatu