NASLOVNACRNA
Izvješće sigurnosne problematike PU požeško slavonske za prvo tromjesečje

FOTO: M.M.

Izvješće sigurnosne problematike PU požeško slavonske za prvo tromjesečje

25.4.2019. 13:59 | Mladen Mirković PREGLEDA: 1413

U prvom tromjesečju 2019. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježena su ukupno 123 djela po službenoj dužnosti, 38 djela po privatnoj tužbi te 18 djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 179 kaznenih djela. U istom razdoblju protekle godine evidentirano je 139 kaznenih djela po službenoj dužnosti, 53 djela po privatnoj tužbi i 15 djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon sveukupno, 207 kaznenih djela.

Ako promatramo djela po službenoj dužnosti, na području PP Požega zabilježena su ukupno 73 kaznena djela (osam djela više nego u istom razdoblju protekle godine), na području PP Pleternica 31 kazneno djelo (dva više u odnosu na prethodnu godinu), a na području PP Pakrac 19 djela (26 djela manje nego u prvom tromjesečju 2018.).

Od ukupnog broja djela, 54 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 69 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 41 djelo. Budući da je razriješeno i osam djela iz ranijih razdoblja, koeficijent razriješenosti iznosi 83,7%. I dok je broj djela manji za 11,3%, koeficijent razriješenosti je veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. - rekla je glasnogovornica PU požeško slavonske Nikolina JankovićKao i obično, najveći broj kaznenih djela zabilježen je u liniji općeg kriminaliteta, 96 djela, od čega se 35 djela odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji. U liniji rada općeg kriminaliteta najviše je teških krađa (26 djela) i krađa (14 djela).

Policijski službenici poduzimaju niz mjera i radnji u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja takvih kaznenih djela, a mi još jednom skrećemo pozornost građanima na značaj samozaštitnog ponašanja. Ujedno pozivamo sve, ukoliko imaju saznanja ili opravdanu sumnji o mogućim počiniteljima, a posebice ako je počinjeno kazneno djelo, da odmah obavijeste policiju na broj 192!

U liniji kriminaliteta droga u prvom tromjesečju ove godine bilježimo 15 djela, u liniji organiziranog kriminaliteta pet djela, u liniji gospodarskog kriminaliteta četiri djela, dok su u liniji prometa zabilježena tri kaznena djela.

Za promatrano razdoblje izdvajamo slijedeće:

- dovršeno je i kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Požege, a kojega se sumnjiči da je tijekom mjeseca veljače, u ulicama Svetog Roka i Orljavskoj u Požegi, provalio u dva ugostiteljska objekta. Uz kaznene prijave zbog teških krađa predan je pritvorskom nadzorniku;

- dovršeno kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Kaptola, kojeg se sumnjiči da je s ciljem pribavljanja ne pripadajuće imovinske koristi na društvenoj mreži izradio stranicu putem koje je građane pozivao da uplate novčane iznose za bolesnu osobu s područja Osijeka, čije je podatke izmislio, čime je počinio kazneno djelo „Prijevara“. Protiv njega slijedi kaznena prijava;

- u mjestu Kusonje, 41-godišnji vozač koji je prije stjecanja prava na upravljanje upravljao teretnim automobilom marke „Volkswagen“ novogradiških registarskih oznaka, ponudio je policijskim službenicima novčani iznos-mito kako ne bi procesuirali utvrđeni prometni prekršaj. Protiv njega slijedi kaznena prijava zbog „Davanje mita“ i optužni prijedlog zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje;

- dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom gdje su policijski službenici temeljem naredbe Prekršajnog odjela Općinskog suda u Požegi, pretražili obiteljska kuća na području Požege u kojoj prebiva, kojom prilikom su pronašli marihuanu i digitalnu vagu. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je od ožujka 2018., u više navrata i većem broju osoba davao drogu i omogućavao njezino trošenje u svojim prostorijama. Protiv njega slijedi kaznena prijava zbog kaznenog djela “Omogućavanje trošenja droga“; - dodala je glasnogovornica

- dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Požege, kojeg se sumnjiči da je tijekom 2017., kao vlasnik trgovačkog društva iz Požege, prikazao u svojim poslovnim knjigama nevjerodostojne račune, te time umanjio svoju poreznu obvezu. Protiv njega slijedi kaznena prijava zbog kaznenog djela „Utaja poreza ili carine“.

 

PREKRŠAJNA PROBLEMATIKA

U prvom tromjesečju 2019. na području PU požeško-slavonske zabilježeno je 37 prekršaja narušavanja JRM-a, za čije su počinjenje prijavljene 52 osobe, dok su u istom razdoblju protekle godine evidentirana 44 prekršaja, a prijavljene su 54 osobe. Najbrojniji su prekršaji iz članka 13. (svađa i vika na javnom mjestu) – 25 prekršaja (prijavljeno 39 osoba).

Na području PP Požega zabilježena su 24 prekršaja (jedan manje nego u prvom tromjesečju 2018.), na području PP Pleternice 12 prekršaja (dva više), dok je PP Pakrac u prvom tromjesečju ove godine zabilježila svega jedan prekršaj (u istom razdoblju protekle godine bilo ih je devet).

Tijekom promatranog razdoblja evidentirana su i 164 prekršaja iz ostalih zakona, za što je prijavljeno 170 osoba. Najbrojniji su prekršaji iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu – 38 prekršaja, a zatim iz Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji – po 26 prekršaja te iz Zakona o prebivalištu – 23 prekršaja.

 

PROMETNE NESREĆE I PROMETNI PREKRŠAJI

Stanje u prometu u prvom tromjesečju 2019. povoljnije je u odnosu na isto razdoblje prošle godine i zabilježeno je manje nesreća (16 ili 12,9%) i manje nastradalih osoba (12 osoba ili 22,6% manje). Smanjen je broj poginulih za jednu osobu, broj teško ozlijeđenih za sedam osoba, a također je i broj lakše ozlijeđenih smanjen za četiri osobe. - zaključila je glasnogovornica JankovićTagovi: policija, izvješće

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Primanje Svete Potvrde u crkvi sv. Leopolda Mandića u Požegi 26.5.2019.

.

IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT: Kutije čekaju 7022 birača u Pakracu

.

Od 27. svibnja Multipak u Pakracu nikad atraktivniji

.

Seniori Stolnoteniskog kluba Požega najbolji na 14. Stolnoteniskom turniru ʺ Brod open 2019ʺ

.

Lipik uvjerljivo slavio u Požegi, Požega se opet oprostila od naslova

.

IZBORI ZA EU PARLAMENT: Puno veća izlaznost(9,17%) nego na prošlim izborima(6,88%)

.

Danas sunčano, sutra stiže promjena vremena

Trpezarijski stol od punog drveta za 6 osoba

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

VELIKA: Najduži stol u Hrvata 2019. (FOTO)

.

Na HRT-u će biti prijenos svete mise iz crkve sv. Mihaela Arkanđela iz Stražemana

.

Nogometna utakmica Veterana NK Papuk i Veterana HNS-a u Velikoj povodom 90. godina NK Papuk

.

Održan Sat istine na Sokolovcu

.

Veliki koncert Mate Bulića u Velikoj 24.5.2019. - 2. dio

.

I kod nas stigle kamere kojima ni jedan auto ne može pobjeći

.

(FOTO) Nezaboravni koncert Mate Bulića u Velikoj, 24.5.2019.

.

Lipiku dodijeljeno 4,7 milijuna kuna za razvoj Poduzetničke zone Lipik 2

.

BOLNICA LIPIK Deveti stručni skup sjećanja na dr. Šretera

.

Danas uživajte u pravom proljetnom danu, temeperatura do 24°C

.

Karavane dolaze, karavane prolaze, a što ću ja birati?!

.

Šest učenica požeške Ekonomske škole na nagradnom putovanju u Strasbourg

.

Reagiranje na tekst gospodina Drage Štokića „Mjesta stradanja hrvatskih vojnika na kraju II. svjetskog rata i u poraću u Požegi i bližoj okolici“ te prvo objavljivanje fotografija s ekshumacije žrtava

.

Mjesta stradanja hrvatskih vojnika na kraju II. svjetskog rata i u poraću, u Požegi i bližoj okolici

FOTONALAZ

Evo kako ptice vide polja uljane repice u cvatu