NASLOVNAKULTURA
IZ TISKA IZAŠLA JOŠ JEDNA KNJIGA O PROŠLOSTI PAKRACA ʺPovijest sporta grada Pakracaʺ

FOTO: Pakrački list

IZ TISKA IZAŠLA JOŠ JEDNA KNJIGA O PROŠLOSTI PAKRACA ʺPovijest sporta grada Pakracaʺ

23.3.2020. 07:42 | Darko Baronica IZVOR: Pakrački list PREGLEDA: 885

Pakrac je, u povodu Dana Grada, dobio još jednu vrijednu knjigu o svojoj povijesti. Ovaj puta to je „Povijest sporta grada Pakraca“, autora Duška Kličeka. Knjiga prati razvoj sporta tijekom 135 godina koji je bio snažna dopuna sveopćem životu i razvoju grada.

Knjiga piše o svim sportovima, bez obzira na dužinu trajanja; piše o svim ligama, navedeni su svi klubovi u svim rangovima natjecanja. Cijelu povijesnu sportsku priču prate brojne fotografije, dokumenti i novinski napisi koji su najbolji svjedoci svoga vremena.

Osim sportova, knjiga ima i  poglavlja o radničkim sportskim igrama, o svim najboljim sportašima i sportskim djelatnicima Pakraca od 1971. godine pa do danas, o ženama u sportu, sportskoj infrastrukturi, školskom sportu, sportu invalidnih osoba te o osobama koje su dale velik doprinos u pojedinim sportskim granama, noseći godinama skoro sami.


Od zanimljivosti, iz knjige izdvajamo da je Pakrac imao natjecatelja na dvije Olimpijade (u Rimu i 4. mjesto u Tokiju) i to veslača Vjekoslava Skalaka iz Filipovca, koji je i nositelj brončane medalje s prvenstva Europe u veslanju.  Osim toga, na olimpijadama su sudjelovali i naši golubari te sportski pilot. Pakrac je imao svjetske prvake, prvake bivše i ove, naše države,  reprezentativce, savezne trenere… Uz „klasične“ sportove, u knjizi su navedeni i sportaši koji su  tražili i nalazili izazove u osvajanju planinskih vrhunaca Europe i svijeta,  ulazili u ring i kavez u najbrutalnijim sportovima, ili mir nalazili u radu s golubovima ili u bridžu.Knjiga nije nastala, kako kaže Kliček,  ni prošli mjesec ni prošlu godinu, niti prošlo desetljeće, nego je nastajala i sazrijevala „u autoru“ od njegovog prvog susreta sa sportom pa sve do današnjih dana. O svemu tome razgovarali smo s autorom.

Da li je netko financijski pomogao izlazak knjige?

Vrijednost ovog projekta za povijest Pakraca prepoznali su mnogi, prije svih gradonačelnica Anamarija Blažević pa su njegovu provedbu potpomogli: Grad Pakrac s 30.000 kuna, što je oko 40 posto ukupnih sredstava, radi čega je Grad  dobio 100 primjeraka knjige. Knjigu su pomogli, što mi je velika čast, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski nogometni savez, Hrvatski rukometni savez, tvrtka „Profine“, bivši odbojkaš Stevo Uzur, Sportski savez Grada Zagreba, Županija požeško-slavonska, Županijski nogometni savez, Savez sportova Županije, ROST šport Zagreb, te naše tvrtke „Poljoprivreda“ Lipik, „EZ Martinović“, „Trim projekt“, „Elektro metal“, „Metalko“ i „Aqua“ Lipik. Osim toga, već u najavi nastajanja knjige po jedan do dva primjerka rezervirali su bivši i aktualni sportaši i sportski djelatnici kojima je distribucija, iako u otežanim uvjetima radi svih ograničenja s kojima živimo, već otpočela.

Knjiga je tiskana u  300 primjeraka, a autor je ujedno i nakladnik. Može se nabaviti kod autora i to uplatom 220 kuna za područje Hrvatske i 325 kuna za inozemstvo na IBAN račun HR 8924020063202638696 i pozivom na broj mobitela 099-422-4225.

Dvadeseti ukoričeni naslov Ovo vam je dvadeseti ukoričeni naslov. Po čemu se rad na ovoj knjizi razlikovao od ostalih?

Iako su mi drage sve moje knjige, i knjižice i svaki napisani tekst o Pakracu, ova knjiga je posebna po tome što sam ju ja osobno živio i proživio i to od mojih sportskih početaka na Pilani, od 1963. godine uz nogometaše, kuglače i rukometaše „Papuka“ i „Jedinstva“, čiji sam bio 15 godina aktivan igrač, pa do mojih aktivnosti kao sportskog djelatnika, ali i novinara sve do današnjih dana. Imao sam sreću da sam prikupljao i čuvao sportske zapise mog oca i Rajka Mašića, ali i iz svih drugih izvora na koje sam tijekom godina nailazio i koji su mi bili dragocjena  osnova za ovaj projekt. Ideja o pisanju ove knjige nastala je prije dvadesetak godina pa sam i kao autor i kao Pakračanin radostan što je ugledala svjetlo dana i predana kao poklon našem Gradu upravo za Josipovo, za Dan Grada.

Ranije ste već objavili nekoliko knjiga sa sportskom tematikom poput povijesti lokalnih nogometnih klubova Hajduka, Lipika, Slavonije, Croatie, Dinama, ali i KK Papuka. Koliko je te građe završilo u ovom presjeku pakračkog sporta?

U ovoj knjizi je završilo vrlo malo te građe, tek po koji podatak, jer je ovo posve drugačija knjiga. Na 300 kolor stranica s 870 fotografija obrađeno je 29 sportova koje su konzumirali građani Pakraca od 1885. godine pa do danas, dakle, znatno je šira od tema koje sam obrađivao u spomenutim knjigama.

Posebno mi je drago što sam jedno poglavlje posvetio sportašima i sportskim djelatnicima koji su dali značajan doprinos u razvoju sporta.  Upravo zahvaljujući takvim osobama sport je opstao na ovim prostorima sve do današnjih dana, šireći se i napredujući uz sve kvalitetniju sportsku infrastrukturu i ostale uvjete rada. Da bih sve zapisao što sam želio i što građani očekuju, bilo bi mi potrebno barem tri puta više stranica, ali, vjerujem da sam i na ovih 300 stranica spomenuo i opisao sve, ili barem sve i da nitko nije zaboravljen.

Imate li u planu neku novu knjigu iz pakračke povijesti?

Za sada nemam planova za pisanje neke nove knjige, osim ponešto za „Povijesni zbornik“,  ali predstoji mi veliki posao na sređivanju fotografija i pisane građe kako bih sve to poklonio Muzeju Grada Pakraca.


Tagovi: pakrac, grad pakrac, dan grada pakraca, knjiga, povijest sporta, povijest sporta u Pakracu

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Pogođen je Bingo plus 6, pogledajte gdje odlazi milijun kuna

.

Proslava sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije

.

U četvrtak u Požegi besplatna pravna pomoć svim građanima

.

Zbog kvara na električnim instalacijama zapalio se automobil

.

U protekla 24 sata zabilježeno je 45 novih slučajeva zaraze korona virusom

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 3 slučaja zaraze korona virusom

.

Obitelj Blašković otvorila vrata novih smještajnih kapaciteta u Pleternici

.

Policija tijekom vikenda zabilježila čak 130 prekršaja- izdvajamo vozača čija dozvola je istekla prije skoro dvije godine

.

VIKEND REKORDER: U 17sati zaustavljen s 3,45 promila i završio 15 dana iza rešetaka

.

Otuđen bicikl, plodovi aronije, motociklistička jakna i kaciga, požari, predaja oružja...

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića Varelovac

Mikrokredit izmedu pojedinaca

Kreditna ponuda za po

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Sutra će bez plina biti...

.

Ispunjavanjem ankete možete ocijeniti turističku ponudu koju pruža Požeško-slavonska županija

.

Danas će bez struje biti...

.

Molitveno bdijenje u požeškoj ckrvi sv. Lovre

.

Danas pretežno sunčano i vruće

.

Bolje nećete probati: Recept za najfinije ledene kocke koje će svi voljeti

.

Pogledajte kada će vam djeca u školskoj godini 2020./2021. ići na praznike

.

Ljudi velikog srca pomažu Đuri kojemu je grom ubio 20-ak ovaca

.

Trenutno pet aktivnih slučajeva COVID-19 na području naše županije

.

Međunarodno otvoreno prvenstvo Hrvatske u cestovnim moto utrkama održano na požeškoj Glavici

.

Stožer: U protekla 24 sata zabilježen je 61 novi slučaj

.

Prirodnim preparatima u borbu protiv komaraca

.

VLASNIK DUĆANA I SERVISA “BICIKLI TESSARI” Oko male obiteljske ideje izgradili smo ozbiljnu priču

.

Ivan Šedevi krenuo na pješački maraton Slavonijom i Baranjom

.

Vikend noćno kupanje u Lipiku odlično posjećeno uglavnom mlađim generacijama

.

Ljetni susret bogoslova Požeške biskupije u Velikoj

.

Brze knedle sa šljivama: Jednostavan recept bez krumpira za 10 kuna

.

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 30 do 33 °C

.

Danas će bez struje biti...

FOTONALAZ

Još jedno genijalno požeško parkiranje