Tvrdo tlo i vrućina: Najbolji županijski orači odmjerili vještine

Županijsko natjecanje u oranju
(FOTO: Aleksandar Grlić)

04.08.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7831

Na jubilarnom desetom županijskom natjecanju orača u organizaciji Poljoprivredno savjetodavne službe i Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača "ŽUONO" na oranicama između Pleternice i Buka okupilo se 13 natjecatelja sa svojim traktorima. U obje kategorije nije bio iznenađenja. U kategoriji plug premetnjak svoju prošlogodišnju titulu pobjednika potvrdio je Mijo Samaržija iz Biškupaca, dok je u kategoriji pluga ravnjaka prvi bio također prošlogodišnji pobjednik Miroslav Bartolović iz Alilovaca.

Samaržija pobijedio 6 puta zaredom

- Obrađujem oko 150 hektara zemlje na području od Požege do Biškupaca, imam četiri traktora. Sada sam došao sa Hürlimannom od 90 konjskih snaga s plugom od dvije brazde. Ne može se očekivati ništa, ne znam hoću li pobijediti, uvjeti su loši za sve, suho je i neravno, vruće je, ali to nije toliki problem. Najviše volim druženja na ovakvim natjecanjima, posebno na državnim jer se steknu neki prijatelji koji se inače ne bi stekli. Na državnim natjecanjima sam obično negdje oko sredine, a sudjelovao sam četiri puta - kazao nam je Mijo Samaržija prije pobjede koju je ostvario šestu godinu u nizu.





Svi se slažu da su uvjeti na ovogodišnjem natjecanju bili teški, no onim iskusnijima je to dječja igra.

- Moja obitelj se bavi povrtlarstvom, plasteničkom proizvodnjom i proizvodnjom na otvorenom na 30 jutara. Već dvije godine se "natežem" hoću li ići ili ne i ove godine sam uspio. Prvi put se natječem. Vidjet ćemo kako ću proći. Zemlja nije ravna, ima puno rupa i jako je tvrda, pitanje je hoće li plugovi izdržati. Ovo nam je jedna od rijetkih prigoda da se podružimo. Većinom se svi poznajemo, ali se ne vidimo dok se ne dogodi natjecanje ili prosvjedi ili ako se eventualno sretnemo na silosu - priča Luka Japarić iz Požege.

- Propustio sam samo dva natjecanja zbog mora, najbolji dosadašnji plasman mi je bilo treće mjesto. Ima četiri premetnjaka pa ne mogu biti peti nikako. Obrađujem 90 hektara u Alagincima, imam puno iskustva s traktorima, pomažem prijateljima, a oni nekad meni. Ovo je nama igra - kazao nam je Nikica Marić iz Alaginaca koji je ovaj put bio drugi.



Prezentacija oranja na starinski način

Članovi konjogojske udruge Vallis Aurea su došli podržati natjecanje pa su se neki okušali u oranju na starinski način. Traktorima je bilo teško, konjima još teže.

- Bilo je više nego katastrofalno. Tlo bi trebalo nakvasiti za konje, to su orali traktori, vršili kombajni, strahovito je tvrdo, a inače je suša. Vidite da traktoristi imaju problema, a kamoli mi, koji oremo sa "repatim strojevima". Bio bi red da dobijemo barem zahvalnicu jer smo dovezli automobilima te jadne životinje. Navodno ćemo ih dobiti iduće godine - kaže nam Nenad Horvat iz Požege.



Natjecanje uspješno usprkos teškim uvjetima

Organizatori su zadovoljni, iduće godine i natjecanje s konjima postaje službeno.

- Zadovoljni smo odazivom za ovo natjecanje koje je i kvalifikacijsko za državno natjecanje koje će se održati 31. kolovoza u Sredancima u Brodsko-posavskoj županiji. Ove godine vrijeme i zemlja su vrlo teški za oranje, tlo se nezgodno kidalo i brazde nisu bile najbolje. Što se tiče organizacije smo zadovoljni, zahvalio bih se Pleterničanima na domaćinstvu, kao i svim sponzorima koji su osigurali nagrade i oranicu te konjogojskoj udruzi "Vallis Aurea" - kaže Ivica Prpić, organizator natjecanja i voditelj mehanizacije Poljoprivredno savjetodavne službe.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI