Gradski bazen ima 60 godina, a još nema uređeno parkiralište

27.07.2013. | M.N.
Pregleda: 11499

Gradski bazen Požega danas obilježava 60. obljetnicu otvaranja. Tim povodom Jurica Bešlić iz Požeškog sportskog saveza poslao nam je tekst u kojem analizira povijest požeških bazena, ali i njegovo sadašnje stanje. Bešlićevo pismo prenosimo u cijelosti.

Gradski bazen u Požegi otvoren je na današnji dan prije točno 60 godina. Nekoliko dana ranije, 16. srpnja osnovan je Plivački klub Požega koji postoji i danas te svakog ljeta organizira jednomjesečnu školu plivanja za najmlađe Požežane. Gradnja bazena počela je 1952. a plivački bazen olimpijskih dimenzija otvoren je 27. srpnja 1953. U naredne četiri godine napravljena je zgrada sa svlačionicama i stanom, postavljena je ograda i posađene sadnice.

Kada su 1957. dovršeni radovi upravljanje bazenom predano je Plivačkom klubu Požega koji je godinama organizirao plivačka prvenstva Slavonije i Baranje, a na bazenu se igrao čak i vaterpolo. Mali bazen sagrađen je 1961. a iste godine je uređena i staza, postavljena rasvjeta te su napravljena igrališta za rukomet i košarku.

Na punjenje iz gradskog vodovoda prešlo se 1969. a 1972. je asfaltirano košarkaško igralište. Filter za pročišćavanje vode iz rijeke Veličanke postavljen je i pušten u rad 1999. Igralište za odbojku na pijesku napravljeno je 2003. Nakon Plivačkog kluba bazenom je godinama upravljao Požeški športski savez a 2007. vlasnik objekta Grad Požega upravljanje je povjerio gradskoj komunalnoj tvrtki Tekija. Požega je prije 60 godina bila među prvim gradovima u Slavoniji koji su imali bazen olimpijskih dimenzija a iz današnje perspektive žalosno je u kakvom se stanju nalaze bazeni koji su prije više od pola stoljeća bili ponos Požege. Prije zatvorenog bazena o kojem se godinama priča (najviše prije lokalnih izbora) potrebno je napraviti sanaciju postojećih vanjskih bazena. Prije svega treba urediti školjku postavljanjem pločica na način kako je to prije nekoliko godina kvalitetno riješeno na veličkim bazenima. Potrebno je i iznova asfaltirati stazu u krugu bazena te urediti prilaz i asfaltirati parkiralište ispred Gradskih bazena i  Gradske kuglane.


Uz Sportsko – rekreacijski centar  bazen je jedini gradski sportski objekt koji nema uređeni prilaz i parking. Tek nakon sanacije postojećih bazena može se planirati gradnja malog 25- metarskog natkrivenog bazena koji bi tijekom godine koristili svi građani Požege od učenika, sportaša do umirovljenika. Treba također znati da su bazeni ne samo sportski objekti nego i javna potreba te da zatvoreni bazeni nigdje u svijetu ne rade u financijskom plusu. Zatvoreni bazen bio je i velika želja legendarnog požeškog sportskog radnika i vizionara Tomislava Pirca koji je dugi niz godina bio pokretač svih sportskih aktivnosti u gradu i inicijator osnivanja brojnih sportskih klubova. Nekadašnja općina Slavonska Požega je 1965. i 1966. proglašena za najbolju sportsku općinu na nivou bivše države a to  priznanje je zaslužila većinom zbog izgrađenih sportskih objekata koji su bili zamašnjak razvoja kvalitetnog sporta u gradu i općini. Treba vjerovati da će se u narednom razdoblju obnoviti i modernizirati svi gradski sportskioobjekti te da će Požega doživjeti sportsku renesansu kao i prije pedesetak godina.


Jurica Bešlić



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI