Bez osnovne škole 14 posto, s diplomom 10 posto stanovnika PSŽ

Požeško-slavonska županija
(FOTO: Google Maps)

26.07.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 4892

Državni zavod za statistiku objavio je nove podatke obrađene iz Popisa stanovništva 2011. Statistika koja se odnosi na obrazovanje stanovništva i informatičku pismenost nikako ne ide na ruku Požeško-slavonskoj županiji, koja je po gotovo svim pokazateljima ispod hrvatskog prosjeka.

Po razini obrazovanja najviše je građana sa završenom srednjom školom - 47 posto među starijima od 15 godina. Osnovnu školu završilo je 28, a visoku 10 posto stanovništva. Čak 14 posto nema završenu osnovnu školu, među kojima prevladavaju žene. Imamo 41 doktora znanosti, od kojih 25 žive u Požegi.

Gledano po gradovima i općinama, najgora je situacija u općini Čaglin gdje svaki četvrti mještanin nema završenu osnovnu školu. Među gradovima, najmanji udio visokoobrazovanih građana ima Pleternica (6 posto), a najveći Požega (16 posto).


Zanimljivo je da 2011. godine, kada se provodio ovaj popis stanovništva, čak 50 posto populacije starije od 10 godina je odgovorilo kako se ne služi internetom. Među njima je više žena.


Ako ste se pitali koja su najčešća prezimena u Požeško-slavonskoj županiji, to su Grgić, Kovačević i Marić. U Lipiku je najviše Adžijevića, u Kutjevu Markovića, u Pakracu Grgića, a u Pleternici i Požegi Kovačevića.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI