Posao s Nijemcima sam pronašao na internetu, mladi učite jezike!

Berislav Jagustin
(FOTO: iz priv. kolekcije B. Jagustina)

21.07.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 12737

Kada mnogi ne mogu naplatiti prodano, najbolje je ponuditi svoje proizvode na tržištima koja nemaju takvih problema. Berislav Jagustin iz Pleternice učinio je upravo to, nudi svoje usluge u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

- Prije tri mjeseca sam pokrenuo jednostavni d.o.o. i uspio dobiti poslovni prostor u pleterničkom poslovnom inkubatoru. Nisam imao puno problema s papirologijom oko otvaranja društva i riješio sam sve u mjesec dana. U početku ne moramo plaćati poslovni prostor, a kako budem razvijao posao plaćat ću ga u sve većem postotku, ali mislim da su ovakvi inkubatori odlična ideja - kaže nam mladi poduzetnik.

Berislav preko svoje "Libertas virtualne asistencije" pruža marketinške, knjigovodstvene i informatičke usluge tvrtki u Njemačkoj. Nekadašnjeg poslodavca i sadašnjeg poslovnog partnera je našao na internetu.


Posao pronašao putem Skype-a


- U ovom poslu sam zapravo oko 3 godine. Oglas za posao sam našao u običnom oglasniku, nije bio čak ni na specijaliziranom portalu s ponudom poslova. Javio sam se na razgovor preko Skype alata za internetsku telefoniju i dobio sam posao u tvrtki "Mein Virtueller Assistent" iz Njemačke. Puno mi je pomoglo znanje jezika, a osim hrvatskog govorim njemački, engleski i francuski. Njemački sam dodatno usavršio na ovom poslu, svima mladima bih preporučio da nauče strane jezike - poručuje Jagustin.

Usluge koje se nude preko modernih tehnologija nije teško izvoziti u Njemačku gdje je naplata sigurna.
- Nikad nisam čekao više od 7 dana da naplatim posao, u Njemačkoj vam se ne može tako nešto dogoditi. Preko 90 posto posla obavljam preko elektroničke pošte, a ostatak preko profesionalnih društvenih mreža kao LinkedIn i Xing.

Ne zanima me hrvatsko tržište


- Biti poduzetnik je napornije nego raditi za nekoga, jer radno vrijeme nije određeno. Posao je prilično fleksibilan pa se radi kada god imate posla. Za sada se još uhodavam, no mogu živjeti od svoga rada i zadovoljan sam. Nadam se da ću u malo daljoj budućnosti i sam biti poslodavac. Fokusirat ću se na strano tržište, a domaće me ne zanima - dodaje Jagustin.

- Mislim da je najveća prednost Europskoj unije u tome što će pokrenuti proces decentralizacije države kao što je to slučaj u ostalim zemljama EU te da će mladi ljudi shvatiti da se može dobro živjeti u Slavoniji - poručio je na kraju.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI