Pješačka zona pretvorena u umjetničku koloniju

Umjetnici su crne kišobrane pretvarali u šarene suncobrane
(FOTO: Aleksandar Grlić)

20.07.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 8993

"Slučajno je tako ispalo, prijatelj je imao mehanizam koji nisam htjela baciti", govori nam mlada požeška umjetnica Danijela Žilić pokazujući neobičnu glazbenu skulpturu i nastavlja objašnjavati jednu drugu. "Indijanka, božica mjeseca drži zeca jer je prema njihovoj mitologiji svijet imao dva sunca. Onda je netko bacio zeca na jedno i nastao je mjesec."


Danijela Žilić

Danijela je samo jedna sudionica ovogodišnjeg PožArta, dvodnevne izložbe požeških umjetnika. Izložba je započela u petak u Galeriji Ciraki u Gradskom kazalištu, a tijekom dana preselila se u požešku pješačku zonu gdje autori izlažu svoje skulpture, slike i primijenjenu umjetnost. Osim razgledanja, prolaznici se mogu uključiti i u bojanje kišobrana u akciji "Protest protiv sunca i kiše".


- Bojamo crne kišobrane u otkačene i šarene suncobrane. To je simboličan protest. Svi protestiraju protiv nečega pa idemo onda i mi prosvjedovati protiv ludih pojava u prirodi i društvu. Prijavilo nam se 16 kreativnih radionica. Ovdje je više primijenjena umjetnost, ali smo iznijeli i slike. Izlažemo zapravo sebe, to je jedna simbolika, umjetnik je izložen na ulici. Hoćemo predstaviti ljude koji se bave umjetnošću a koje Požežani ne poznaju. Umjetnost nema granica, glupost je da moraš biti akademski slikar da bi se izražavao. Umjetnik je u svima nama, samo je pitanje tko će dozvoliti da taj umjetnik izađe van - kazala nam je organizatorica Snježana Mekić Delić.



Snježana Mekić Delić

Kišobrani, odnosno suncobrani se prodaju prolaznicima, a novac se mogao donirati i direktno u "humanitarnu kost" udruge Sirius koja se brine za napuštene životinje. Priredba je osim Požežana privukla i jednu mladu osječku umjetnicu.

- Saznala sam za PožArt preko Facebooka. Sviđa mi se, ovakvih događanja nema ni u Osijeku, sviđa mi se i ovaj grad i kreativna ekipa koja sudjeluje u ovome, pokušavam upisati akademiju, od pretprošle godine slikam konje, fasciniraju me njihove oči. Volim otkrivati nove načine crtanja, kombinirati tehnike i slikam svašta, ovdje mi je super - rekla nam je Helena Halilović


Helena Halilović

Marijo Blažević je predstavio figure iz popularne kulture, od stripova, filmova do videoigara

- Izrađujem ih od papira i ljepila oko 7 godina. Inspiriraju me najviše likovi iz animiranih filmova, najviše Spužva Bob. Volim i motive iz rokerske kulture. Jednu figuru izrađujem 2 do 3 tjedna. To se suši, ne može se sve odjednom napraviti, pa ih radim više istovremeno. Lijepim ih sloj po sloj, svaki dan radim neki drugi dio. Samouk sam, inače sam tesar i povremeno radim sezonske poslove u poljoprivredi. Ovo mi je zabava , hobi ali i dodatni izvor prihoda. Prvi put sudjelujem u PožArtu i mislim da treba to malo češće organizirati - kazao nam je Marijo.


Marijo Blažević

- Ovakvo nešto bi se trebalo događati cijeli mjesec, kao neka likovna kolonija, ali sa štandovima. bilo bi to super - kaže požeška slikarica Maja Smoljanović.

Pogledajte cijelu fotogaleriju PožArt-a 2013.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI