Homologirana kaciga obavezna za motocikliste i mopediste

Zaštitna kaciga
(FOTO: PU požeško-slavonska)

16.07.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 7869

Budući da je Policijska uprava požeško-slavonska zaprimila puno upita vozača motocikala i mopeda vezanih za nedavne izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, poslali su nam priopćenje u kojemu obavještavaju o aktualnim propisima.

"Propisano je da vozač motocikla ili mopeda, te vozač lakog četverocikla bez zaštitne kabine i četverocikla bez zaštitne kabine, kao i osobe koje se prevoze na tim vozilima moraju za vrijeme vožnje na cesti, na glavi nositi propisanu homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Svaka homologirana kaciga mora imati međunarodnu homologacijsku oznaku koja treba biti neizbrisiva (otporna na habanje), jasno čitljiva i postavljena na lako pristupačnom mjestu (najčešće je zašivena na sustavu za držanje kacige-remenu)", stoji u priopćenju koje potpisuje Nikolina Janković, službenica za odnose s javnošću PU požeško-slavonske.

Službenica Janković podsjeća kako međunarodna homologacijska oznaka ima kružnicu oko slova E iza kojega se nalazi razlikovni broj države koja je odobrila homologaciju, slovno-brojčanu oznaku i crticu iza homologacijskog broja iza koje se nalazi serijski broj proizvodnje. Kod novijih kaciga ispred serijskog broja obavezna je i jedna od slovnih oznaka ("J" za kacige bez zaštite donjeg dijela lica, "P" za integralne kacige sa zaštitnim oblogom donjeg dijela lica ili "NP" za integralne kacige koje imaju oblog, ali ne i zaštitu donjeg dijela lica).




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI