Župani nezadovoljni odnosom države prema proizvođačima pšenice

Sastanak Koordinacije slavonskih župana
(FOTO: Matea Pandžić)

11.07.2013. | Matea Pandžić
Pregleda: 3756

Na današnjoj Koordinaciji župana i predstavnika razvojnih agencija iz pet slavonskih županija održanoj u Velikoj županijskoj vijećnici u Požegi raspravljalo se o ruralnom razvoju Republike Hrvatske, korištenju EU fondova te sanacijama bolnica.

Nedovoljna suradnja s ministarstvima

- Županije nemaju veliki izvorni proračun i stoga tražimo da se osnuje jedan garancijiski fond na razini ministarstava –  izjavio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je naveo problem EU fondova.


Zamjenik župana Osječko–baranjske županije Željko Kraljičak istaknuo je problem u projektima i samom projektiranju za koje, kako tvrdi, hrvatska država još uvijek nema razumijevanja.


- Problem koji smo zaključili prije šest mjeseci je i danas aktualan, a to je sporost u organizaciji, slaba suradnja između ministarstva i razvojne agencije ministarstva s našom razvojnom agencijom koju su koordinatori razvili na područijima naših županija. Ta suradnja treba biti čvršća i bolja, treba ju decentralizirati i koristiti fondove na način kao što se koriste kapaciteti razvojne agencije koje postoje na terenu, ali smo financijski nemoćni i tu tražimo potpore – dodao je vukovarsko–srijemski župan Božo Galić.

Sastanak s ministrom zbog otkupa pšenice

- Cijena pšenice ovih dana je pitanje svih pitanja na terenu. Ne bih govorio o cijeni pšenice nego o problematici i upravo stav pet slavonskih župana jest da tražimo žurni sastanak s ministrom poljoprivrede, s proizvođačima te da se tamo definiraju i riješe problemi. Naš seljak je ove godine devastiran zbog vremenskih nepogoda, stoga potpora našem seljaku treba biti u cijelosti definirana i završena, a na kraju to i jesu obveze zakona – kazao je Tomašević.

- Bitno je da cijena pšenice ne smije biti niža nego što je bila prošle godine, ali je važno da ministar donese pravilnike kvalitete otkupa jer znamo da je pšenica lošije kvalitete nego što je bila prošle godine – rekao je Kraljičak.

- Na istoku Hrvatske žetva je već privedena samom kraju, a cijenu ne možemo jasno definirati jer žetva nije u cijelosti gotova. Smatram da resorni ministar treba definirati cijenu s proizvođačima i otkupljivačima, budući da su uvjeti rada veoma teški zbog vremenskih nepogoda, a potpora i poticaj koji su trebali biti isplaćeni 30. lipnja nisu isplaćeni – dodaje Galić.

Galić poručuje OPG–ovcima, ukoliko žele spasiti i osigurati daljnju proizvodnju neka se obrate ministarstvu te da široko i jasno razgovaraju o nastalim štetama uzrokovanim nepogodnim vremenskim uvjetima.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI