U našoj županiji liječi se 40-ak ovisnika o teškim drogama


(FOTO: 034 portal)

26.06.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10760

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga u Grabriku je održana izložba učenika srednjih škola „Kreativni i neovisni“. Natječaj za radove je organizirala Požeško-slavonska županija, a Zavod za javno zdravstvo PSŽ u suradnji sa Županijskim povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, Policijskom upravom i udrugom PET PLUS organizirao je izložbu.

- Odlučili smo se za Grabrik jer se održava malonogometni turnir u sklopu Sportskih igara mladih. U natječaju „Kreativni i neovisni“ teme su bile slobodne i tiču se svih ovisnosti, ne samo onih ilegalnih i kako im reći "Ne!" - pojasnio nam je Dejvid Zombori, psiholog na Odjelu za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZJZ PSŽ.




Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo stopa liječenih od svih ovisnosti je skoro tri puta manja u odnosu na onu u državi, a opijatska ovisnost iznosila je 82,5 ovisnika na 100.000 stanovnika. Pokušali smo doznati nešto više.


-  Kod lakih droga najčešće se radi o marihuani. Teška droga je kod nas najčešće heroin i imamo 40-ak registriranih ovisnika o težim opijatima. Tu je riječ samo o onima koji se liječe. Ovisnost je kronična recidivirajuća bolest mozga, no ne znači da su ovisnici doživotno osuđeni. Problem se treba što ranije uočiti i liječiti. Imamo ljude koji su otišli u komunu i terapijsku zajednicu i rehabilitirali se. Osobno znam ljude koji su se nakon više pokušaja uspjeli osloboditi ovisnosti, osnovati obitelj i živjeti normalan život - ispričao nam je Zombori.



Ovisnost može voditi i do takozvanog sekundarnog kriminala.

- Droga je skupa, ovisnik o heroinu treba svaki dan smisliti 500 kuna, a kako ima problema u funkcioniranju teško može naći ili zadržati posao. Tako ostanete bez sredstava za život, a kamoli za financiranje potreba za drogom, a to vas tjera da kradete ili postanete diler.



- Ako imate problem možete nam se obratiti u Županijsku 9, na Odjel za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Javiti se mogu i roditelji koji smatraju da im je dijete krenulo tim putem. Stavljamo naglasak na prevenciju jer se na početku radi o eksperimentiranju koje treba spriječiti prije nego li postane ozbiljno. Naravno da od 100 mladih koji probaju marihuanu većina neće nastaviti s konzumiranjem, ali postoji opasnost - dodaje Zombori.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI