Nitko ne želi Studenac: Todorić, Tedeschi i Šimić nisu zainteresirani

Pogon punjenja mineralne vode u tvornici Studenac Lipik
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

24.06.2013. | Poslovni.hr/M.N.
Pregleda: 7553

Koprivnička Podravka je najavila da će u srpnju objaviti natječaj za prodaju tvornice Studenac Lipik. Međutim, prema pisanju Poslovnog dnevnika, pronalazak kupca bit će teška misija. Za Podravkinu tvornicu pića interes ne iskazuje niti jedan od najvećih hrvatskih igrača iz ove branše.

Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke već je opovrgnuo da pregovara o prodaji Studenca Agrokoru Ivice Todorića, a sada su iz Agrokora i službeno odgovorili da s Podravkom neće trgovati. Atlantic grupa Emila Tedeschija također ne pokazuje interes: "Trenutačno ne razmišljamo o novim akvizicijama u ovom segmentu", odgovorili su za Poslovni dnevnik. Ni u Coca-Coli nisu zainteresirani iako "neprestano procjenjuju mogućnosti koje mogu pridonijeti održivom rastu poslovanja kompanije i vlastitih robnih marki". Ako se takve mogućnosti jave u budućnosti, bit će spremni uzeti ih u obzir, kažu u Coca Coli ističući da "trenutačno ne razmatraju akvicije na hrvatskom tržištu."

Iako uspješno razvija biznis s vodom, ni bivši nogometaš Dario Šimić ne razmišlja o novoj akviziciji. Nije ga, kaže, zaintrigirala najava Podravke o prodaji Studene. Specijalizirali su se za vodu u galonima i u toj kategoriji namjeravaju i dalje jačati tržišnu poziciju tvrtke Aquaviva.


Podsjetimo, Uprava i nadzornici Podravke prije nekoliko dana, poslije analize poslovnih rezultata, zaključili su da je segment pića uz pekarstvo i zamrznuti asortiman neprofitabilan, odnosno da je uteg koji sputava snažniji razvoj ostalih, globalno prepoznatljivih Podravkinih brendova pa su se odlučili do kraja godine riješiti Studenca i Studene koji se proizvode u Lipiku. Ta je vijest pogodila prvenstveno više od stotine radnika lipičke tvornice koji sada s nestrpljenjem čekaju da vide kakva će im biti sudbina i hoće li se naći novi vlasnik ili će ostati bez posla.


Međutim, Poslovni dnevnik dalje navodi kako je u financijskom izvješću Podravke za 2012. godinu vidljivo da je prihod ostvaren pićima ostao gotovo istovjetan kao i prethodnih godina, iznosio je 343,5 milijuna kuna. Iz toga je jasno kako segment pića nije u kategoriji gubitaša, a ostvarena dobit prošle godine narasla je u odnosu na prethodnu i iznosi 10,4 milijuna kuna.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI