Pleterničani planiraju LED rasvjetu i još jednu hidroelektranu

21.06.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 11989

Grad Pleternica pokrenuo je još tri energetski značajna projekta: LED rasvjetu, solarnu elektranu i drugu hidroelektranu.

- Ako dobijemo sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša, planiramo postavljanje LED rasvjete na području grada čime bismo uštedjeli do 65 posto na troškovima javne rasvjete. Postavljamo solarnu elektranu na krov poduzetničkog inkubatora koja će proizvoditi električnu energiju za potrebe poduzetnika i godišnje bi trebala proizvesti 31.000 kWh električne energije. Poduzetnici će tako godišnje uštedjeti 25 do 30 tisuća kuna - izjavila je gradonačelnica Antonija Jozić.

Nova hidroelektrana proizvodit će godišnje oko pola milijuna kuna vrijednu električnu energiju, bit će snage 130 kW. Uz postojeću elektranu na Orljavi snage 250 kW trebala bi biti znatan izvor prihoda.


- Odlukom fonda za zaštitu okoliša dobili smo sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za drugu hidroelektranu u iznosu od 60 posto, za što ćemo vrlo brzo raspisati javni natječaj. Nakon toga ćemo u što kraćem roku pokušati doći do građevinske dozvole kako bismo iz strukturnih i kohezijskih fondova, koji nam se otvaraju nakon 1. srpnja, mogli povući sredstva. Procijenjena proizvodnja bila bi vrijedna oko pola milijuna kuna. To je za nas iznimno puno jer to 10 posto gradskog proračuna - dodaje gradonačelnica.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI