Mislite da je prevruće: Što biste na njihovom mjestu?

Djelatnici Nadcestarije Pakrac rade bez problema i po najvećim temperaturama
(FOTO: Mario Barać)

20.06.2013. | Mario Barać
Pregleda: 8319

Josip Benković, lipički meteorološki motritelj je danas u 14 sati u Lipiku izmjerio 35,3 stupnja Celzijusa u hladu, što je najveća temperatura koja je u ovom gradu izmjerena ove godine.

Većina ovakve temperature prilično teško podnosi, ali ima i onih kojima je priroda posla takva da rade na mjestima gdje su temperature i znatno više i uvjeti rada znatno teži pa smo se danas odlučili obići neke od njih.

Asfalt na 180 Celzijusa


Među onima kojima rade na vjerojatno najvišim temperaturama su „cestari“, a radnike pakračke „Nadcestarije“ smo zatekli na asfaltiranju ceste u Donjoj Obriježi. Asfalt pod nogama doslovno „cvrlji“.


– Asfalt je temperature od oko 180 stupnjeva Celzijusa i možda se, dok ga se doveze do mjesta asfaltiranja, ohladi nekih desetak stupnjeva. Ovdje nema ni hlada za skloniti se i jedini spas je hladna voda, tvrdi Drago koji dnevno popije i do 5 litara vode. Obilno znojenje znači i da preko dana i smršavi.



– Ne znam točno koliko kilograma izgubim, ali znam da ih navečer vratim jer sutra treba ponovno iznova raditi. Mi cestari smo specifični po tome što u vrijeme vrućina, dok svi love hlad, mi se pržimo na cesti, a u zimi, kada se svi sklanjaju unutra, u toplo, mi smo opet na cesti gdje se smrzavamo, pojašnjava Drago.

Zajedničko svim „cestarima“ je i ten -  preplanula koža boje čokolade na čemu im vjerojatno zavidi većina pripadnica ženskog spola.



Braća po tenu cestarima su i radnici koji u ove vruće dane obavljaju poslove bojanja horizontalne signalizacije. U središtu Lipika smo zatekli radnike „Ceste“ iz Slavonskog Broda. Na više retoričko pitanje: - Je li vruće?, Anton, veteran u ovom poslu, kroz smijeh odgovara: - I nije kako može biti!

Ergela: Spoj vrućine i „mirisa“

I on tvrdi da je jedini spas velika količina vode koju moraju unijeti u tijelo, a osim vrućine, djelomični problem stvara im intenzivan miris asfaltne boje na nitro bazi. Za razliku od nas civila, cestarima je taj miris uobičajen i vjerojatno im ne predstavlja prevelik problem, a slično vrijedi i za radnike u ergeli Lipik.



– Naša je prednost što nismo direktno izloženi suncu, ali zbog visokih temperatura je intenzivniji vonj konja u štalama. Za razliku od vas koji to osjetite odmah prilikom ulaska u štalu, mi s tim nemamo problem jer se nos već odavno navukao, tvrdi Franjo koji je za vrijeme našeg posjeta odrađivao četkanje konja.

Kuhaju se i strojovođe

Za ovih velikih vrućina vjerojatno rijetko pomišljamo na zaposlenike u javnom prijevozu, a uvjerili smo se da ni njima nije lako. Na željezničkoj postaji u Pakracu smo u vlaku zatekli strojovođu Marija.



– Ovisi o tome ima li kompozicija klimu ili ne. Ako nas dopadne ona bez klime, temperature se u kabini penju i preko 45 Celzijusa. Neki kolege to rješavaju da otvore prozore i naprave propuh, ali ja ne smijem jer odmah dobijem glavobolju pa je puno tekućine i ručnik jedini način da se koliko-toliko rashladim, tvrdi Mario i dodaje kako sudbinu strojovođe dijele i svi putnici vlakova na relaciji B. Jaruga – Daruvar koji su u pravili stariji od 30 godina.

Usprkos činjenici da je radni prostor uređen prema svim normama, „kuhaju“ se i u Lipik Glasu, a posebno u pogonu kalionice. Kod peći za kaljenje zatekli smo Davora koji ističe kako temperature dosežu i do 45 Celzijusa. – Dnevno popijem barem 3 do 4 litre vode, a jedina kakva takva pomoć su nam ventilatori, ističe.



Umjesto kupanja, u bazenu se „kuhaju“

Nije lako ni radnicima javnih radova Grada Lipika koji već danima neumorno rade kako bi Lipičani i Pakračani što prije u funkciji imali bazene. Njima je vjerojatno još teže zbog podsvjesne činjenice da se „prže“ dok uređuju bazene koji služe upravo za osvježenje.



– Hladna voda za piće je jedino rješenje, a zbog visokih temperatura radni dan započinjemo već u 6 sati jer se posao mora odraditi bez obzira na vrijeme i vrućine, pojašnjava Ognjen.



Nema sumnje da postoje i mnogi drugi nespomenuti poslovi koje obavljaju poljoprivrednici, građevinari, šumari, vatrogasci i drugi, a koji nisu ništa lakši.

Rad u autopraonici – idealan posao

Kako bi vam koliko toliko olakšali ovaj temperaturno pakleni dan, za kraj ovog obilaska smo ostavili Darka koji radi u pakračkoj autopraonici i koji vjerojatno ima trenutno najpoželjniji posao u gradu.

– Naravno da je po ovim vrućinama pravi užitak raditi s vodom i da se vrućina puno lakše podnosi. Osvježavajuće je i ugodno i to je sigurno prednost ovog posla, ali sve one koji bi se sa mnom sada mijenjali, pozivam da dođu u praonicu u zimskim mjesecima, ističe Darko koji tvrdi da je aute prao i na temperaturi od -22 stupnja Celzijusa.



Što god radili i u kojim god uvjetima, na kraju ostaje zaključiti da će vjerojatno neki od vas čitatelja od sutra bolje znati cijeniti svoj radni prostor i posao. Ako ga imate.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI