Stiže nam toplinski val: Kako se zaštititi?

Sunce - zalazak
(FOTO: Marko Iličić)

18.06.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 6191

Ljeto još kalendarski nije počelo, ali termometar pokazuje kao da se već nalazimo usred kolovoza. Vlado Baričević, voditelj Meteorološke postaje Kutjevo izmjerio je jučer u 15 sati 32,5 stupnjeva Celzijusevih u hladu, što je svakako među rekordnim pokazateljima za ovaj dio lipnja. Prema njegovim riječima, ljeto će biti dugo i vruće, a jesen topla.

Stabilnije tek za vikend

- Temperatura će nastaviti rasti. Najviša se očekuje u četvrtak, a već u petak navečer trebalo bi doći do stabilizacije. Prema informacijama koje sam dobio iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, cijelo ljeto će biti prilično vruće, a toplo vrijeme nastavit će se i na jesen - rekao je Baričević u razgovoru za 034portal.


Preporuke Zavoda za javno zdravstvo


U skladu s najavljenim toplinskim valom, koji će nas vrlo vjerojatno posebno pogoditi u četvrtak i petak, oglasio se i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije koje u priopćenju navodi preporuke kako postupiti da bi se izbjegli zdravstveni problemi:

1. Klonite se vrućine - izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 – 17 sati.

2. Izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu.

3. Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

4. Rashladite tijelo (tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale).

5. Pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

6. Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

7. Rashladite svoj dom - sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore.

8. Pomozite drugima. Nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Razgovarajte o toplinskom udaru s Vašom obitelji. Ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku.

9. Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Starijim osobama, osobito oboljelim od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti, preporuča se da nikako ne budu izloženi suncu u razdoblju od 10 do 17 sati. Kada izlaze iz domova moraju imati zaštićenu glavu šeširom, maramom ili kapom, nužno je uzimanje dvije litre tekućine dnevno, učestalije kontrolirati tlak.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI