Pristigla 32 uzorka iz 5 županija: Slijedi degustacija

Đuro Majurdžić, Bruno Horvat, Marko Krznarić i Mario Škrivanko
(FOTO: Tamara Pejić)

14.06.2013. | Tamara Pejić
Pregleda: 3381

Ovogodišnja požeška Kulenijada započela je danas prikupljanjem uzoraka kulena za ocjenjivanje u Mesnoj industriji Papuk. Komisija, koju čine Marko Krznarić, inače predsjednik ocjenjivačkog suda, Đuro Majurdžić i Mario Škrivanko, ocijenila je predane uzorke.

- Mogu reći na veliko zadovoljstvo da i ove godine imamo proizvođače iz 5 županija kontinentalne Hrvatske. Ukupno je doneseno 32 uzorka kulena od tridesetak naših kulenara – rekao je direktor Turističke zajednice Požege Bruno Horvat.

Kriteriji po kojima su se kulenovi ocjenjivali bili su izgled, konzistencija, izgled prereza, miris, okus te opći dojam.


- Pregledali smo 32 uzorka, a od tih uzoraka prema utvrđenim kriterijima koji su jednaki godinama, 4 uzorka će dobiti zlatnu medalju, 11 uzoraka srebrnu, 14 uzoraka brončanu, a 3 uzorka su bez odličja. Naglašavam da nijedan uzorak nije diskvalificiran, a kvaliteta kulenova je natprosječna, ako ih uspoređujemo s onima zadnjih godina – rekao je predsjednik komisije Krznarić.


Iako proizvođači kulenova prije same proizvodnje nose meso na analizu, uzorci kulenova su svejedno poslani na analizu u regionalni Veterinarski zavod u Vinkovce da se pregledaju na trihinele. Kao i prijašnjih godina pa tako i ove, svi su rezultati dakako negativni.

- Zadovoljan sam onim što smo ustanovili što se tiče svojstava uzoraka, a jedino mi je žao što je odaziv kulenara ove godine bio nešto manji. Trebamo proanalizirati zašto je to tako i poduzeti neke mjere kako broj sudionika ne bi opadao, nego da se vrati na onaj broj koji je bio prije nekoliko godina. Također, tehnoloških grešaka nije bilo, osim nekih sitnih koje su skroz nebitne – izjavio je član komisije Đuro Majurdžić.

Maksimalni broj bodova koji je mogao osvojiti pojedini uzorak kulena iznosio je 38, a sve ispod 25 bodova bilo je ocijenjeno, no nije osvojilo odličje.

Bruno Horvat se zahvalio svim sudionicima današnje konferencije za medije te je još jednom pozvao sve građane da se pridruže degustaciji kulena sutra u šetališnoj zoni s početkom u 11 sati.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI