Ispod veličke crkve iskopane kripte iz 18. stoljeća

Nalazište u Crkvi sv. Augustina u Velikoj
(FOTO: Tamara Pejić)

13.06.2013. | Tamara Pejić
Pregleda: 6969

Dubravka Sokač- Štimac, arheologinja u mirovini te dugogodišnja ravnateljica požeškog muzeja, ovih je dana u arheološkom nadzoru renoviranja Crkve svetog Augustina u Velikoj, budući da je tijekom zadnja tri dana radova, pronađeno 7 grobnica koje su nastale još u 18. stoljeću.

Na crkvi se s unutrašnje strane renovira pod, podiže se stari i stavlja se novi radi bolje izolacije. Prošle godine bili su slični radovi u pitanju, ali samo s unutrašnje strane.







- Prošle godine se radila izolacija vanjskog dijela crkve i nađeni su dislocirani skeleti muškaraca i žena. Njih smo stavili u zajedničku grobnicu, a grobnice koje smo pronašli ovih dana nadovezuju se na ovo od prošle godine - rekla nam je arheologinja Sokač - Štimac.

Najstariji dio veličke crkve je iz doba gotike, pronađeni su ostaci stupova. Tijekom dizanja poda ovih dana, radnici su došli do 5-6 slojeva poda.





- Radovi se nastavljaju, ja sam ovdje tek tri dana i već smo pronašli dosta toga, a vjerujem da će biti još  - kaže ona.

Crkva je prepuna arheološkog blaga, od ovih dana pronađenih kostiju ljudskih nogu, lubanja te kamenja i dijelova stupova, a još od prošle godine spominju se pronađeni križevi i krunice, ostatci drveta, sanduka te željeznih i kovanih čavala.

- Više puta sam radila ovdje na crkvi i uvijek nađemo nešto novo. Svaki put kad idem na neki arheološki zadatak, uzbuđena sam kao malo dijete - rekla je za kraj.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI