Poslali strojeve za bušenje na zasađenom polju repe

Željko Viboh ispred stroja kojem je zabranio pristup Donjem polju
(FOTO: Mario Barać)

12.06.2013. | Mario Barać
Pregleda: 7530

Poljoprivrednici u cijeloj Slavoniji, ali i u većem dijelu naše županije muku muče s vremenskim nepogodama, kišom, tučom. Područje Pakraca i Lipika su posljednja nevremena na sreću zaobišla, ali je priroda problema u „Poljoprivredi“ Lipik potpuno drugačija i tiče se borbe za lipičko Donje polje, dio zemlje južno od ergele koje godinama ima poljoprivrednu namjenu, a na kojem je nedavno najavljena gradnja tvornice float stakla.

Radi se o državnom poljoprivrednom zemljištu, a Željko Viboh, direktor „Poljoprivrede“ tvrdi da njegova tvrtka ima uredan petogodišnji ugovor za korištenje tog dijela zemljišta potvrđen krajem travnja od Agencije za poljoprivredno zemljište. Zabunu je unijela i spor izazvala suglasnost druge državne agencije, one za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) koje je tvrtki „Marsonija Glas“ iz Slavonskog Broda dozvolilo obavljanje istražnih radova za buduću tvornicu, a radi se o 10 istražnih bušotina.

- Prije nekoliko dana su se pojavili predstavnici ove tvrtke s najavom da kroz sat vremena u polje ulaze sa strojevima potrebnim za istražne radove. Iako imaju suglasnost AUDIO-a da mogu obavljati te istražne radove, to zemljište je, i u naravi i administrativno i dalje poljoprivredno, a ne građevinsko niti industrijsko. Taj dio zemlje godinama obrađujemo, ove smo godine zasijali oko 75 hektara šećerne repe što je ulaganje od oko 100.000 eura, odnosno 10.000 kuna po hektaru. Dok je god to zemljište poljoprivredno, neću dozvoliti da bilo tko ulazi u polje i gazi i uništava naše nasade i tako nam nanosi direktnu štetu. Zato nisam dozvolio ulaz u polje niti radnicima i strojevima spomenute tvrtke, pojašnjava Viboh.


Lokalni stručnjaci u agronomiji s područja Lipika i Pakraca više su puta ponovili kako je Donje polje možda i poljoprivredno najkvalitetniji i najbolji dio zemlje na ovom području, pa stoga i ne čudi odlučnost direktora Viboha da se bori za taj bitan dio zemlje.


Pokušali smo kontaktirati drugu stranu, ali se u tvrtki "Marsonia glas" u Slavonskom Brodu nitko ne javlja na telefon. Svakako ćemo tijekom narednih dana još pokušavati dobiti i njihovu stranu priče.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI