Vedran Neferović u drugi krug ulazi sa psihološkom prednošću

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Požege Vedran Neferović
(FOTO: HDZ promo)

25.05.2013. | I.K.
Pregleda: 10082

SDP-ov Zdravko Ronko s malom prednošću nad HDZ-ovim kandidatom Vedranom Neferovićem ulazi u drugi krug izbora za gradonačelnika Požege. No, Neferović ima znatnu psihološku prednost nad Ronkom. HDZ-ov kandidat osvojio je velik broj glasova Požežana, a u drugom krugu može očekivati potporu i onih birača koji su glasovali za Smolčića, Rašića i Livaka jer im je on svjetonazorski bliži. Riječ je o nemalom broju glasača.

SDP-ov Zdravko Ronko i HDZ-ov kandidat Vedran Neferović poprilično izjednačeni ulaze u drugi krug izbora za gradonačelnika Požege baš kao što su to i najavljivale ankete uoči 19. svibnja. Podsjetimo, agencija Promo consultum je prognozirala kako će Neferović u prvom krugu gradskih izbora dobiti 35,17 posto glasova Požežana, a prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) osvojio je 35,15 posto glasova.

Ronko je prema istoj anketi trebao dobiti nešto manje glasova, no ako se uračuna dozvoljena statistička pogreška od tri posto, istraživanje nije puno pogriješilo ni u prognozi Ronkovih rezultata. Prema DIP-ovim podacima, Ronko je u Požegi osvojio 43,33 posto glasova birača. Nezavisni kandidat Nino Smolčić dobio je 10,69 posto glasova što opet, računajući spomenutu statističku pogrešku, nije daleko od prognoza anketa uoči izbora.

Ronko bio bijesan kada je čuo prve izborne rezultate



Kako su izvještavali požeški mediji, Ronko je bio poprilično ljut kada je tijekom izborne noći dobio prve neslužbene rezultate izbora u Požegi. Očekivao je, nije tajna, pobjedu u prvom krugu.  
Sada počinje prava bitka u političkoj areni između starog političkog lisca i jednog novog, mladog i svježeg političara za čelno mjesto Požege. Nije pretenciozno reći kako je prvi krug izbora bio svojevrsni debakl za Ronka koji je, kao što smo rekli, očekivao glatku pobjedu u prvom poluvremenu.
 
Isto tako, nije pretenciozno ni reći da je Neferovićevih 35 posto glasačke podrške dobar zalog za drugi krug izbora pa i konačnu pobjedu u Požegi. Naime, za pretpostaviti je da će birači, koji su u prvom krugu svoj glas dali HDSSB-ovom kandidatu Miri Rašiću i HSS-ovom kandidatu Predragu Livaku, u drugom krugu svoje povjerenje pokloniti svjetonazorski bližem HDZ-ovom kandidatu Neferoviću.


Isto tako, vrlo lako bi Neferoviću u drugom krugu mogli doći i glasovi birača Nine Smolčića za kojeg je, rekli smo, glasovalo desetak posto Požežana. Njegovi glasači su izrazito nezadovoljni Ronkovim vođenjem Požege. Riječ je, dakle, ukupno o 15-ak posto glasova birača koji bi u drugom krugu gradskih izbora mogli otići HDZ-ovom kandidatu što mu osigurava pobjedu (doduše ne premoćnu) u Požegi.
  
Bitka za neodlučne birače

Zato će za Neferovića u drugom krugu izbora vrlo važni biti glasovi i neodlučnih birača. Baš kao i za Ronka. Podsjetimo, na izbore nije izašlo 44 posto Požežana s pravom glasa. I zato će i Ronko i Neferović u idućem razdoblju sve učiniti da pridobiju tu poprilično veliku masu birača. Tu će Ronko biti u težoj situaciji jer će morati neodlučne uvjeriti da je svojim dosadašnjim radom opravdao povjerenje građana. S obzirom na situaciji u glavnom gradu Požeško-slavonske županije to neće biti lak posao.

Neferović u psihološkoj prednosti

S druge strane, Neferovićevi dobri izborni rezultati u prvom krugu nisu bez podloge što bi neodlučnim biračima mogao biti poticaj da izađu na izbore u drugom krugu i upravo njemu daju svoj glas. Naime, HDZ-ov kandidat nema repova iz prošlosti, a u svojoj je kampanji jasno i niti malo politikanski progovorio o problemima Požege - sveopćoj zapuštenosti grada, velikoj nezaposlenosti, odlascima mladih koji u gradu ne vide svoju budućnost i velikim socijalnim problemima građana koji se u vrijeme Ronka nisu rješavali kvalitetno, nego ad hoc. Jasno je prozvao aktualnu gradsku vlast i zbog izostanka kvalitetnih ulaganja u sport, kulturu i društveni život Požege.



Međutim, Neferović nije upao u klasičnu zamku u koju upadaju mnogi politički kandidati. U kampanji se nije samo žalio na Požegu, nego je i ponudio alternativu te najavio brojne projekte koji bi grad podigli iz blata u kojem se danas nalazi. Zato bi Neferović i među neodlučnim biračima mogao pridobiti mlađu populaciju i ljude srednje životne dobi koji su željni promjena. Naročito kada je riječ o daljnjem gospodarskom razvoju Požege jer su upravo loše stanje gospodarstva i velika nezaposlenost najveće mane Ronkove Požege.

Europski fondovi koji za Požegu život znače

Neferović je u tom pogledu ponudio sasvim konkretne projekte i ideje za razvoj gradskog gospodarstva – zalaže se za snažan razvoj poduzetničke zone bez koje nema ni investitora, ni investicija, a onda ni zapošljavanja. Neferović u tom kontekstu gleda na Požegu kao na grad koji će biti partner poduzetnicima, a ne tek puki promatrač.

Isto tako, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Požege smatra kako je jedna od glavnih poluga gospodarskog i svakog drugog razvoja Požege – europski fondovi. Ronkova Požega do danas iz tih fondova nije izvukla niti jedan euro, a Neferović obećava da će, ako postane gradonačelnik, odmah utemeljiti stručni tim koji će se u potpunosti posvetiti fondovima EU kako bi Požega iz njih dobila što više sredstva za svoj gospodarski razvoj što je conditio sine qua non njenog uspjeha. Također, Neferović je tijekom kampanje naročito inzistirao na ravnomjernom razvoju Požege.

Neferović obećao legalizaciju bespravnih objekata za jednu kunu

HDZ-ov kandidat je ponudio građanima i mnoge druge projekte koji bi se realizirali uz pomoć fondova EU, a tiču se obnove komunalne infrastrukture, obrazovanja, školstva, sporta i kulture. Neferović je očito pridobio i dosta birača svojom izjavom da će kao budući gradonačelnik legalizirati sve bespravne objekte u Požegi za jednu kunu po kubnom metru.



Neferovićevi glasači u drugom krugu (a koji u prvom krugu nisu izašli na izbore) mogli bi biti i umirovljenici i siromašniji Požežani jer im je obećao jednu sveobuhvatniju i kvalitetniju pomoć kroz ured za umirovljenike kojeg planira utemeljiti ako postane gradonačelnik. Naime, on smatra kako dosadašnje jednokratne novčane pomoći nekoliko puta godišnje umirovljenicima i socijalno ugroženim građanima ne mogu suštinski riješiti njihov problem. I zato se zalaže za sustavniju brigu o toj skupini stanovništva.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI