Hiperaktivna djeca nisu zločesta, samo ih treba preusmjeriti

Predavanje o ADHD-u
(FOTO: Aleksandar Grlić)

20.05.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 3438

Udruga "ADHD i ja" uskoro bi mogla dobiti podružnicu u Požegi u kojoj bi roditelji i odgojitelji hiperaktivne djece mogli tražiti savjete, a djeca stručnu pomoć.

- Loše ponašanje uzrokuje loše ocjene. Učimo ih koncentrirati se i da budu prihvaćeni od okoline. Imam tri sina, od kojih dva imaju ADHD. Potaknuta iskustvom osnovala sam udrugu jer nisam dobijala savjete kao roditelj i to mi se nije sviđalo. Nisam znala pomoći, plaćala sam instrukcije koje nisu ništa postizale. Prva sredstva su došla od Ministarstva obitelji, zaposlilo se stručnjake i danas mi je sin vrlo dobar učenik koji želi ići na fakultet, ali to je 11 godina rada - rekla nam je Sandra Geri, predsjednica udruge.

Čak 10 posto djece ima nekih problema s ADHD-om koji roditelji, odgajatelji i nastavnici često ne prepoznaju jer nisu dovoljno educirani. Na Sandrino predavanje u Domu umirovljenika došle su tek dvije majke i dvije učiteljice.


- Od rođenja sam to primijetila. Imala je problema s pisanjem i čitanjem. Stalno su govorili: "Svako je dijete različito, sve će doći s vremenom". Očekujem da se prepozna ta djeca mogu imati različite bolesti koje okolina ne prepoznje, a koje se pripisuje nemiru. To je stanje u kojem treba djelovati i ne prepustiti se. Nadam se potpori stručnih ljudi. To su prekrasna djeca koju treba usmjeriti, a ne zločesta i nemirna - ispričala nam je jedna majka.




Takva djeca moraju izdvojeno pisati testove jer im sve skreće pažnju.

- Ne mogu razgovarati s 14 profesora, razrednik ima razumijevanja, ali tijekom godine se to zaboravi, svatko ima svoje brige. Uključila sam dijete u rad s psihologom, tri četiri mjeseca su radili pa je gospođa ostala trudna, dođe zamjena, pa praznici i nema kontinuiteta. Imam lijepo iskustvo s defektologinjom koja je naučila dijete čitati s razumijevanjem - kazala je o svojim iskustvima.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI