Mrtva utrka između Ronka i Neferovića u Požegi

Anketa HDZ
(FOTO: Promo HDZ)

17.05.2013. | I.K.
Pregleda: 9720

Vedran Neferović i Zdravko Ronko izjednačeni ulaze u drugi krug izbora za gradonačelnika Požege. Sudeći prema rezultatima istraživanja agencije Promo consultum iz Zagreba na 900 ispitanika na području  Požege, u tom gradu se vodi mrtva utrka za gradonačelnika između kandidata koalicije HDZ - HSP Ante Starčević i SDP-ove koalicije.

Neznatnu prednost od jedan posto razlike ima SDP-ov Zdravko Ronko, no taj postotak je manji od dozvoljenih statističkih odstupanja koje je u ovom istraživanju tri posto. Naime, SDP-ovac Zdravko Ronko  na dan istraživanja imao je potporu 36,2 posto ispitanih, a HDZ-ov Vedran Neferović 35,1 posto.


Vedran Neferović


Ostali kandidati za su daleko iza vodećeg dvojca. Tako nezavisni Nino Smolčić uživa potporu 6,5 posto birača, Miro Rašić iz HDSSB-a 3,74 posto, a na začelju je kandidat koalicije HSLS-HSS Predrag Livak sa svega 1,4 posto potpore. Neodlučnih u istraživanju je bilo 16,9 posto.


Nažalost, ovo istraživanje nije predvidjelo drugi krug izbora pa nemamo istraživačke projekcije sraza Neferovića i Ronka u drugom krugu. No, sudeći prema ukupnim rezultatima,  može se naslutiti da bi prednost ipak bila na Neferovićevoj strani. Naime, za pretpostaviti je da će birači, koji su u prvom krugu svoj glas dali HDSSB-ovom i HSS-ovom kandidatu, u drugom krugu svoje povjerenje pokloniti svjetonazorski bližem HDZ-ovom kandidatu. Isto tako, vrlo lako bi Neferoviću u drugom krugu mogli doći i glasovi Nine Smolčića i neodlučnih birača jer oni već postojećim stavom izražavaju nezadovoljstvo načinom vođenja grada i radom aktualnog gradonačelnika Ronka.

Neodlučni birači – jezičac na vagi

Za Neferovića su upravo vrlo važni glasovi neodlučnih birača. I na to je očito razmišljao kada se dao u utrku za gradonačelnika. Naime, u svojoj je kampanji puno jasnije od ostalih progovorio o problemima Požege - sveopćoj zapuštenosti grada, velikoj nezaposlenosti, odlascima mladih koji u gradu ne vide svoju budućnost i velikim socijalnim problemima građana koji se u vrijeme Ronka nisu rješavali kvalitetno, nego ad hoc. Jasno je prozvao aktualnu gradsku vlast zbog izostanka kvalitetnih ulaganja u sport, kulturu i društveni život Požege.


Predizborni skup HDZ-a u Požegi

Međutim, Neferović nije upao u klasičnu zamku u koju upadaju mnogi politički kandidati. Prema onome što smo do sada vidjeli, nije se samo žalio na Požegu nego je i ponudio alternativu i najavio brojne projekte koje bi Požegu podigle iz blata u kojem se danas nalazi. Zato bi Neferovićeve ciljne skupine naročito mogle biti mlađa populacija i ljudi srednje životne dobi koji su željni promjena. Naročito kada je riječ o daljnjem gospodarskom razvoju Požege jer su upravo loše stanje gospodarstva i velika nezaposlenost najveće mane Ronkove Požege.

Umirovljenici se okreću Neferoviću?


Neferović je u tom pogledu ponudio sasvim konkretne projekte i ideje za razvoj gradskog gospodarstva – zalaže se za snažan razvoj poduzetničke zone bez koje nema ni investitora, ni investicija, a onda ni zapošljavanja. Neferović u tom kontekstu gleda na Požegu kao na grad koji će biti partner poduzetnicima, a ne tek puki promatrač.


Predizborni skup HDZ-a u Požegi

Isto tako, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Požege smatra kako je jedna od glavnih poluga gospodarskog i svakog drugog razvoja Požege – europski fondovi. Ronkova Požega do danas iz tih fondova nije izvukla niti jedan euro, a Neferović obećaje da će, ako postane gradonačelnik, odmah utemeljiti stručni tim koji će se u potpunosti posvetiti fondovima EU kako bi Požega iz njih dobila što više sredstva za svoj gospodarski razvoj što je conditio sine qua non njenog uspjeha.

Također, Neferović je tijekom kampanje naročito inzistirao na ravnomjernom razvoju Požege.
Ponudio je građanima i mnoge druge projekte koji bi se realizirali uz pomoć fondova EU, a tiču se obnove komunalne infrastrukture, obrazovanja, školstva, sporta i kulture. Neferović je očito pridobio i dosta birača svojom izjavom da će kao budući gradonačelnik legalizirati sve bespravne objekte u Požegi za jednu kunu po kubnom metru.

Njegovi bi glasači u velikom broju mogli biti, u onoj optimalnoj situaciji,  i umirovljenici i siromašniji Požežani jer im je obećao jednu sveobuhvatniju i kvalitetniju pomoć kroz ured za umirovljenike kojeg planira utemeljiti ako postane gradonačelnik. Naime, on smatra kako jednokratne novčane pomoći nekoliko puta godišnje umirovljenicima i socijalno ugroženim građanima ne mogu suštinski riješiti njihov problem. I zato se zalaže za sustavniju brigu o toj skupini stanovništva.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI