Vedran Neferović: Požeška mladost ima iskustvo i znanje

Vedran Neferović
(FOTO: HDZ promo)

16.05.2013. | P.R.
Pregleda: 7684

Nakon nedavnog govora u požeškoj pješačkoj zoni porazgovarali smo s kandidatom HDZ-a za gradonačelnika Požege Vedranom Neferovićem.

- Vaš nedjeljni govor na predizbornom skupu je oduševio mnoge Požežane. Vaš komentar...

- Smatram da sam u govoru istakao najvažnije probleme i približio svoja razmišljanja o rješavanju tih problema. Vjerujem da su oni koji su bili na skupu otišli zadovoljni i da osjete odlučnost ali i realnost kada govorimo o stanju u Požegi.

- U vašem govoru ste istaknuli potrebu gospodarskog preporoda Požege i otvaranja radnih mjesta. No, najavili ste također i jedan zanimljiv potez ako budete izabrani za gradonačelnika Požege. Naime, obećavate da ćete legalizirati bespravne objekte u Požegi za jednu kunu po kubnom metru.
- Mislim da je svima jasno koliko je nezaposlenih u gradu Požegi i da to predstavlja ogroman teret za mnoge obitelji. U ovoj krizi potreban je zajednički trud i lokalne vlasti i naših poduzetnika da se nađu najbolja rješenja kako doći do novih radnih mjesta. Mislim da je tu potrebno puno više otvorenog dijaloga bez ucjenjivanja poduzetnika i sa jednom iskrenom suradnjom u okviru zakona što gradska vlast može pomoći, kojim potezima olakšati sadašnjost naših poduzetnika. Mislim da i kod gospodarstvenima bi se pojavila bolja suradnja kada bi grad prvi povukao određene korake i pokazao na konkretnim primjerima da je zainteresiran biti partner sadašnjim poduzetnicima ali i onima koji se planiraju upustiti u poduzetništvo. Što se tiče same legalizacije objekata postoji šarolikost u pojedinim dijelovima grada više, u pojedinim manje, no činjenica je da su mnogi kroz razne samodoprinose prošlosti rješavali dio infrastrukture u svojim ulicama, a dobar dio nije niti napravljen u proteklom periodu. Postoji jedan osjećaj dodatnog nameta za stanovnike ali i realnost da ako čovjek ima dvoje studenata, kao što sam imao prigodu razgovarati, trošak legalizacije ugrožava u pojedinim obiteljima nastavak školovanja djece. Da ne spominjem umirovljenike kojima je možda još veći problem platiti sve troškove koje legalizacija zahtjeva. Zato smo tu jasni, smatramo da Požežanke i Požežani ne trebaju platiti više od 1 kn po prostornom metru doprinosa koji ide u gradski proračun.


- Najavili ste kako ćete povećati studentske stipendije. Što požeški studenti mogu očekivati od vas po tom pitanju ako postanete gradonačelnik?
- Istaknuo sam da se susrećemo na području grada sa deficitarnim zanimanjima za koja nemamo domaćeg kadra jer očito da nije planirano stipendirati mlade studente za onaj profil koji nedostaje u gradu. Smatram da uz sve nedaće koje vladaju grad mora imati više stipendija koje će dodijeliti studentima lošijeg imovinskog statusa, ali i onih kojima marljivo učenje donosi odlične rezultate na fakultetu. Zašto se pojedinim studentima ne bi riješio problem stanovanja u Osijeku ili Zagrebu na način da se iznajmi poneki stan za one koji ne mogu stanovati u studentskom domu, a roditelji im ne mogu plaćati stanarinu u velikim iznosima. Smatram da su studenti potencijalno pokretači života u ovom gradu i da povratkom tih mladih obrazovnih ljudi u velikoj mjeri će se promijeniti način promišljanja života u gradu.  


- Uvođenje jednosmjenske nastave u osnovnim školama?
- Moj stav je jasan da Požega treba imati jednosmjensku nastavu za osnovne škole jer time dobivamo standard za učenike koji je primjeren, a uvjeren sam, i olakšavamo probleme mnogima obiteljima što sa djecom koja često prijepodne provesti sama, a poslijepodne biti u školi. Osim toga, osnovno školski objekti u Požegi nisu se gradili 50-tak godina. Grad se u međuvremenu širio, a nedostatak športskih dvorana uz osnovne škole je dugogodišnji problem. Iz tog razloga mislim da se na području Praulja treba ići u izgradnju škole i ostalih sadržaja koji su danas normalni za osnovno školstvo. Smatram da jednosmjenska nastava osigurava kvalitetniji život našim obiteljima.

- Mogu li mladi Požežani biti zadovoljni po pitanju sportskih sadržaja u gradu i koliko je važan taj rekreacijski sport za mlade... Naime, i na razini Hrvatske je veliki problem što se uglavnom favoriziraju profesionalni sportovi, a rekreacijski sport se gura u stranu?
- U Požegi je potrebno razdvojiti priču o ulaganjima u sport. Danas imamo sportske objekte koji su građeni prije dosta vremena i pitanje je budućnosti koliko je njihova funkcionalnost iskoristiva. Jedan dio priče je sportska infrastruktura i ulaganje u postojeće i izgradnja novih, a drugi dio je na koji način grad Požega sufinancira rad sportskih klubova. Vidim da Požega u ovom trenutku nema niti jedan klub da možemo reći da se približio profesionalnom sportu. To je jednim dijelom razlog što se 10-ak godina pokušava kroz sport kupovati ljude u udrugama i glasovi, a ne promišljati kako podići kvalitetu pojedinih klubova da se upuste u natjecanja na državnoj razini kroz kvalitetnije lige. Imamo objektivan problem da neki mladi sportaši odlaze nakon srednje škole, ali i financiranje sportskih klubova bez plana tko bi mogao nastupati u kvalitetnijem rangu natjecanju, a u kojim sportovima smo limitirani zbog nekih objektivnih razloga. Želja mi je da sport dovedem na tu razinu da vikendima barem 10 posto stanovništva poprati sportska zbivanja kao gledatelji na sportskim događanjima u gradu. To bi značilo da smo podigli kvalitetu sporta i izazvali interes požežana za sportska događanja.

- Ako postanete gradonačelnik koje će biti temeljne smjernice vašeg programa kada je u pitanju sport i sportski sadržaji u Požegi?
- Dio razmišljanja sam odgovorio, ali moram pojasniti, jedno je ulaganje u sportske objekte i izgradnja novih, a drugo podizanje kvalitete sportskih klubova. Nerealno je u ovom trenutku pričati o zatvorenim bazenima dok god imamo nekoliko sportskih objekata poput stadiona Slavonije, centra za rekreaciju i otvorenog bazena koji su daleko od funkcionalnosti kakva je potrebna. Također, i gimnastička dvorana je prostor koji limitira razvoj toga sporta u gradu. Moramo i tu vidjeti što možemo putem EU fondova izgraditi i na kraju moramo vidjeti koliko realno košta gradski proračun održavanje svakog objekta jer na jednom mjestu treba omogućiti da se može provoditi više sportskih aktivnosti. Preskupo je u istom trenutku imati na nekoliko mjesta kotlovnice, plaćati troškove grijanja, održavanja, a upitno je koliko se pojedini objekti koriste i u koju svrhu.



-U jednoj izjavi za medije ste rekli kako je Požega propustila priliku za brendiranje. Zašto?
-Da, smatram da je Požega izgubila jedan identitet i to brendiranje grada u idućem vremenu je potrebno. To se prije svega odnosi na tradicionalne vrijednosti koje u gradu imamo, a zbog politike su se pretvorile u predmet samovolje sadašnjeg gradonačelnika. Festival „Zlatne žice Slavonije“ je dokaz da nije bilo dovoljno tolerancije i pameti da se prevladaju osobni animoziteti u interesu vrijednosti koja bi doista podigla Požegu. Ima toga još jer gradska vlast mora poticati sve ono što je požeško, a sutra može postati europska vrijednost. Ako sama brani i ucjenjuje pojedince koji djeluju u okviru toga s vremenom će se to pretvoriti u manifestacije samo za potrebe dnevne politike, a to nije dobro.

- Mladi su nezadovoljni i društvenim životom Požege.
- Mladi u ovom trenutku nemaju prostor gdje bi iskazali svoju kreativnost. Nemaju niti potporu da se aktivnije uključe, kroz udruge koje su neovisne o političkim opcijama, u gradski život. Sigurno da mladost nosi energiju i da je požeška mladost dio europskih tokova. Htjeli to neki spriječiti ili ne, to je realnost. Ta požeška mladost ima i nova iskustva i znanja jer je u pokretu, mobilna je i živi europskim načinom. Zašto u svom gradu da ne pokažu ideje i znanja. Njima ne treba cenzura iznad glave. Kroz slobodu djelovanja udruga u svim segmentima života mladi trebaju pokazati aktivnost. Nisam primijetio da se pojavio na području grada projekt iza kojeg stoje udruge, a da grad daje potporu te se kandidira za nešto od EU fondova. To je jedan od dokaz da je naša mladost ogroman potencijal koji samo treba pokrenuti.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI