U četvrtak prikupljanje poljoprivrednog otpada

Ilustrativna fotografija
(FOTO: PIXSELL)

07.05.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 2979

Poljoprivredna savjetodavna služba poziva poljoprivrednike na odlaganje otpada koje se prikuplja 9. svibnja. Poljoprivrednici mogu odložiti ambalažni otpad od sredstava za zaštitu u Kutjevu na Trgu graševine od 8 do 11 te u Kaptolu u prostorima Kooperacije od 11:30 do 14:30. U Pleternici će se odlagati u prostorima Oroz pharma 14.5. od 8 do 11, u Čaglinu u Komunalnom društvu od 12 do 15. U Završju će se odlagati u Agronom centru 16.5. od 9 do 14.

Sakuplja se čista ambalaža tvrtki AM Agro, Agroteks, AgroChem-Maks, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Herbos u stečaju, Florel, Pinus Agro, Syngenta Agro i Genera. Voda i ostatci od čišćenja se mora upotrijebiti u prskalicama. Svi u sustavu PDV-a ispunjavaju Prateći list i Deklaraciju o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada, koje mogu nabaviti u Narodnim novinama. Proizvođači za osobne potrebe i iz hobija ne moraju.

Upitali smo rukovoditeljicu Poljoprivredno-savjetodavne službe Đurđicu Kšenek zašto samo jedna akcija s ograničenim proizvodima i što je s malim proizvođačima koji ne mogu kao npr. u Karlovcu odlagati ambalažu u apotekama.


-  Udruga CROCPA pokriva 90 posto tržišta. Nažalost ne postoji zakonska obveza udruživanja proizvođača i distributera sredstava, što stvara probleme poljoprivrednicima. Oni mogu nazvati svog distributera koji im je po zakonu obvezan odvesti ambalažu. Apelirala sam za jesensku akciju, ali odgovoreno mi je da imaju pregust raspored. Bilo bi dobro kada bi poljoprivredne ljekarne imale bokseve, ali zakonski to nije riješeno. Što ne morate, ne želite, tako je to, njima je to samo nepotrebni trošak - odgovorila nam je.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI