Požežanka Kristina Bišof šesta iz astronomije

Natjecanje u astronomiji
(FOTO: Gimpoz)

30.04.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4744

Gimnazija Požega je imala čast ugostiti pedesetak učenika iz cijele Hrvatske na Državnom natjecanju iz astronomije 24. do 27. travnja.  Jedina domaća natjecateljica, Kristina Bišof je svojim radom „Mjerenje veličine objekata na Mjesecu“ osvojila 6. mjesto.



- Natjecanje se sastojalo od zadataka i praktičnog rada. Loši vremenski uvjeti bili presudni da je na nižoj razini prošao samo rad Kristine Bišof. Naši predstavnici su mogli biti i učenici Marin Maričević i Vladimir Cvjetojević. Jesen i zima su bile neobično oblačne, a Mjesec je bilo lakše promatrati nego zvijezde. Ipak je velik uspjeh što je Kristinin rad odabran među šest najboljih u državi – rekao je njezin mentor Dragutin Kovačević.





Srednjoškolci su  u četvrtak izlagali praktične radove putem postera, obišli školski muzej i zvjezdarnicu te bili u razgledanju grada, dok su osnovci imali obranu praktičnih radova. U petak su zamijenili uloge. Sudionici su išli i u panoramsko razgledanje Požeške doline s zadržavanjem u Kutjevu te su mogli promatrati nebo teleskopom gimnazijske zvjezdarnice uz koji je bio učenik Marin Maričević.



Poznati astronom iz Višnjana,  Korado Korlević održao je zanimljivo predavanje „Teraformiranje Marsa“. Dario Hupec, suradnik Instituta Ruđer Bošković govorio je pak „Kako je satelit Planck izmijenio kozmologiju u proljeće 2013“.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI