Za EU-fondove zainteresiran tek svaki šesti poduzetnik

Info-dan u HGK
(FOTO: Mario Nakić)

09.05.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 3575

Milijarde eura ponuđene su u programima Europske unije direktno poduzetnicima s vizijom i razrađenim projektima. Sudeći prema današnjem odazivu poduzetnika s područja Požeško-slavonske županije na info-predavanje o mogućnostima aktualnih programa CIP i FP7, naši poduzetnici ne pokazuju veliki interes za taj novac.

Javilo ih se 23 od ukupno 130

- Poslali smo pozive na 130 adresa. Samo 23 poduzetnika nam je potvrdilo svoj dolazak. Naše je da potičemo poduzetnike, ali na njima je da izrađuju projekte i da se prijavljuju jer ovo su programi za njih, kazala je Branka Kuba, tajnica Savjeta za europske integracije Požeško-slavonske županije.


Predstavljeni aktualni programi


Savjet je u sklopu obilježavanja Dana Europe, danas u suradnji sa županijskom HGK, Ministarstvom gospodarstva i Hrvatskim institutom za tehnologiju (HIT) održao info-dan za poduzetnike u prostorijama HGK u Požegi. Predstavljen je otvoreni natječaj za malo i srednje poduzetništvo za eko-inovacije iz sklopa programa CIP - EIP te Sedmi okvirni program za istraživanje i razvoj - FP7. Govorili su Snježana Ivić Pavlovski iz Ministarstva gospodarstva te Goran Zeković i Marijana Ćutuk iz HIT-a.

36 milijuna eura za eko-inovacije

Natječaj za eko-inovacije jedini je u okviru CIP-EIP programa na koji se mogu javljati izravno poduzetnici. Njegov budžet u 2011. godini iznosi 36 milijuna eura. Republika Hrvatska je na natječaju prošle godine imala dva uspješna projekta koji su povukli 2,5 milijuna eura. Ukupni proračun ovog programa do kraja 2013. godine iznosi 3,62 milijarde eura.

Tri natječaja za istraživanje i razvoj

Drugi predstavljeni program, "Sedmi okvirni program EU" najveći je svjetski fond financiranja istraživanja i razvoja. U razdoblju od 2007. do 2013. godine tim će se programom podijeliti ukupno 50 milijardi nepovratnih eura za projekte. On nudi malim i srednjim poduzetnicima mogućnosti u tri natječaja, čije se objavljivanje očekuje u srpnju ove godine. Prošle je godine na njima pobijedilo osam hrvatskih projekata.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI