Nives Matijević: Novinarstvo je šljakerski posao bez glamura

Nives Matijević
(FOTO: Iz priv. kol. N. Matijević)

27.04.2013. | Mario Barać
Pregleda: 6194

Lipičanka Nives Matijević, novinarka magazina „Banka“, dobitnica je ovogodišnje nagrade „Hrvoje Mateljić“ – priznanja za najbolje priloge o gospodarstvu objavljene u tiskanim ili elektroničkim medijima u Hrvatskoj.

Nives se novinarstvom profesionalno bavi od 1989. godine kada je počela raditi u dnevnom listu Vjesnik. U novopokrenuti Business.hr prešla je 2005. godine, a od 2009. radi u poslovno-financijskom mjesečniku Banka i portalu banka.hr.

- Oduvijek me je najviše zanimalo upravo poslovno novinarstvo jer je egzaktno i konkretno, ali smo mi poslovni novinari u stvari novinarska vrsta koja izumire, rekla nam je u telefonskom razgovoru Nives koja već godinama, zbog poslovnih obaveza živi na relaciji Lipik – Zagreb, a upravo se priprema za putovanje na Vis.


Ljudi misle da je to posao pun glamura


Kako pojašnjava, ni sama nije sigurna kako je nagrađena za određenu temu pa smatra da su odgovorni, prilikom odlučivanja o nagradi imali u vidu njezin dugogodišnji rad u novinarstvu, a kako sama ističe, najviše voli obrađivati teme i priče o uspješnim poduzetnicima.


Ovogodišnji dobitnici nagrade "Hrvoje Mateljić"

Iako radi u tiskanom mjesečniku, i dalje radi i u dnevnoj redakciji na portalu, a naglašava kako je novinarstvo i dalje „šljakerski“ posao.

– Radimo ovisno o terminima izlaska novina i količini posla, nekada i do kasno u noć. Mnogi koji nisu u novinarstvu misle da je to posao pun glamura, posao gdje se okreću veliki novci, a ja mogu potvrditi da to nije istina. Nedavno je objavljen podatak kako je na burzi rada više od 800 novinara koji je vjerojatno sada i veći pa se budućnost novinara čini prilično neizvjesna. Zato budući studenti novinarstva trebaju dobro razmisliti kod odabira fakulteta kako ne bi završili kao honorarci ili volonteri.

Uspijevaju odlučni i predani

- Ipak, vjerujem da će se i to promijeniti, a najvažnije je da je čovjek odlučan i predan onome što radi. Jedino na taj način može se opstati i uspjeti, tvrdi Nives koja ima iskustvo i ratnog izvještavanja iz Slavonije, Banovine i Like.

U Lipik, gdje joj živi majka i brat, dolazi kada god uzmogne, najmanje svaka tri tjedna i ne krije da obožava ovaj kraj i grad. Ovdje se odmara od stresa i tempa koji nosi novinarski posao, a posebno se divi prirodi.

Lipik i vožnje biciklom

– Obožavam doći u Lipik, sjesti na bicikl i voziti se, to me odmara i u tome posebno uživam. Još kada bi tijekom ljeta radili lipički bazeni, to bi bilo prekrasno, pomalo razočarano dodaje Nives.

U bogatoj biografiji ističe da je do sada proputovala 36 zemalja te je s tih putovanja svojedobno objavila reportaže u raznim izdanjima. Posljednjih 15 godina intenzivno se bavi i planinarenjem pa se popela na najviše vrhove Bugarske, Grčke, Makedonije, Albanije i Crne Gore. Povremeno volonterski radi i za hrvatski ured Unicefa, te za Židovski filmski festival koji se u Zagrebu održava svake godine u svibnju, a koji je pokrenuo oskarovac Branko Lustig.

Nema razvoja grada bez ZRC-a

Iako preferira pozitivne teme, Nives je svojevremeno pisala i o privatizaciji u Zdravstveno-rekreacijskom centru Lipik i aferama koje su pratile ulaganja u ovu tvrtku.

– Kao Lipičanka znam da je ZRC najveći problem Lipika jer nerješavanje tog problema koči ukupan razvoj ovog grada i cijelog ovog kraja, ističe Nives.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI