Kako učenici vide hrvatskog velikana (foto)

Učenici OŠ A. Kanižlića crtali su u hodniku radove u čast Miroslava Kraljevića
(FOTO: Aleksandar Grlić)

17.04.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4402

U povodu 100 godina smrti Miroslava Kraljevića u prostorijama Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi predstavljena je izložba učeničkih radova. Učenici Osnovne škole Antuna Kanižlića slikali su teme koje je slikao naš znameniti sugrađanin, a neki su od njih crtali i slikali na samoj izložbi, prema reprintima starih požeških razglednica.

- U školi sam crtao njegovu sliku sa psom, ovdje slikamo prema požeškim razglednicama. To mi je njegova najdraža slika jer volim pse, imam jednoga i kod kuće, nije njemački ovčar kao na njegovom autoportretu. Volim ih crtati i slikati i u slobodno vrijeme - rekao nam je Luka Korov koji je s ostalom djecom crtao u hodniku.




Većina ostale djece u hodniku je prepoznala našeg slikara upravo po toj slici, no prema anketi među požeškim učenicima i predstavljenoj te večeri mnogi nisu znali koja je životinja naslikana sa ovim požeškim slikarom, već su odgovorili: "lasica".






O slikaru su govorili začetnica projekta učiteljica Slavica Jelić i akademik Tonko Marojević. Učenici požeške gimnazije Tonko Jakobović, Ema Pavlović i Lara Lončar su osim predstavljen ankete, predstavili Kraljevićevu impresivnu biografiju i njegova djela.



- Bio je otac moderne hrvatske umjetnosti, začetnik "Hrvatske škole", kako su je zvali. Bitno je utjecao na sve one umjetnike koji su ga posjećivali, poput Milivoja Uzelca, Marijana Trepšea, Vladimira Varlaja i Vilka Gecana, takozvane "Praške četvorice" - rekao je akademik Tonko Marojević.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI