Nije usvojen prostorni plan: Sporno zemljište za staklanu

Sa sjednice Gradskog vijeća Lipika
(FOTO: Mario Barać)

16.04.2013. | Mario Barać
Pregleda: 4484

Jučer održana posljednja sjednica Gradskog vijeća Lipika trebala je, prema najavama, ali i dnevnom redu sa samo 2 točke, biti formalnog i svečanog karaktera i prilika da se vijećnici na kraju mandata podruže uz prigodni domjenak. No dopuna dnevnog reda Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o izradi III Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Lipika izazvala je pravu, žestoku, jednosatnu raspravu u kojoj nije nedostajalo niti povišenih tonova.

Haramijin prijedlog nije usvojen

Osim što je iznenadila sama rasprava, još je više iznenadio njezin epilog pa tako ovaj prijedlog gradonačelnika Antuna Haramije vijećnici glasovanjem nisu prihvatili. Za je bilo 5 vijećnika (Vinko Dolić, Vinko Kasana, Stjepan Šarac HDZ, Darko Derenj SDSS i Ivan Molnar - nezavisni), tri su vijećnika bila protiv (Tomislav Strganac HDZ, Virna Krpan HSS i Ivan Strganac - nezavisni), dok su nezavisni Vinko Pečanić i Damir Gunjavić (Nezavisna lista) bili suzdržani. Analitičari bi morali dobro zaviriti u zapisnike s ranijih sjednica kako bi pronašli ovaj slučaj da prijedlog vladajuće koalicije HDZ – Nezavisni Ivan Molnar vijećnici nisu izglasali.


Nakon što su pročelnik Albert Menegoni i gradonačelnik Haramija dali pojašnjenje, prva se za riječ javila Virna Krpan (HSS) koja je rekla kako je vrlo neozbiljno i neodgovorno na ovakvu sjednicu vijećnicima dati da na "horuk" odlučuju o tako bitnoj stvari, praktički bez pripreme. Po njoj su sporne u ovoj Odluci bile dvije dopune koje se tiču razvoja nove gospodarske zone za specifičnu djelatnost odnosno proizvodnju lijevanog i float stakla na području Lipika te planiranje matičnog kolosijeka povezivanjem na postojeću željezničku prugu Banova Jaruga – Pčelić, iz kolodvora Lipik, za potrebe nove gospodarske zone. Zato je predložila da se ove točke uklone s prijedloga, ali je Menegoni naglasio da, ukoliko bi se to učinilo, nevažećom bi postala Izmjena i dopuna prostornog plana koju su vijećnici donijeli krajem prošle godine. Dodao je i da se ovom odlukom ništa ne mijenja, nego se samo preciziraju ili redefiniraju određene stavke.


Predsjedavajući Ivan Molnar je zatražio da se u ovaj prijedlog uvrsti i određivanje lokacije za izgradnju fotonaponske elektrane na zemlji, za što su zainteresirani poljsko–hrvatski investitori, a predložio je da buduća elektrana bude izgrađena u Poljani, na prostoru nekadašnje ciglane.

Izigran i prevaren

- Kao vijećnik se osjećam izigrano i prevareno jer se ranije, kada se pričalo o izgradnji te nove tvornice float stakla govorilo o nekih 25 hektara zemlje, a sada se spominje 75 hektara. Mi najkvalitetniju zemlju u Lipiku pretvaramo u gospodarsku zonu, a ja i dalje tvrdim da postoje druge alternativne lokacije za tu tvornicu, rekao je HDZ-ov Tomislav Strganac, a Ivan Strganac je podsjetio da je Odbor za selo i poljoprivredu ranije zauzeo stav da se ne ide u pretvorbu tog zemljišta koje je već izuzeto iz natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Vinko Kasana (HDZ) nije krio da mu je kao agronomu žao tako kvalitetne zemlje, ali je ponudio drugu računicu. – Znam da od 75 hektara zemlje može živjeti 4-člana obitelj. S druge strane u novoj tvornici se najavljuje 800 novih radnih mjesta. Neka ih bude i 80, to je puno za Lipik i zato ću podržati ovaj prijedlog, zaključio je Kasana, a predsjedavajući Molnar je naglasio kako konačnu odluku ne donosi vijeće nego ministarstvo.



Odcjepljenje Poljane?

– Ne bih volio da nas netko proziva da smo zaustavili gradnju tvornice koja bi zapošljavala pola Lipika, pojasnio je Molnar koji je također decidirano rekao da, ukoliko ne prođe ovaj prijedlog u kojem je i izgradnja fotonaponske elektrane u Poljani, da će učiniti sve da se Poljana odcijepi od Lipika i pripoji Kutini.

Rasprava je vrlo brzo otišla u smjeru odnosa „Poljoprivrede“ Lipik i države, vezano za ergelu, što je u cijeloj toj priči odigrala politika, tko je zaslužan za njihov povratak i čiji su u stvari konji pa je Ivan Strganac čak predložio da bivši ministar Petar Čobanković odrađuje po 2 sata dnevno dobrotvornog rada u ergeli. – Da nije bilo Petra Čobankovića, konji se ne bi vratili u Lipik.

Lipik ostaje bez lipicanaca?

- Niti jedno povjerenstvo prije nije uspjelo vratiti konje, a znam da je on povukao čak i svoje privatne veze. Od ukupno 90 konja, koliko ih je 1991. odvedeno iz Lipika, vratilo se svega njih 4 iz te baze pa se može raspravljati o tome čiji su konji. Druga je stvar što smo nesposobni i što će Lipik vjerojatno ostati bez tih konja, rekao je Haramija.

I nezavisni Vinko Pečanić je ocijenio da je cijela ova odluka predložena na prečac. - Nitko ovdje nije protiv investicija ili protiv gospodarskog razvoja Lipika, ali da bismo donijeli neku odluku moramo imati dovoljno kvalitetnih informacija. Osim toga, ako je tako kako kaže predsjedavajući da mi ne odlučujemo ništa nego odluku donosi ministarstvo, mi danas ovdje mlatimo praznu slamu, zaključio je Pečanić.

Koalicija bez dogovora

Uslijedila je 10-minutna pauza tijekom koje su vijećnici Koalicije održali kratak sastanak koji, ispostavilo se na kraju, nije urodio plodom, jer odluka nije dobila 6 potrebnih vijećničkih ruku.

Vijećnici su se ipak rastali u miroljubivom tonu, a predsjedavajući Molnar i gradonačelnik Haramija su se zahvalili svima što su tijekom 4 godine zadržali toleranciju i ljudskost i što su svi radili u interesu građana koje su i predstavljali.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI