Svi će voćari morati položiti ispit za certifikat

Rezidba voćke
(FOTO: Aleksandar Grlić)

13.04.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6501

Požeška podružnica udruge proizvođača proizvoda od šljiva UPDŠ "Slavonka" organizirala je jučer radionicu rezidbe i zaštite šljiva. Šljivare je u voćnjaku obrta Williams u obližnjem Marindvoru rezidbi podučavao Stjepan Galović.

- Šljivari bi trebali održavati nasad u ravnoteži između plodnosti, jačine stabla, visine, širine grana i prorijeđenosti. Naučit će što su pupovi, skeletne grane, koje se grančice režu, kako će roditi i cvjetati. Ako to rade redovito jedno 100 godina, onda su izvanredni voćari. Nasad nije jednogodišnja stvar, o njemu se mora brinuti kao o djetetu što će biti 25 godina s njim. U proljeće traži čišćenje i njegu kao svaka kuća ili djevojka koja ide na frizuru. On to traži samo jednom godišnje. Svi moraju slušati, ali i imati u rukama škare, da znaju odrezati grančicu koja smeta. Glavni cilj je urediti voćku da podnese plod, da svaki list i grančica dobiju sunca - rekao nam je.

Doznali su kako optimalno koristiti atomizere za prskanje voćnjaka od Ivice Prpića, voditelja mehanizacije Poljoprivredno savjetodavne službe. Nakon ulaska u Europsku uniju će svi voćari morati atestirati strojeve i položiti certifikaciju bez obzira na prijašnje obrazovanje.





- Preko 40 godina se bavim voćarstvom, obrađujem 3 hektara šljiva, polagala sam prvo za za traktor, pa tek onda za automobil, upoznata sam dobro sa strojevima pa mi nije jasno zašto polagati za te certifikate kod nekoga tko možda nije ni sjeo u traktor - rekla nam je Danica Toman iz Kaptola.

O zaštiti šljiva u kišovitom vremenu informirao ih je Goran Josipović iz Poljoprivredno savjetodavne službe. Nakon terenske nastave u Gradskoj kući su se upoznali s dostupnim tečajevima, zaštitom okoliša te toksikološkim rizicima alkohola i drugih zaostataka u hrani i pićima. Predstavljen je projekt osiguranja sadnica zavičajnih sorti. Bilo je govora o očuvanju tradicijske proizvodnje, modernizaciji i EU fondovima te video prezentacija. Osnivaču podružnice Ivi Paviću uručena je zahvalnica te su predstavljeni novi predsjednik Robert Krnčević i tajnik Ivica Fliszar.



Neki imaju dobra, a neki jako loša iskustva s naplatom. Kažu kako su troškovi godinama išli gore, a veleprodajne cijene šljiva su ostale iste.

- Nema zarade ako ne prodajete na tržnicama. Ja opskrbljujem PZ Matijević odnosno Konzum. Uredno plaćaju u roku 90 dana. Cijena je pretprošle godine bila samo 3 kune na veliko, uz to prošle godine skoro nismo imali ploda. Problem je što su troškovi narasli 30 posto. Zaštita je porasla višestruko, kila Nordoxa je bila 56 kuna, a sada je 156. U voćarstvu je svaka peta godina dobra, uvijek je glava malo iznad vode. Više to radimo jer to volimo, pogotovo na površinama do 10 hektara. To je sve sitna proizvodnja, s ciljem održavanja terena - rekao nam je novi predsjednik podružnice.



Ja se nekako uspijem naplatiti, ali teško. Ljudima dovezeš šljivu i onda im moraš dosađivati godinu dana da ti plate. Ja sam još zadovoljna, ima ljudi koji tri godine pokušavaju naplatiti prodano - nadovezala se Danica Toman.

- Šljiva ne može stajati, mora se preraditi u roku 3 dana. Gledamo da zatvorimo proizvodnju, produžimo trajanje ploda i povećamo mu vrijednost. Bilo je pokušaja, no teško ih je sušiti, tehnologija je zahtjevna. Idemo u smjeru da se voće spremi da ga se može imati cijelu godinu, da ga lakše prodamo. Zato i jesmo udruga, s tim ciljem. Ako uspijemo i ljudi budu spremni surađivati na takav način, možda napravimo i korak dalje, zadrugu. To su već obavezni odnosi i posao pa ćemo vidjeti hoće li biti volje - izjavio je Robert Krnčević o planovima.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI